Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И четвъртият вот на недоверие към правителството няма да успее

Политиците трябва да се научат да мислят стратегически

България се нуждае от Воден пакт за следващите 15 години, за да няма проблеми като този в Перник

Поредният вот на недоверие към правителството няма да успее прогнозира в интервю за Радио Пловдив политологът Антоний Гълъбов.

Според него темата е загубила част от блясъка си. Стана така, защото БСП заяви, че ще внася вот на недоверие на 30 декември, направи го на 20 януари. Направи го без да консултации с други политически сили и отново повтори, и то за трети път, сценария, по който се опитва неуспешно да свали кабинета.

Коментирайки разположението на силите в НС, доц. Гълъбов посочи, че ДПС има своите аргументи да отбележи, че с него не са правени  консултации за вота, както и да очертае още един по-различен и по-интересен профил на аргументация за искане на вот на недоверие. Той отбеляза, че ГЕРБ и ОП са от една страна, но има вътрешни нюанси в отношението на тези политически формации - и в тях и между тях. От друга страна ПГ на „Воля“ ще успее максимално да се възползва от интригата, която е свързана с нейния избор на гласуване, но в крайна сметка няма да подкрепи вота на недоверие, смята политологът.

Антоний Гълъбов подчерта, че от гледна точка на актуалната кризисна ситуация в Перник по-важно е да се намери решение, отколкото да се свали правителството и затова вотът ще е неуспешен. В конкретния случай става дума за стратегически избор пред страната и за локална криза – това е водната криза в Перник.

Той смята, че в Перник е можело да не се стигне до криза, но водният режим е бил неизбежен. Дали сега и в началото на лятото, въпрос на време и отлагане.

Стратегическият проблем който стои пред нас е как ефективно да се научим да управляваме ресурсите си. Добре е мисленето в страната да стане по-стратегическо, за да мислим как да управляваме успешно общите си дела, категоричен беше Гълъбов.

Той даде и пример с управлението на дефицитния ресурс вода. България има воден ресурс, но регистрира големи водни загуби и така сме по-близо до нищета отколкото до бедност. Бедност е когато нямаш, а нищета когато пилееш каквото име. България пилее всичко сега – от ресурси до човешки живот.

Важно е обаче да се вникне в смисъла на проблема, а не да се прави само парламентарната математика, подчерта доц Гълъбов. Според него БСП е изпаднала в парадоксална ситуация. Проблем, който дава възможност за вот  на недоверие, но невъзможност на социалистите да убедят хората, че те могат да разрешат подобен проблем и да бъдат добра управленска алтернатива. 

Социалистите имаха два подхода – единият да плаши хората със ситуацията, а другият да организира дебат как да се управлява водата у нас. БСП пропусна тази възможност, депозира вот и той няма да успее. Така няма да успее да се реализира и като смислена опозиция на това управление. БСП имаше възможност да структурира поле, в което управляващите да се защитават, но в техните мотиви, представени в 40 страници на сайта на НС, има един доста плосък хоризонт на политическо противопоставяне. Опозицията не успя да покаже, че има различен подход към управлението на страната, коментира Антоний Гълъбов.

Той посъветва политиците да вървят към широко общо политическо съгласие относно водния ресурс на България, тъй като това стратегически ресурс. На България й трябва Воден пакт, за да е ясно, че във всеки следващ бюджет за 15 години ще има по 250 милиона лева за развитие на сектора. Ние имаме голям относителен дял на съхранена природа и сме длъжни да я съхраняваме и пазим, каза политологът Антоний Гълъбов в заключение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

90 на сто от приходите в общинските болници отиват за заплати

„Около 90% от приходите общинските лечебни заведения отиват за плащане на заплати“, каза за Радио Пловдив Лилия Недева, която бе назначена за ръководител на дирекция „Здравеопазване“  в оБщина Пловдив. „Това е недопустимо, защото трябва да остава повече приход в лечебното заведение, за да се направят нужните инвестиции-за закупуване на..

публикувано на 16.04.24 в 09:20

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39

Културата не е само театър, опера и балет!

„ Културата не е само театър, опера и балет! Тя е и философия. По-тревожното е, че я няма културата в отношенията на хората, между политиците, между една група от населението спрямо друга. И това е пагубно! Трябва сигурно векове да минат едните да се облагородят, а другите да не подивеят съвсем “ – заяви в интервю за Радио Пловдив поетът и..

публикувано на 15.04.24 в 17:18
Боян Стефанов от Младежкия консервативен клуб

Корупционните скандали обезличават партиите

В политическото пространство у нас няма "мръсни" и "чисти" политици. Репликата е на политолога Боян Стефанов, член на Младежкия консервативен клуб. След като ЦИК започна регистрацията на партиите  и коалициите, които ще участват в изборите 2 в 1, той коментира, че корупционните скандали  не учудват никого.  "Може би за голяма част от..

публикувано на 15.04.24 в 16:42

Близкият изток е на ръба на голяма регионална война

Експертът по международна сигурност от Центъра за стратегически изследвания Симеон Николов коментира пред Радио Пловдив, че ударът на Иран срещу Израел е бил очакван, заради провокираната по- рано криза от Израел с атаката срещу иранската консулска служба в съседна Сирия.  "Това е равносилно на обявяване на война, т. е. Израел обяви война на Иран..

публикувано на 15.04.24 в 16:14