Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Противогрипните ваксини за пенсионери се доставят на GP-та

Започва разпределението сред личните лекари на безплатните противогрипни ваксини за пенсионерите. До края на седмицата в практиките на семейните лекари от Пловдив  те ще бъдат доставени от представители на фирмите. Това съобщи д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

От здравното министерство уверяват, че въпреки закъснението, има достатъчно време за всички желаещи да поставят ваксини. Все още у нас няма нито една положителна проба за грип.  Пловдивските общопрактикуващи  лекари д-р Кирил Еленски и д-р Георги Цигаровски също смятат, че все още има време и всички желаещи пенсионери, могат да си поставят ваксина. Важно  и задължително условие е хората да са здрави в момента на имунизацията.

Според д-р Еленски закъснението обаче, е отказало част от пенсионерите и не се знае дали сега ще посетят отново лекарите си. Не малка част от хората дори вече са си поставили ваксина. По думите му би било проблем, ако в дадена практика се окаже, че има повече желаещи, от броя на осигурените ваксини. Той сподели, че официалната информация около подробностите за кампанията не е била достатъчна за самите джипита и при тях е идвала по-скоро чрез медиите.


Д-р Цигаровски призова пациентите да се възползват от предоставената им  възможност. Той коментира, че идеята на МЗ е много добра и за първи път се дава възможност възрастните хора да се ваксинират безплатно срещу сериозно и опасно заболяване като грипа.


Припомняме , че в петък страната ни получи втората за сезона по-голяма доставка от 100 хиляди дози.

Тази година МЗ за първи път подсигурява безплатни ваксини за хората над 65-годишна възраст.

Право на имунизация ще имат около 10% от 1.5 млн. пенсионери над 65 г. или около 150 хиляди

души.

Предвижда се броят на безплатните дози да нараства всяка година и до 2022-а да обхване една четвърт от пенсионерите.


Още от категорията

Затварянето е спирала, в която движението е само надолу

За справедлива компенсация заради затварянето на дейности настояват браншове, засегнати от въвеждането на по - строги мерки срещу коронавируса. Очаква се предложения от здравния министър частичен локдаун да влезе в сила от петък - 27 ноември. Пред Радио Пловдив  Румяна Любенова , управител на туристическа агенция, коментира, че спрямо този..

публикувано на 24.11.20 в 16:13

Студентите от поколението Z са подготвени за виртуално обучение

Четирима студенти вече преподават в ОУ „Княз Александър I“ в Пловдив, като заместват болни или карантинирани учители. „ Много от нашите студенти от IV курс вече работят в базовите училища и детски градини и заместват болни учители “ – заяви в интервю за Радио Пловдив проф. Галин Цоков от ПУ „Паисий Хилендарски“. „ В университета ние..

публикувано на 24.11.20 в 16:12

Конспиративни теории за Ковид-19 успешно виреят и в България

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел да се намали населението на земята. Данните са от социологическото проучване на „Тренд“, направено по поръчка на „24 часа“. Анкетирани са 1008 души от 02. 11. До 10. 11. 2020 година. Малко над една трета (33%) са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен..

публикувано на 24.11.20 в 16:07

Защита от държавата очакват търговските обекти при локдаун

Здравният министър и НОЩ запознаха Бойко Борисов с актуалната здравна обстановка, извънреден брифинг пък начерта мерките заради нарастващия брой 666,5 болни с Ковид-19 на 100 000 души от населението. "Мерките влизат в сила от 27 ноември, те налагат затваряне на повечето дейности в държавата, заедно ще наложим локдаун", каза здравният министър..

публикувано на 24.11.20 в 10:00

В Пловдив имате най-добрите лекари в битката с Ковид-19

В програма "Точно днес" разговор с д-р Чавдар Ботев , специалист по трансфузионна хематология, един от учредителите на Сдружението за лечение с реконвалесцентна плазма.  Вече и в Пловдив се дарява кръвна плазма за лечение на Ковид-19, набират се средства за закупуването на шоков фризер за нейното съхранение. Нужни са още 13 800 лева, казват от от..

публикувано на 24.11.20 в 09:06