Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Българската Коледа" осигурява рехабилитация за Тони

Тони е осмокласник в Националната търговска гимназия и се бори с ДЦП

Тони с майка си Марина
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Тони Панайотов е на 14 години. Ражда се в седмия месец с форцепс, разказва майка му Марина Карушкова. Тогава не й е хрумвало, че детето може да има увреждане, защото самата тя е седмаче.

Стиснат е на главата, от дясната половина на мозъка,  това е двигателния център на мозъка и оттам - увредата. Аз съм била на 22 години и не съм знаела за какво става дума. Казваха, че защото рано се е родил, затова ще има изоставане в развитието. И даже една от акушерките ми предложи да го оставя в дом. До шестия месец майки от градинките и баби ме насочиха да отидем на невролог, защото се забелязваше едно изпъване на краката и ръцете. Педиатърът, който го наблюдаваше, каза: „А, то е, защото е много силен“. Но все пак ние го заведохме на невролог - д-р Пискова. И тя тогава каза: „Моето момиче, това е заболяване, това е Церебрална Парализа, на теб никой ли не ти е обяснил?“ За мен беше най-големия шок! Трябваше ми много време да се стегна.

Тони Панайотов е на 14 години


Семейството се стяга. И всеки ден с порастването на Тони учи уроците, които Детската Церебрална Парализа им поднася. Един от тях е свързан с най-важната грижа – рехабилитацията.

Ако тогава не бях започнала - всеки ден по два пъти сме ходили на рехабилитация - той нямаше да говори, изобщо нямаше да може да движи ръце и крака.

Днес Тони е осмокласник в Националната търговска гимназия. Не може да пише сам, но разказва отлично и често има шестици по любимите си предмети история и и български език. Оказва се, че в училище трудни не са му уроците, а общуването със съучениците.

Искам повече да споделям с тях някои неща, а те изобщо не искат.  

Майката на Тони обяснява, че причина за липсата на комуникация е това, че той е в инвалидна количка.

Аз се опитвам да му обясня, че децата не са научени как да говорят. Те даже и възрастните не знаят какво да кажат на един инвалид, защото им е неудобно, защото си мислят, че трябва по различен начин да се държат с такъв човек.

А Тони иска да покаже, че им е равен. Мечтата му е да се занимава със спортна журналистика. За да преследва мечтата си, обаче, първо трябва да порасне. А заради диагнозата му, това означава редовни и упорити упражнения с рехабилитатор. Вече десета година БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА  подкрепя семейството с осигуряването на средства за тях.

На мен ми е страшно неудобно, че постоянно се налага някакви пари да събираме. Но съм й много благодарна на БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА, защото без нея няма как човек постоянно да е в напрежение, защото всичко е платено и е доста скъпо. Има безплатна помощ за рехабилитация в центровете в поликлиниките, но тя не е специализирана, не е насочена към ДЦП. 25 лв е един час рехабилитацията, което му е крайно недостатъчно. А БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА ни дава спокойствие известно време. Просто дишаш по-спокойно.

В навечерието на Коледа пред празничната елха в центъра на Пловдив Тони отправя благодарност към всички, които ще дарят за БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА и си пожелава съучениците му да го приемат. А за всички - здраве. Защото, по думите му, здравето е всичко за всеки човек.

Преди Коледа в Пловдив

Още от категорията

За историята на пловдивските кокони

Само няколко дни ни делят от 8-ми март, най-нежния празник през годината. По този повод днес разговаряме с Екатерина Терзиева – екскурзовод и собственик на малка туристическа агенция. Тя е организатор на Осмомартенски тур "Пловдивски кокони", в който могат да се включат всички дами и да се запознаят и историята на дамите от миналото...

публикувано на 03.03.21 в 14:06

Всички партии и коалиции регистрираха листи

Всички партии и коалиции са регистрирали листи в 16 РИК в Пловдив. Общо те са 30 – колкото са регистрирани и в ЦИК, заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Илиян Иванов, председател на 16-та РИК. Той подчерта, че има притеснения, които са свързани с малкия брой членове на секционни избирателни комисии, които са изявили..

публикувано на 03.03.21 в 12:48

Заразените се увеличават, защото хората не се пазят

Пореден ден на увеличение на заразените с Covid-19 у нас. На какво се дължи повишението и трябва ли се въведат отново по-строги противоепидемични мерки – темата проследяваме с доктор Костадин Чифлигаров от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги“, а също и заместник-председател на РК на БЛС-Пловдив. „Днес ни..

публикувано на 03.03.21 в 11:48

Малко трябва за да сме достойни наследници на предците ни

Свободата днес. И уроците на историята - помним ли ги и следваме ли ги? На 3 март в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив разговаряме с доктор Милен Врабевски, основател и председател на Фондация „Българска памет“, а също собственик и изпълнителен директор на най-голямата научно-изследователска организация в Югоизточна Европа. Инициатор е на..

публикувано на 03.03.21 в 11:21

Трети март е основополагаща дата в историята на България

„Трети март е основополагаща дата и всеки българин трябва да го осъзнава и да го отчита“, заяви в интервю за Радио Пловдив Видин Сукарев, историк от Регионален исторически музей-Пловдив. Историкът коментира и мненията от различни общественици, че 3 март не трябва да бъде национален празник на България. „3 март е символна дата в..

публикувано на 03.03.21 в 10:23