Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Алтер его” за отживелиците с Борислава Лозанова от „Нула 32”

| обновено на 14.12.19 в 10:08


Що е то „отживелица”? Ако последваме примера на онази дама, превела „Под игото” на новобългарски, трябва да уточним, че „отживелица” означава „архаизъм, анахронизъм, рутина, нещо старо, изоставено, забравено, непотребно”… 

Пардон, май трябваше да дам обяснението в скоби. Виноват (това е остарялата форма на „виновен”). 

Именно отживелиците са темата в новия брой на списание „Нула 32” – единственото градско издание за стил и култура, което излиза веднъж на всеки три месеца и се разпространява в десетки обекти из града. В „Алтер его” ще ни го представи Борислава Лозанова – Хубенова от името на редакционния екип.

Според сайта на списание „Нула 32”, цитираме: „Борислава Лозанова – Хубенова не пише често, но когато го прави е винаги честно. Работи последователно в информационна агенция, радио и телевизия, но мирисът на хартия е онова, което истински я печели и обрича за вечни времена на идеята „Нула 32”. Включва се като автор още в първия брой на списанието, но скоро след това започва да участва в цялостната му направа”.

Преди разговора с Борислава, няма да пропуснем шанса да се заиграем с някои уж отживели времето си хумористични форми като епиграмата (кратко сатирично стихотворение, което с остроумие и неочаквани обрати осмива даден човек или обществено явление), баснята (кратко литературно епическо произведение с изобличително и поучително съдържание) и пародията (подражателна творба на някое известно литературно произведение със сатирична или хумористична цел). 

Боже, колко сме пунктуални (пунктуален – човек, който е свръхточен до скрупульозност (скрупульозност – изведено от „скрупульозен” т.е. имащ скрупули в смисъл на безпокойство и угризение на съвестта)! Апропо (от френски à propos, по този случай, тъкмо, при това, разгеле (разгеле – в значението на „таман”, което е равно на „тъкмона време”), ще бъде весело, заклеваме се, ако все още ми следите мисълта – и двамата: и егото и алтер егото на водещия. 

А в седмичния ни обзор по някое време ще прозвучи ето това:

Отнесе ни глобалната река,

а да се върнем – късно е!

Да преведем „Под игото” така:

„Под чуждото присъствие”!

И прочие тъй-нататъци.

„Алтер его” се излъчва в събота след новините в 15.00 ч.

Повторения: в неделя от 6.00 ч. сутринта и в понеделник след новините в 20.00 ч.

„Алтер его” – кодош (шега подигравка, забава)за разкош (прекомерно богатство, излишество, разточителство)!

Автор и водещ: Петър Краевски


Още от категорията

Син на руски милиардер преговаря за "Ботев" - Пловдив

Преговори за собствеността на "Ботев" - Пловдив ще започнат до ден два между Антон Зингаревич, който е син на руския милиардер Борис Зингаревич, и представители на ръководството на клуба, информираха от управата на "канарчетата", цитирани от БТА. Антон Зингаревич, който пристигна днес в България, иска да закупи намиращия се в тежко финансово и..

публикувано на 02.12.20 в 12:54

Рестарт на строежа на стадион "Ботев"

Строителството на стадион „Христо Ботев“ може да бъде подновено, реши Комисията за защита на конкуренцията.  Решението стана факт, след след като ДЗЗД „Инфра Конструкт груп“ с водещ партньор „Парсек груп“, е оттеглил жалбата си пред КЗК, съобщи заместник-кметът по строителство Пламен Райчев. По думите му, веднага след изтичането на тридневния..

публикувано на 02.12.20 в 12:23

Нови проблеми пред Ботев

Футболистът на Ботев (Пд) Джонатан Перейра ще пропусне утрешното гостуване на Славия в отложения двубой от Първа лига. Бразилецът бе наказан днес за 1 мач, като ще плати и глоба от 300 лева. Санкцията е за червения картон, който Джонатан получи в края на първото полувреме на дербито с Локомотив, приключило с рекордния резултат 6:0 за домакините...

публикувано на 01.12.20 в 18:00

Локомотив вече работи по зимната селекция

Локомотив вече работи по зимната си селекция. Спортният директор Георги Иванов и треньорският щаб ще спазят заръката на собственика Христо Крушарски да привличат предимно млади български играчи. Челните места в списъка на Александър Тунчев са заети от двама футболисти на Етър. Те бяха набелязани още преди напускането на Бруно Акрапович, но босненецът..

публикувано на 01.12.20 в 17:56

Съдийски назначения за мачовете на Локомотив и Ботев

Валентин Железов ще свири отложения мач между Левски и Локо Пловдив. Срещата е в сряда от 17:30 часа на ст. "Георги Аспарухов". Асистенти ще са му Мирослав Желев и Милен Арабаджиев. Друга отложена среща - между Славия и Ботев Пловдив ще бъде ръководена от Петър Костадинов. Ето назначенията: 2 Дек 2020 г. Сряда 17:30 ч. ПФК Левски - ПФК..

публикувано на 30.11.20 в 16:03