Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проверяват основателни ли са поисканите от превозвачите още 500 хил. лв.

Фирмите, обслужващи 29-те автобусни линии в Пловдив работят на загуба, тъй като електронната система не работи и превозвачите губят по 50 ст. на километър пробег, които не могат да компенсират заради липсата на пари. Затова те настояват общината да им изплати допълнителна субсидия от 500 000 лева. 

Тя е била договорена с предишния кмет Иван Тотев, който е обещал, че парите ще бъдат получени от превозвачите след местните избори, съобщи пред Радио Пловдив собственикът на „Автобусни превози – Пловдив“ Петко Ангелов. Той посочи, че за обещанието е знаел и сегашният кмет Здравко Димитров, който през август е говорил с превозвачите в качеството си тогава на областен управител. Освен изплащането на обещаните пари превозвачите настояват в целия град да бъдат направени бус ленти. 

Така автобусите ще могат да изпълняват графиците си в тежкия градски трафик и няма да има закъснения, които отблъскват пътниците, обясни Петко Ангелов. Общината да направи всичко възможно неработещата вече три години система за електронно таксуване да заработи, настояват още превозвачите. 

Те уточняват, че с въвеждането на тази система ще се промени и финансовият поток към тях, тъй като тогава по договор ще им се плаща на километър пробег. В случай, че общината не изпълни исканията им и няма отговор от кмета Здравко Димитров, собствениците на фирмите ще се съберат преди Коледа и ще решат какви действия да предприемат, посочи Петко Ангелов.


В момента тестваме всички системи и проверяваме кой какво и колко има да получава. Анализираме и всички действия на превозвачите, за да проверим основателни ли са техните искания. Това коментира пред Радио Пловдив заместник-кметът по транспорта Тодор Чонов. 

Той заяви, че решението за огромната сума, за която настояват превозвачите, ще бъде взето на друго ниво в общината. Ако исканията им са справедливи, разбира се, че ще се търси вариант парите да бъдат платени, обеща ресорният заместник-кмет  и уточни, че това е поредното писмо с тази претенция на превозвачите, през годината в общината са получени няколко такива.

  Ще видим какви са претенциите, какви са възможностите на общината, това е голяма сума в края на годината, заяви Тодор Чонов. Той е категоричен, че на този етап не може да отговори дали изплащането на парите за превозвачите ще стане причина за вдигане цената на билета за градски транспорт в Пловдив. Това са глобални въпроси, които трябва да минат и през Общинския съвет, допълни Чонов.


Още от категорията

НКЖИ ще проектира нов Бетонен мост

До 15 юли в Община Пловдив ще бъде внесен технически проект за пробива под Централна жп гара. Toвa cъoбщи ĸмeтът нa Πлoвдив Здpaвĸo Димитpoв cлeд cpeщa c изпълнитeлния диpeĸтop нa HKЖИ инж. Kpacимиp Πaпyĸчийcĸи и мениджмънта на фирмата-изпълнител „Трейс Груп Холд“ АД.  Летните месеци ще се използват за подготовка на строителната площадка и доставката..

публикувано на 29.05.20 в 16:33

Лечението на КОВИД- 19 струва на болниците в областта близо 145 000 лева

144 675 лева са похарчили болниците в Пловдивска област за лечение на болни с КОВИД -19. Това показват данните, които те са предоставили на  Регионалната здравно - осигурителна каса за периода от 1 март до 25 май. Най- голям дял от сумата е за лечение по клинични пътеки. Близо 72 хиляди лева е струвало лечението на 117 пациенти...

публикувано на 29.05.20 в 16:27

Полицията задържа коматевския наркодилър «Карамана»

В хода на специализирана полицейска операция срещу наркоразпространението служителите са задържали двама мъже. За престъпление, свързано с употреба и притежание на наркотични вещества, са арестувани водач на лек автомобил „Рено лагуна“ и неговият спътник. Мъжете са установени на околовръстния път за Пазарджик.  Зад волана на превозното..

публикувано на 29.05.20 в 15:47

Училищата в Пловдив и областта са готови за матурите през юни

Пълна организация, синхрон на работата на експерти, директори, квестори и ученици обявиха от Регионалното управление на образованието в Пловдив. Оттам съобщиха последните данни за броя на зрелостниците, които ще се явяват на изпити през юни. Те са преминали през подробен инструктаж онлайн от директорите на училищата. Иванка Киркова, началник..

публикувано на 29.05.20 в 15:43

Полицията задържа иманяр в Карлово

Полицията задържа 52-годишен иманяр от Карлово. В полицията била подадена информация, че в частен имот на карловец се извършва нелегална търговия с ценни предмети, като ги предлагал за продан чрез интернет сайтове. При проверка в жилището на 52-годишния мъж от различни помещения са изети монети, кръстове, пръстени и други фрагменти. В..

обновено на 29.05.20 в 14:08