Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образователната система не трябва да се променя панически

Образователният министър Красимир Вълчев заяви, че лед слабото представяне на българските ученици на международното изследване PISA, се обмисля въвеждането на допълнителен тест. В него ще бъдат включени въпроси по всички предмети и ще е за 10 клас.

Не смятам, че само на тази база трябва да се взимат решение. Не препоръчвам на правителството да прави промени в образователната система на базата на резултатите от PISA. Хубаво е, че това изследване предизвиква дебат, но панически решения не трябва да се взимат, това заяви в интервю за Радио Пловдив Боян Захариев от Институт „Отворено Общество“.

Той допълни още, че резултатите на почти всички балкански държави са сходни. Експертът обясни, че страната ни трябва да има реална преценка за ситуацията в системата.

Цялото интервю с Боян Захариев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42

При повече внимание изборите 2 в 1 не са проблем

Голямото предизвикателство се пада за секционните избирателни комисии , които ще трябва да проведат два отделни избора и то при наличие на два отделни избирателни списъка . Това е така, тъй като е налице едно особено изискване за уседналост при гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България. Това заяви пред..

публикувано на 22.04.24 в 15:56

Оградата на Небет тепе да се премахне, експерти да кажат как

В петък НИНКН изпрати второ за изминалата седмица становище до община Пловдив, в което отново заяви, че металната ограда на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с Института и с Министерство на културата. От там обясниха, че общината не е искала инструкции и са против прехвърлянето на отговорност. Двете институции са категорични, че промяна..

публикувано на 22.04.24 в 12:06

Започва Европейската имунизационна седмица

Катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации и Катедрата по инфекциозни болести при МУ-Пловдив организират семинар, посветен на Европейската имунизационна седмица, която започва от днес. Гост-лектор ще бъде доц. Стефка Крумова. Тя е завеждащ националната референтна лаборатория „Морбили, паротит, рубеола“ към Националния център по..

обновено на 22.04.24 в 11:36