Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Парите не са в основата на проблемите с донорството у нас


1153 пациенти в България са официално регистрирани като нуждаещи се за трансплантация в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Реалният брой на нуждаещите се е три пъти повече, смятат медицински специалисти. Те разчитат на продължаващата до 5 декември национална кампания за насърчаване на донорството, за да се повиши информираността на обществото. Кампанията е на здравното министерство в партньорство с БЧК и под мотото "Да! За живот!".

Донорството е изключително тежък социален, а не чисто медицински проблем, заяви анестезиологът д-р Костадин Чифлигаров, координатор по донорство за УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Той бе основен лектор на дискусия в Медицинския университет в Пловдив, посветена на проблемите на донорството в България и в региона.

Не парите са в основата на проблемите с донорството у нас, категоричен е д-р Чифлигаров. Като важни проблеми той посочи изключително разединеното българско общество, ниската здравна култура на гражданите, липсата на доверие към лекарите и здравната система като цяло, а също и грешната позиция на самото здравно министерство към проблемите на донорството. Няма трансплантация без донострво и това е основната причина България да е на последно, 28-мо място в Европейския съюз по брой трансплантирани хора на милион население, посочи д-р Чифлигаров.

В регион Пловдив има две лицензирани донорски бази - в университетските болници „Св. Георги“ и „Пловдив“, и към тях има координатори по донорство. Като цяло обаче Пловдивски регион не е сред най – активните в донорството, отчете д-р Костадин Чифлигаров. Според него, причина за това е големият брой болници в града, разводняването на потока пациенти и насочването на голяма част от тях към т. нар. държавни болници.

Медиците отчитат огромен интерес към отпечатаните от здравното министерство 50 000 доронски карти, с които желаещите могат да заявят съгласието си да станат донори. Картата няма юридическа стойност, но информира семейството за волята на притежателя й да стане донор в случай на мозъчна смърт. Крайното решение дали да бъдат дарени органите е на близките. Заради този интерес здравното ведомство съобщи, че до края на годината ще бъде отпечатан допълнителен тираж от 30 000 донорски карти.


Галерия

Още от категорията

За 10 месеца безработните в Пловдив и областта са 23 661

17 122 безработни са регистрираните в Бюрата по труда в Пловдивска област от март до декември 2020 та година. Това показва статистиката на Регионалната служба по заетостта за периода на въвеждане на извънредната епидемична обстановка в странта. Без работа в град Пловдив са останали 6 539 души, което прави ръст от 3.95 процента спрямо същия..

обновено на 18.01.21 в 15:15

Замръзна водата от единствената водоноска в Брестовица

Водата в единствената водоноска в село Брестовица е замръзнала тази нощ, съобщиха жители на селото.  "Намираме се в хуманитарна криза, в която хората нямат достъп до никаква вода, освен, ако не си купят", споделиха тази сутрин жители.  Дори и за не е замръзнала единствената водоноска не позволява хората от високите части на селото да се..

обновено на 18.01.21 в 14:45

Изборната битка е между две институции и двама генерали

Предизборните разигравания продължават. В неделния ден отново медийно  се размениха реплики между премиер и президент. Отново за датата на изборите 4 април, която продължава да бъде обект на коментари, последните от които са, че този избор е "на инат" и  от другата страна, че най-добрата дата за изборите е била всъщност септември във времето на..

публикувано на 18.01.21 в 10:53

Киселото мляко "Тримона" - пак финалист в САЩ

Българското кисело мляко „Тримона” e избрано от стотици кандидати да сред финалистите в американската класация на Dairy Foods за нови млечни продукти. Това е ежегодна класация, организирана от редакторите на най-реномираното в този бранш списание.  Зад идеята на киселото мляко „Тримона“ стои Атанас Вълев, пловдивски агроном, музикант, артист и..

обновено на 18.01.21 в 10:28

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 15.01.21 в 17:19