Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работата на фондация "Пловдив 2019" заслужава похвала

Докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е в резултат на регулярна проверка и не е по сигнал. Тя е както за откриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата, така и на другите съпътстващи договори и е направена много акуратно, коментира в ефира на Радио Пловдив председателят на ОбС - Пловдив Савина Петкова.

Вчера стана ясно, че е приключила проверката на АДФИ за законосъобразност на документите за откриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата. Проверени са 13 обществени поръчки и 43 договора за откриващото събитие на 12 януари т.г., на обща стойност 3 198 312 лв. с ДДС. Проверяващите от АДФИ са открили 7 нарушения. 

Проверени са процедурите, какво е съдържанието им и дали е спазен законът. По отношение на свършеното от работещите в общинската фондация "Пловдив 2019" мога да кажа, че са свършили добра работа по Закона за обществените поръчки - много трудна, много педантична и е спазен законът, обясни Петкова. 

Според председателя на ОбС са констатирани не 7 нарушения, а 2. Става дума за два договора - за доставка и монтаж на пана и друг за пренасяне на различни предмети с мотокари. АДФИ е приела, че това нарушава в известен смисъл Закона за конкуренцията и затова ще бъдат издадени актове за установяване на нарушения на директора на фондацията Кирил Велчев. На негово място бих оспорила в съда актовете на инспекторите, коментира Савина Петкова, която е адвокат по професия.

Тя допълни, че останалите 5 нарушения всъщност не са такива. Става дума, че до АДФИ не е изпратено уведомление за сключени договори, но пък те са качени на сайта на фондацията, така че законът не е нарушен и агенцията не го санкционира.

По отношение на работата на фондация "Пловдив 2019" искам да ги похваля, защото са свършили работа, която никак не е лесна, каза председателят на ОбС.

Не е продуктивно на финала на Пловдив Европейска столица на културата да търсим само негативите. Факт е,че градът е променен, по-красив, да се надяваме, че фестивалите ще станат традиция и още повече хора ще посещават Пловдив. Важно е да кажем, че тези хора се учеха в движение, защото никога досега български град не е бил европейска столица на културата. А кусурите така или иначе ще си ги кажем, но е важно да оценим и направеното, каза Савина Петкова. 

Цялото интервю на Емил Костов със Савина Петкова, председател на ОбС - Пловдив, е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Свързани новини

АДФИ откри 7 нарушения при откриващото събитие на Пловдив ЕСК

Приключила е проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ за законосъобразност на документите за откриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата. Констатациите са публикувани на сайта на АДФИ за третото тримесечие на годината. Проверени са 13 обществени поръчки и общо 43 договора за откриващото събитие на 12 януари..

публикувано на 17.10.19 в 21:40