Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Социалният министър е винаги върху минно поле

Очаквах да има някакви промени не само в изпълнителната власт, но и на други позиции в държавата, като областни управители и други представители на местно ниво.  Във време на избори като цяло, никой не се заема „да пипа“ такъв тип неща. Политическите лидери и партиите са се заели основно с правенето на избори, а тази почти цяла година бе изборна от пролетта – до края на октомври. Сега тези неща са на дневен ред за решение и социалният министър винаги стои върху минно поле. Това заяви политологът Стойчо Стойчев.

Той подчерта, че има неща, които не са известни на широката аудитория, но натрупаните проблеми във времето и в комуникацията, са допринесли за това, оставката на Бисер Петков да бъде поискана.

Не мисля обаче, че Бисер Петков е в ролята на изкупителна жертва.

Като аргумент Стойчев подчерта, че в  социалното министерство, като цяло не може да се говори за изкупителна жертва, защото големият проблем на социалната система в България е, че тя е тежко недофинансирана.

Тази година нейният дефицит е около 3-4 млрд лева и на практика, който и министър да дойде на тази позиция, той първо е изправен пред предизвикателството „да закърпи“  финансово системите, а чак след това да мисли за реформи.

На този фон всеки иска от социалното министерство и социалната сфера все повече и повече пари, които няма откъде да дойдат. Ресурсът е твърде оскъден, за да бъдат задоволени тези искания.

Отделно, от системата се краде много. Не е възможно с чисто наказателни  мерки да се преодолеят кражбите. Когато кражбите са правило, а не изключение, каквото и да направи пъдарят,  след като навсякъде има кошери,  лозето ще бъде изядено.

Очевидно обаче става въпрос за конфликт, за който не сме били информирани и който във времето е бил потулен. Нещо от доста време се случва в тази система и сега виждаме реакция на дълготрайно натрупаните във времето проблеми.

Не мисля обаче че оставката на Петков ще доведе до някакви проблеми между коалиционните партньори и до разваляне на мнозинството.

Интервюто чуйте от звуковия файл:  


Още от категорията

30% от пациентите в Пловдивска област искат да се имунизират

Поставянето на ваксините е рутинна дейност и личните лекари в Пловивска област са в готовност за старта на масовото имунизиране срещу COVID-19. Това каза за предаването „Ден след ден“ председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област д-р Костадин Сотиров. В настоящия момент личните лекари изготвят списъците с..

публикувано на 20.01.21 в 15:28

По време на криза българите инвестират в имоти

За една година депозитите на домакинствата в България със суми между 100 и 200 хил. лева са се увеличили с 14,1% в сравнение с 2019 та.   Това означава, че размерът на влоговете е нарастнал с 9,4% - сочи справка на Българската народна банка. Общият размер на кредитите в банковата система се е повишил с 4.3 на сто и е достигал над 60 милиарда..

обновено на 20.01.21 в 15:19

Локдаунът свали заведенията в нокдаун, протестно отварят на 1.02

Солидарни сме с така ва позиция и ще отворим, за да покажем, колко засегнат е браншът, колко е недоволен от неяснотата на мерките и липсата на подкрепа от страна на държавата, тава казаха в предаването "Точно днес" Тони Симидчиева - собственик на ресторант и Деян Найденов, който притежава нощни клубове в Пловдив. "Не локаут, а нокаут е положението при..

обновено на 20.01.21 в 15:18

С нашия манталитет третата Covid вълна не е изключена

Очевиден спадат на диагностицираните случаи с Ковид-19, но ситуацията у нас като цяло е неясна, смята Тихомир Безлов- анализатор от Центъра за изследване на демокрацията, който следи развитието на кризата от нейното начало в България. Не се случиха очакванията за ръст заради празниците и връщането на децата в училище, не ни повлия на този етап и..

обновено на 20.01.21 в 15:18

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 20.01.21 в 14:00