Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

10 милиона лева за програми във висшето образование в проектобюджета за догодина

Учителят на бъдещето - все по-малко лектор и все повече вдъхновител

Министър Вълчев изрази надежда, че ще има средства и поне за едно ново училище в Пловдив

10 милиона лева за национални програми във висшето образование са планирани за първи път в проектобюджета за следващата година. Това съобщи в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. 

"Все още не е решено колко и какви ще са програмите, но целта им е да стимулират Висшите училища да променят учебните си програми в педагогическите направления, залагайки на компетентностния подход. В него към базовите компетентности на бъдещите учители, към които в последните години се добавят предприемачески, граждански,обществени и дигитални умения, занапред ще трябва да залегнат и такива, свързани с взаимодействие с машини, базирани на изкуствен интелект, разбиране на алгоритми и дигитална креативност". 

Министър Вълчев уточни, че промяната на учебните програми е важна заради ролята на учителя в бъдеще - той да бъде по-малко лектор и повече – вдъхновител. Той ще трябва да провокира интереса на учениците към ученето, а директорите - да стимулират креативните учители. По думите на министъра, това е преходът, който правят образователните системи от 20 към 21 век.

"Част от 10-те милиона лева ще се насочат и към допълнителни стипендии за най-добрите ученици. Това са 10-те % младежи с най-добри резултати от ДЗИ по български език и литература, които след излизане от училище се включат в педагогическо образование и инженерни специалности", уточни министърът.

Вълчев изрази надежда, че от 70-те милиона лева за строителство на детски градини и училища в страната, планирани в бюджета за 2020 година, за Пловдив ще могат да бъдат отделени пари за изграждането на поне едно училище.

В Пловдив министър Красимир Вълчев участва в конференцията „Компетентностно базирано образование и педагогиката на 21 век“, организирано от Катедра „Педагогика и управление на образованието“ в ПУ „Паисий Хилендарски“.


Галерия

Още от категорията

В УМБАЛ "Пловдив" тече проверка за смърт на върнат пациент

По повод изнесената информация за починалия 70-годишен пациент от Стамболийски, който според близките му е бил разкарван без да бъде приет,   ръководството и екипа на „УМБАЛ-Пловдив“  съобщават, че по случая е наначена вътрешна проверка.  До този момент  не е подадена жалба до болничното ръководство, нито до компетентните органи и институции..

обновено на 24.11.20 в 14:41

361 са новите случаи на Covid-19 в Пловдив, жертвите са 9

361 са новите случаи на на Covid-19 в Пловдив и областта.  10 медицински лица са сред новодиагнотицираните, като сред тях са един лекар, рехибилтатор и 3 медицински сестри от болничната помощ, а също и 1 общопрактикуващ лекар, 3 фармацевти и един рехабилитатор на частна практика. Нови случаи на заразени с Covid-19 има и в образователната..

публикувано на 24.11.20 в 14:12

Утре градските автобуси няма да спират, но междуградските ще протестират

Отменя се протестното спиране на масовия градски транспорт утре от 9 до 11 часа в Пловдив, но автобусите ще се движат с табели „Протест“. Това съобщи за Радио Пловдив Веселин Дошков от Управителния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи, член на Конфедерацията на автобусните превозвачи, която организира недоволството в страната..

обновено на 24.11.20 в 13:54

МБАЛ - Пазарджик е на ръба на възможностите си

Една трета от медицинския персонал в МБАЛ в Пазарджик е заразен. Болницата е единственото лечебно заведения в областта със спешен кабинет за Covid-19, а напливът от пациенти е голям. Болницата не може да назначи лекари и медицински сестри, защото няма свободни кадри. Недостиг на персонал има и в останалите лечебни заведения. „На ръба..

публикувано на 24.11.20 в 13:41

361 са новите случаи на коронавирус в Пловдив и региона

3 146 са новите случаи на коронавирус в страната   при направени 7 244 писиар теста.  Излекувани са 1 702-ма души , 189 са починали през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал.  Най-много са положителните проби в София – 933. Следва Пловдив с 361 души с установена коронавирусна инфекция. В Пазарджик новите..

обновено на 24.11.20 в 12:53