Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Близките на болни от Дома за хора с деменция не искат "покрай мокрото да изгори и сухото"

| обновено на 24.01.20 в 17:54

Община Пловдив предприема бързи и адекватни мерки, които да гарантират пълноценна грижа и човеколюбиво отношение към болните. Това заяви заместник-кметът по социални дейности Анести Тимчев пред близки на настанените в Центъра за възрастни хора с деменция към Комплекса за социални услуги „Свети Георги“.

Над 25 роднини се отзоваха на поканата му за среща в социалното заведение, за да чуе тяхното мнение и препоръки. Той поднесе извиненията на общинското ръководство и ги запозна с продължаващите от 10-ина дни проверки след сигнала за груби нарушения на част от персонала.

Общината координира своите действия с прокуратурата, дирекция „Социално подпомагане“ и Министерството на труда и социалната политика. Заместник-кметът е разговарял по проблема с ръководствата на Медицинския университет и БЧК, които са готови да окажат съдействие. Лекари специалисти, психолози и медиатори ще се включват в разяснителна кампания средроднините и персонала за същността на заболяването. Обучени доброволци от БЧК ще посещават възрастните в центъра, за да им помагат и да ги разхождат. В Бюрото по труда вече е подадена заявка за набиране на професионални болногледачи.

Анести Тимчев допълни,че в общите помещения предстои поставянето на видеокамери. Роднините приветстваха предложението му да излъчат свои представители, които също да следят работата в центъра.

„Ние ще създадем критерии за подбор, назначаване и атестация на персонала“, увери заместник-кметът.

Повечето хора нямат оплаквания от грижите и са особено доволни от битовите условия в центъра. Роднините бяха категорични, че не искат „покрай мокрото да изгори и сухото“. Те настояха да не се уволнят болногледачи, които се отнасят добре с пациентите и се грижат със сърце за тях. Поискаха обучение и повишаване заплащането на персонала.

Близките на болните дадоха много добра оценка на дневния център, но сигнализираха за конфликт между отделни служители, който води до влошаване на атмосферата и до занижаване на хигиената.

Стана ясно, че е необходимо здравното обслужване да се подобри и да има присъствието на общопрактукуващ лекар, което да се грижи допълнително за болните. Присъстващите споделиха, че срещата е била много ползотворна и решиха такива срещи да станат регулярни.


Галерия

Още от категорията

Обсъждат бъдещата сграда на Математическата гимназия в Пловдив

На общо събрание на Училищното настоятелство на пловдивската Математическа гимназия  ще бъде представено заданието за бъдещата сграда на училището.  Проектът съдържа изискванията на училището за броя на класните стаи и всички останали съоръжения, които са част от учебния процес.  След обсъждането заданието ще бъде внесено в Община Пловдив , за да..

публикувано на 25.02.20 в 09:18

Унищожават пернатите от фермите, заразени с птичи грип

От днес започва умъртвяването на птиците от фермите в Трилистник и Пъдарско, където бе открито наличие на птичи грип.  Във фермата в с. Трилистник се отглеждат над 55 000 кокошки носачки, а в обекта в с. Пъдарско - 11 600 патици.  „Трябва бързо да се справим със заразата, за да не се разпространи. За целта е забранено всякакво движение на птици..

публикувано на 25.02.20 в 09:14

Радио Пловдив спира протеста си след обещание за достойно заплащане

В рамките на следващите 4-5 месеца трудовите възнаграждения в БНР ще бъдат увеличени , заяви генералният директор на националното радио Андон Балтаков на среща с екипа на Радио Пловдив.  В края на декември Радио Пловдив обяви символични протестни действия, заради полученото най-ниско ДМС в системата и настоя за преодоляване на финансовите..

обновено на 25.02.20 в 08:50

Жената, приета в инфекциозна клиника, няма коронавирус

60-годишната жена, настанена в Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, е здрава. Резултатът от изследването й за наличие на коронавирус е отрицателен , съобщи пред Радио Пловдив проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той допълни, че в страната има достатъчно тестове за наличие на..

публикувано на 25.02.20 в 08:46

Ученици от Математическата гимназия са под карантина заради коронавируса

От днес под 14-дневна карантина в домашни условия са поставени 20 ученици от математическата гимназия в Пловдив и 2-ма техни преподаватели, които са се върнали снощи от Италия.  Учениците от 11 и 12 клас са били на обучение в район, където се разпространява коронавирусът. Децата са добре, нямат висока температура и каквито и да е..

обновено на 25.02.20 в 07:37