Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Алтер его” за отживелиците с Борислава Лозанова от „Нула 32”

| обновено на 14.12.19 в 10:08


Що е то „отживелица”? Ако последваме примера на онази дама, превела „Под игото” на новобългарски, трябва да уточним, че „отживелица” означава „архаизъм, анахронизъм, рутина, нещо старо, изоставено, забравено, непотребно”… 

Пардон, май трябваше да дам обяснението в скоби. Виноват (това е остарялата форма на „виновен”). 

Именно отживелиците са темата в новия брой на списание „Нула 32” – единственото градско издание за стил и култура, което излиза веднъж на всеки три месеца и се разпространява в десетки обекти из града. В „Алтер его” ще ни го представи Борислава Лозанова – Хубенова от името на редакционния екип.

Според сайта на списание „Нула 32”, цитираме: „Борислава Лозанова – Хубенова не пише често, но когато го прави е винаги честно. Работи последователно в информационна агенция, радио и телевизия, но мирисът на хартия е онова, което истински я печели и обрича за вечни времена на идеята „Нула 32”. Включва се като автор още в първия брой на списанието, но скоро след това започва да участва в цялостната му направа”.

Преди разговора с Борислава, няма да пропуснем шанса да се заиграем с някои уж отживели времето си хумористични форми като епиграмата (кратко сатирично стихотворение, което с остроумие и неочаквани обрати осмива даден човек или обществено явление), баснята (кратко литературно епическо произведение с изобличително и поучително съдържание) и пародията (подражателна творба на някое известно литературно произведение със сатирична или хумористична цел). 

Боже, колко сме пунктуални (пунктуален – човек, който е свръхточен до скрупульозност (скрупульозност – изведено от „скрупульозен” т.е. имащ скрупули в смисъл на безпокойство и угризение на съвестта)! Апропо (от френски à propos, по този случай, тъкмо, при това, разгеле (разгеле – в значението на „таман”, което е равно на „тъкмона време”), ще бъде весело, заклеваме се, ако все още ми следите мисълта – и двамата: и егото и алтер егото на водещия. 

А в седмичния ни обзор по някое време ще прозвучи ето това:

Отнесе ни глобалната река,

а да се върнем – късно е!

Да преведем „Под игото” така:

„Под чуждото присъствие”!

И прочие тъй-нататъци.

„Алтер его” се излъчва в събота след новините в 15.00 ч.

Повторения: в неделя от 6.00 ч. сутринта и в понеделник след новините в 20.00 ч.

„Алтер его” – кодош (шега подигравка, забава)за разкош (прекомерно богатство, излишество, разточителство)!

Автор и водещ: Петър Краевски




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Динко Хоркаш

Динко Хоркаш разтгогна с "Локомотив"

Динко Хоркаш не е част от Локомотив (Пловдив), считано от днес, съобщиха от клуба. Двете страни постигнаха договорка за разтрогване по взаимно съгласие, като лично играчът пожела да приключи своите взаимоотношения с „черно-белите“ няколко месеца преди да му изтече договора. От Локомотив благодарха на Динко Хоркаш и му пожелаха бъдещи успехи в личен и..

публикувано на 25.04.24 в 15:16

Две благотворителни събития посветени на танца и спорта

В два поредни дни - събота и неделя, тази седмица са разположени двете благотворителни събития, чийто основен огранизатор е DS "Magnifique" организира в подкрепа на деца лишени от родителска грижа, и посветени на Деня на танцовото изкуство. За втора поредна година се oрганизира "Благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство"...

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Ахметджан Ершимшек

Ахметджан Ершимшек е новият треньор на "Марица"

Младият турски специалист Ахметджан Ершимшек е новият старши-треньор на "Марица" (Пловдив), съобщиха официално от клуба. Той поема поста след раздялата с досегашния наставник Борислав Крачанов, който беше начело на тима в последните три години. Ершимшек има богата треньорска кариера и от сезон 2016-2017 е помощник на легендарния наставник Джовани..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Локо победи с 2:0 "Ботев" в дерби на дублиращите тимове

"Локомотив" II надви "Ботев" II в отложената среща при дублиращите отбори. “Черно-белите” надделяха с 2:0 над “жълто-черните” на “Лаута”. Петър Андреев реализира и двете попадения за крайния успех. Иван Михайлов пък можеше да направи резултата класически, но нацели страничната греда. Така "Локомотив" триумфира и в двете дербита през сезона в..

публикувано на 25.04.24 в 09:59

Приветстваха шампионките на "Марица" и в Общинския съвет

С аплодисменти и на крака общинските съветници посрещнаха шампионките от волейболен клуб Марица Пловдив, които в началото на днешната сесия показаха спечелените трофеи през тази година – Купата на България и Шампионската титла. Отборът на "Марица" спечели за поредна година и двете титли в страната.  Председателят на Общинския съвет в Пловдив Атанас..

публикувано на 25.04.24 в 09:15