Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Менда Стоянова даде старт на фестивала "Дефиле на младото вино"

16
Снимка: Нели Бистрашка, Радио Пловдив

Фестивалът „Дефиле на младото вино“ официално бе открит от Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Тя пожела „На добър час“ и покани Бога на виното и веселието Дионисий да отвори първата бъчва с младо вино от асеновградски мавруд. 

По традиция танцьорите от Ансамбъл „Тракия“ и млади девойки в бели одежди, предвождани от Бога на виното преминаха от площад „Стефан Стамболов“ по Главната улица до Стария град. 

Фестивалът се провежда за 11 път със съдействието на Университета по хранителни технологии. Зам. - ректорът проф. Йорданка Алексиева заяви, че пловдивчани и гостите на града ще се насладят на прекрасните български вина през тези три дни.

Фестивалът събира над 36 български изби и около 10 представители на хранителния бранш, които показват млечни и месни продукти собствено производство. Дегустациите на младо вино ще бъдат в над 15 старинни къщи в Старинен Пловдив днес от 14 до 18 ч., утре от 11 до 18 ч., а в неделя – от 11 до 17 ч.

И тази година посетителите трябва да си купят жетони за дегустациите пред самите локации, а за пръв път могат да го направят и онлайн чрез специалното туристическо приложение Plovdiv CityCard.

Миналата година събитието събра над 23 000 посетители от близо 50 държави, тази година очакваме още повече, тъй като градът е Европейска столица на културата. Пет процента от приходите на фестивала отиват за поощряване на най-изявените доброволци студенти, които участват в събитието, както и 3-ма ученици от ПГ по туризъм, каза проф. Йорданка Алексиева от УХТ. 

„Дефиле на младото вино“ се организира от Съвета по туризъм и Община Пловдив в сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив“, Регионалния исторически музей, Регионалния етнографски музей, УХТ и фондация „Пловдив 2019“.Още от категорията

618 са вече болните от коронавирус

618 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Днес са доказани още 7 нови случая - шест в София и един в Панагюрище.  230 са хората с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 32 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники. Болните в Пловдив..

обновено на 09.04.20 в 18:49

Река Батанска край Мадан е сиво-бяла заради примеси от руда

Преустановено е заустването на води от рудник “Батанци” в река Батанска край Мадан.  Това е в резултат на извършена съвместна проверка от експерти на Регионалната инспекция по околна среда и води в Смолян, Басейнова дирекция „Източнобеломорски Район“ и Регионалната лаборатория по сигнал за побеляване на река Батанска от днес.  Рано сутринта е..

публикувано на 09.04.20 в 18:42

Стягат Римския стадион за лятото

Работата по посрещане на летния сезон в Стария град започна. Днес екипи на ОИ "Старинен Пловдив", ОП „Чистота” и ОП „Градини и паркове” започнаха подготовка на Римския стадион за първите си посетители след извънредното положение.  Екипите разкриха зазимените антични шахти и продължават работа с почистването на вековната отводнителна система на..

публикувано на 09.04.20 в 17:00

Оттеглиха предложението с 600 000 лева от КОЦ да се купи апаратура за Ковид-19

Кметът на Пловдив Здравко Димитров оттегли от дневния ред на  сесията на Общинския съвет предложението 600 000 лв. от бюджета на Онкологичния център да бъдат използвани за закупуване на апаратура, легла и матраци за болниците "Св.Мина" и "Св.Пантелеймон" за болни с Covid-19.  Той  отрече новината, че средствата от онкоболните се насочват за други..

обновено на 09.04.20 в 16:51

Съветниците гласуваха облекчения за бизнеса и пловдивчани в кризата

Мерките за облекчаване на малкия и среден бизнес в Пловдив бяха приети днес от общинските съветници. Те ще важат обаче до края на извънредното положение, което на този етап е до 13 май.  Не бе прието предложението на БСП това стане за три месеца след края на мерките в страна за ограничаване на Covid-19.  Всички собственици на заведения и..

обновено на 09.04.20 в 16:51