Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Екипът на Радио Пловдив и Галя Митева с номинации за приза на БНР „Сирак Скитник“

| обновено на 24.01.20 в 16:45

Информационният екип на Радио Пловдив и журналистът Галя Митева са сред номинираните за годишните награди на БНР „Сирак Скитник“ за 2019-та година. И двете номинации са за отразяването на събитията, свързани с домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата. 

1. „Мечтата и реалността - #ЗАЕДНО“ - поредица предавания на екипа на Радио Пловдив, посветени на откриването и домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата 2019 г.

  • Програмата на Радио Пловдив през 2019 година премина под знака на откриването и събитията, свързани с инициативата „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“. Затова номинацията е за колективна награда за професионализъм и оригинални идеи, реализирани от екипа на Радио Пловдив (журналисти, музикални редактори и тонрежисьори) в поредица предавания, посветени на това престижно за България домакинство. Общото програмно време, посветено на отразяването на „Пловдив – ЕСК 2019“ в периода януари – май 2019 година, надхвърля 6 000 минути или близо 100 часа програмно време.

2. Галя Митева, журналист.

  • Галя Митева е пред микрофона на Радио Пловдив повече от 30 години, като репортер и водещ. Свързва професионалния си път и избор с наблюдение, коментар и анализ на културния живот и ярките постижения на хората, които създават днешното българско изкуство. Говорейки с творците тя успява не само да  предаде посланието им, да разкрие личността и търсенията им, но да запознае и предизвика слушателите да се докоснат до техните произведения и свят. С разговорите си тя популяризира по най-добрия начин значимите имена на българката култура, като отстоява своите идеи и позиции за процесите в администрирането и управлението в тази така деликатна сфера.

Годишната награда на БНР „Сирак Скитник“ е учредена през 2001 година и се присъжда за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия. Тя носи името на първия директор на Радио София – Сирак Скитник, талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик. Наградата се връчва всяка година на 25 януари, Ден на радиото. 

Тази година обаче официалният концерт  беше отложен в последния момент с решение на УС на БНР. Като причина се изтъква фактът, че БНР все още няма утвърден бюджет за 2020 година. Очаква се след утвърждаването му да бъде насрочен ден, в който да се раздадат наградите.

С оглед на дейността на Българското национално радио като обществена електронна медия, наградите са обособени в три категории:

Голямата награда „Сирак Скитник” - за значим принос в развитието на Българското национално радио.

1.  Номинация на програма „Хоризонт“ – Програма „Хоризонт“.

2. Номинация на РРС Благоевград  - Людмила Кръстева Божинова, отговорен звукорежисьор.

3.  Номинация на РРС Бургас – Мартин Минков, програмен директор на БНР.

4. Номинация на РРС Видин – Регионална радиостанция на БНР Радио Видин.

5. Номинация от Дирекция „Музикална къща БНР“ – Дирекция „Международно сътрудничество“.

6. Номинация на Главна редакция „Радио България“  – Редакция „Интернет“ на Радио България.

Награда за радиожурналистика - индивидуална награда за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на Българското национално радио като обществена медия през изминалата година.

1. Номинация на програма „Хоризонт“ – Явор Стаматов, старши редактор в програма „Хоризонт“.

2. Номинация на РРС Благоевград – Иван Димитров Близнаков, отговорен редактор.

3. Номинация на РРС Бургас – Стефка Бакърджиева, журналист.

4. Номинация на РРС Варна – Румен Генов Христов, журналист.

5. Номинация на РРС Видин – Цветомир Цветанов, старши редактор.

6. Номинация на РРС Пловдив – Галя Митева, журналист.

7. Номинация на Радио България – Гергана Манчева, репортер.

Награда за радиопредаване/радио проект/мултимедиен проект, музикален проект на БНР - колективна награда за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година.

1.  Номинация на програма „Хоризонт“ – Ирина Недева, журналист от програма „Хоризонт“ за реализирането на поредицата „СТО-ЛИЦА КУЛТУРА-ПЛОВДИВ 2019“, както и на специалното издание на „Хоризонт до обед“ (11.11.2019 г.) с участието на Н. Пр. Кристоф Айххорн, посланик на ФРГ, посветено на 30-годишнината от падането на Берлинската стена.

2.  Номинация на програма „Христо Ботев“ – предаването „Познати и непознати“.

3.  Номинация на програма „Радио София“ – рубриката „Родина зад граница“.

4. Номинация на РРС Благоевград – предаването за изкуство и култура „Арт сезони“.

5. Номинация на РРС Бургас  - проект на БНР „Бургас“ „Приказни истории с БНР Бургас“.

6. Номинация на РРС Варна – поредицата събития, предавания, концерти, рубрики, обществени прояви под общото заглавие „85 години Радио Варна“.

7. Номинация на РРС Видин – Мултимедийният проект „Изнесени аудио-визуални студиа“ на Радио Видин

8. Номинация на РРС Пловдив – „Мечтата и реалността - #ЗАЕДНО“ поредица предавания на екипа на Радио Пловдив, посветени на откриването и домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата 2019 г.

9. Номинация на РРС Шумен – предаването „Истории за историята“.

10.  Номинация на Радио България – Проект „Разкази от кръстопътя“- редакция „Чужди езици“, екип „Турски език“.

Галерия

Още от категорията

МОН и БНР със съвместни подкаст - уроци по музика

Министерството на образованието и науката и Българското национално радио обединиха своите усилия да подготвят, осъществят и разпространят подкаст уроци по музика в помощ на учениците от всички класове в общообразователните училища Епизодите са подготвени от учители по музика от български училища и са публикувани на интернет сайта на БНР...

публикувано на 30.03.20 в 15:34

Македонски художник гостува в Културния център на Радио Пловдив

Изложба живопис „Космически пейзажи“ на  известния македонски художник  Деян Иванов – Маргус се представя в Културния център на Радио Пловдив. Картините са абстрактни, с усещането за реален сън и носят силна емоционалност и копнеж по Вселената. Авторът използва съвременна техника  на напластяване на фактура и цвят, които придават..

публикувано на 10.03.20 в 06:10

James Wylie &Yako Trio откриват новия сезон на "Камерна сцена" в Радио Пловдив

Първо студио на Радио Пловдив отново ще е домакин на джаз концертите на "Камерна Сцена Пловдив". Новият 11-и сезон ще открият  James Wylie & Yako Trio на 05 март от 19 часа.  James Wylie от Нова Зенландия,  саксофонистът и композитор, е специалният гост за концерта.  Мултиинструменталист и композитор James Wylie е роден в Уелингтън,..

обновено на 05.03.20 в 07:19

Легендарни БГ спортисти гостуват в Радио Пловдив за 25 години "Антена спорт"

По нетрадиционен начин екипът на БНР – Радио Пловдив ще отбележи тази събота, 29 февруари, 25-годишнината на обичаното и любимо предаване на хиляди слушатели „Антена спорт”.  Олимпийски, световни, европейски шампиони и рекордьори, легендарни футболисти, ръководители и съдии ще гостуват в Първо студио на Радиото, за да вземат участие на живо в..

обновено на 29.02.20 в 07:50

Радио Пловдив спира протеста си след обещание за достойно заплащане

В рамките на следващите 4-5 месеца трудовите възнаграждения в БНР ще бъдат увеличени , заяви генералният директор на националното радио Андон Балтаков на среща с екипа на Радио Пловдив.  В края на декември Радио Пловдив обяви символични протестни действия, заради полученото най-ниско ДМС в системата и настоя за преодоляване на финансовите..

обновено на 25.02.20 в 08:50