Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителите повишават с пари от ЕС квалификацията си до 2021 г.

Проектът „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти“ се изпълнява втора година

Проектът „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти“ се изпълнява вече втора година, съобщиха от Регионалното управление по образование – Пловдив с конкретен бенефициент Министерство на образованието и науката.  

Финансовата подкрепа е по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ на Европейския съюз. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 19 911 123 лева. 

Целевата група включва педагогическите специалисти (учители, директори и др.) които работят в системата на образованието. В РУО – Пловдив бе сформиран екип за управление на проекта, който се справи успешно като организира и осъществи обучения на 1 600 педагогически специалисти.  

На основание договори, сключени между началника на РУО – Пловдив и представители на 37 обучителни организации/университети, екипът предложи общо 494 обучителни програми. Сред тях са „Иновативни методи в преподаването“, „Позитивна училищна среда“ и „Съвременни методи за управление“.

Старши експертът в Регионалното управление на образованието в Пловдив Васка Атанасова разказва в интервю за проекта "Квалификация за професионално развитие на педагозите". 

Или как наред с увеличаване на работните заплати българският учител има възможности за още развитие - ЕС дава средства за повишаване на професионално квалификационна степен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Учени от България и Германия разчетоха генома на Орфеево цвете

Учени от българския Център за върхови постижения в растителната системна биология и биотехнология - ЦРСББ, съвместно с изследователи от Потсдамски университет и Института по молекулярна физиология на растенията “Макс Планк” в Германия, успешно секвенираха генома на Haberlea rhodopensis - ендемичен за България вид “възкръсващо растение”,..

публикувано на 17.04.24 в 16:54

Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев, ако не - БСП, "Възраждане" и ИТН ще внесат вот на недоверие към правителството на Главчев.  Възможно ли е да се иска вот на недоверие към служебно правителство, коментира преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски"..

публикувано на 17.04.24 в 13:41

Акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Да бъде постигнато ефективно намаляване на скоростта, за да се ограничи рискът от възникване на пътни инциденти и да бъдат спасени човешки животи. Така кметът на Пазарджик Петър Куленски определи целите на акцията срещу неправилното паркиране , която се провежда в града.  Масираните проверки обхващат не само централната градска част , но и..

обновено на 17.04.24 в 11:57

Дефицитът на технически и инженерни кадри в Пловдив расте

Индустрията има огромен глад за технически кадри, от тези които завършат професионалните гимназии до инженерните специалности на техническите вуз-е. Това стана ясно на форум „Стажове“ , който се откри в Технически университет-София, филиал Пловдив. Младите хора продължават да имат най-голям интерес към „Компютърни системи и технологии“,..

публикувано на 17.04.24 в 11:45

Ходът с Даниел Митов може да изиграе лоша шега на ГЕРБ

Ходът на Димитър Главчев, Даниле Митов да смени Стефан Димитров на поста служебен външен министър, може  да изиграе лоша шега на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Това коментира политологът проф. Александър Маринов. Каза още, че ако се стигне до смяната вероятно това ще доведе до влизане в спирала от аргументи, които да отрекат легитимността на..

публикувано на 17.04.24 в 11:26