Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Филми за Емил Чакъров и Соня Йончева на "Златния ритон"


...Хора от шест поколения идваха за поклонението  днес пред Стефан Данаилов в Народния театър.  Един възрастен човек ми разказа, че толкова хора, не е виждал от времето за Гунди и Котков... Всеки има спомен за Стефан Данаилов, това разказа за Радио Пловдив журналистът и продуцент Георги Тошев. Той е автор на книгата за Стефан Данаилов „Романът на моя живот“.

 Георги Тошев участва в „Златния ритон“ с два документални филма:  „Реквием“ за изключителния и отишъл са рано диригент Емил Чакъров, който е бил и директор на Пловдивска филхармония през 70-те години, и за пловдивчанката и световноизвестното сопрано Соня Йончева „Sempre Libera“.

Когато снимах филмите за Емил Чакъров и за Соня Йовчева, пътувах много, в САЩ,  стигнах до Мексико, Париж и други столици, и  на културната общност навсякъде името Емил Чакъров говореше много. За съжаление, за разлика от нас, ние живеем във време на къса памет. Но съм категоричен, че България няма друг диригент като Емил Чакъров.

Голяма част от филма за Соня Йончева „Sempre Libera“ е сниман в Пловдив, защото когато идва в България, колкото и да е за малко, тя винаги отива, както казва и във филма „в моя Пловдив“.

Соня Йончева е световноизвестна звезда. Това казах и на среща в Матера на пловдивския представител на Пловдив Европейска столица на културата, че всяко събитие, отбелязване, откриване, трябва да е с нейно участие. Тя, заедно с Кейт Бланшет, са единствените две жени в света, които носят часовниците „Ролекс“, но това оставям да оценят от Гинес, важнен е нейният артистичен талант. В САЩ,  само за един уикенд, когато пускат оскаровия „Ла ла ленд“, филмът за нея е преди него в бокс офис класациите. Тя е единствената в историята на Метрополитен опера, която за един сезон изпълнява три роли и е единствената, която изпълнява  и партия, пята само от Мария Калас и отказвана от  всички други. Ето от каква величина е звезда Соня Йончева.


Още от категорията

"Пловдив 2019" обяви две нови покани за творчески инициативи

Фондация „Пловдив 2019“ обявява ДВЕ ОТВОРЕНИ ПОКАНИ за проекти, фестивали и творчески инициативи, с които да осигури устойчивостта на проекта „Европейска столица на културата“ в града чрез програмата „Наследство“. Общата цел на двете покани – „Фестивали и творчески инициативи“ и „Творческият Пловдив“ – е продължаване и разширяване на създадени..

обновено на 19.01.21 в 10:38
Зад кадър от живото излъчване на beebopcafe.tv в началото на 2021г.

К-19- практическият изпит за алтернативната култура в Пловдив

Изглежда, че политическата криза, кризата на вярванията на съвременния човек и липсата на активна борба за опазване на природата – съвсем логично се комбинират – давайки като резултат кризата с коронавируса, както и последствията от него. Манифестацията на конспиративни теории, като истина и нестихващите вълни на недоволство срещу..

публикувано на 18.01.21 в 13:37

Преспанското и Охридско езеро в книга на Капка Касабова

Капка Касабова, която от 2005 г. живее в Шотландия, сега е в България, за  да представи новия си роман "Към езерото", издание на пловдивската къща Жанет45.   В книгата тя разказва за е зерата Охрид и Преспа, които са свързани с подземни реки, и пазят трудни спомени за хората, живели по тези земи и тайната на привличането им. Две езера, които са..

публикувано на 18.01.21 в 11:58

В пловдивската АМТИИ започват занимания на живо

От 9 февруари в АМТИИ, в резултат на взето решение на правителствено заседание за обучението в институциите по изкуствата и практическите занимания в училище,  се възстановяват практическите упражнения в академията, каза в интервю за Радио Пловдив ректорът проф. Тони Шекерджиева- Новак.   В момента Академията е в сесия, и след завършването и в края на..

публикувано на 18.01.21 в 11:21
Фотоколаж: Силвия Петрова

Две нови покани за културни проекти в Пловдив

Фондация „Пловдив 2019“ обяви две отворени покани за проекти, фестивали и творчески инициативи, с които да осигури устойчивостта на проекта "Европейска столица на културата“ чрез Програма "Наследство". Одобрените проекти ще се финансират с остатъка от средства от наградата „Мелина Меркури“, като чрез тях ще се даде възможност на творчески..

публикувано на 18.01.21 в 11:14