Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Образователната система не трябва да се променя панически

Образователният министър Красимир Вълчев заяви, че лед слабото представяне на българските ученици на международното изследване PISA, се обмисля въвеждането на допълнителен тест. В него ще бъдат включени въпроси по всички предмети и ще е за 10 клас.

Не смятам, че само на тази база трябва да се взимат решение. Не препоръчвам на правителството да прави промени в образователната система на базата на резултатите от PISA. Хубаво е, че това изследване предизвиква дебат, но панически решения не трябва да се взимат, това заяви в интервю за Радио Пловдив Боян Захариев от Институт „Отворено Общество“.

Той допълни още, че резултатите на почти всички балкански държави са сходни. Експертът обясни, че страната ни трябва да има реална преценка за ситуацията в системата.

Цялото интервю с Боян Захариев можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Президентът мобилизира ГЕРБ и не налива вода на БСП

Ясна политическа битка “на кръв“, която подготвя битката на предстоящите догодина избори – такава е характеристиката на сблъсъка президент- премиер според социолога Мира Радева. Прекият избор на Румен Радев му дава невероятна сила и авторитет и посланието, което излъчва от изявлението за свалянето на доверието към кабинета показва..

публикувано на 21.02.20 в 10:48

Зелената зона е неизбежна, обхватът ще се обсъжда

Проектът за зелена зона в Пловдив е с готовност до два месеца да се разгледа в Общинския съвет – това  е очакването на заместник - кмета по транспорта Тодор Чонов. В предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив той съобщи, че обсъденият в  Общинската комисия по безопасност на движението вчера обхват на зоната изглежда голям, но тепърва ще се..

публикувано на 21.02.20 в 09:50

Милиарди евро за земеделие, опазващо природата и климата

„Зелената архитектура“ в земеделието е основното направление на Общата селскостопанска политика на Европа за периода 2021 – 2027 година . Целта е приспособяване към промените в климата и опазване на околната среда. Все още обаче не се знае как ще изглежда „позеленяването“ в отделните направления и какво ще бъде дофинансирането за..

обновено на 20.02.20 в 16:23

Сметището в Цалапица е екобомба със закъснител

Темата за управление на отпадъците застигна и кмета на Пловдив Здравко Димитров. Общината беше глобена 200 000 лева, защото не е събрала таксите за сметището в Цалапица от общините Родопи, Стамболийски и Кричим. Още през 2017 г. експерти предупреждават, че сметището в Цалапица е изчерпало капацитета си. Към днешна дата рекултивацията все..

публикувано на 20.02.20 в 16:16

Премиерът изпрати лош сигнал към партньорите за еврото

 Изказването на премиера е крачка встрани спрямо разбирането за еврото, заяви икономическият анализатор  Илиян Василев по повод  изказването на Борисов, че ще влезем  в еврозоната само при пълен консенсус. Той подчерта, че от неговите думи зависи как всеки може да прогнозира бъдещето си. При сегашната перспектива, че страната има цел..

публикувано на 20.02.20 в 15:57