Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват замърсяване на Марица край Стамболийски

Пловдивската районна прокуратура се самосезира за замърсяването на Марица. След публикации за замърсяване на реката при град Стамболийски е разпоредена проверка за наличието на пластмасови и други опасни отпадъци.

Случаят е различен от замърсяването на река Марица, тръгнало от района на Пазарджик.  

В срок от 20 дни трябва да се установи дали има данни за извършено престъпление. Проверката е възложена на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и служителите на районното полицейско управление в Стамболийски.  

Ще бъде изискана необходимата документация – констативни протоколи и снемане на обяснения от управители на фирми за преработка на пластмасови изделия.   

В събота беше установеното голямо количество умряла риба в речния участък от Пазарджик до Стамболийски и Цалапица.

Вчера от Басейнова дирекция посочиха като причина изтеклите в реката два вида пестициди.

Секретарят на община Стамболийски Даниела Кръстева, която е еколог, обясни пред Радио Пловдив, че не отговарят на истината твърденията, че канализационната мрежа на града е заустена директно в Марица, без да преминава през пречиствателната станция. "Всичко с пречиствателната станция е наред, не се притесняваме от проверката", посочи секретарят на община Стамболийски. 

Директорът на ИАРА доц. Галин Николов коментира във Велико Търново, че е унищожена екосистемата в близо 30-километровата зона по поречието на Марица, където замърсяване с пестициди доведе до измирането на тонове риба. 

Щетите на популацията в река Марица все още се оценяват, но всичко е унищожено, обясни той. За да се възстанови, ще е необходим период от минимум 10 години. Намерени са мъртви риби по 15-20 килограма. Радостното е, че сме успели да спасим, пренасяйки част от тези риби в други чисти водоеми“, каза директорът на ИАРА. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриват късноантична сграда "Ирини“ в подлез "Археологически"

В Международния ден за опазване на паметниците на културата в Пловдив официално ще бъде открита късноантична сграда "Ирини“, която се намира в подлез „Археологически“ и е част от сериен обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“.   Заедно с това ще бъде отбелязана  и третата годишнина на..

обновено на 18.04.24 в 16:31

Градска, Дондукова или "Иван Вазов" е обновената градина в Пловдив?

Няма документи, в които официално градината да е наречена Дондукова, каза Петко Георгиев от НБ "Иван Вазов" и уточни, че при тях се пази единствената карта, която показва Градската градина от първите й години на създаването.  "Градината се нарича Дондукова от близо 30 години насам.", каза Георгиев, който е завеждащ на "Специални сбирки" в НБ. Той..

обновено на 18.04.24 в 16:31

Затвор заплашва отново адвокат Елдъров, този път за укрити данъци

Нова присъда и затвор заплашват известния с криминалното си досие адвокат Владимир Елдъров след като Окръжна прокуратура – Пловдив отново го предава на съд, този път за укрити данъци.   В този случай Елдъров умишлено не е декларирал крупни суми от адвокатски хонорари по дела за обезщетения на пострадали от катастрофи и техни близки. Той е укрил..

публикувано на 18.04.24 в 16:30

В Пловдив започва дело за крупна измама с пенсионни вноски

В Пловдивския районен съд започва делото за крупна измама с вноски за пенсия, с което са излъгани 11 души с почти 76 000 лв. Подсъдими отново са известните  Александрина Георгиева и мъжът и Лазар Лазаров.  Те бяха съдени в друг процес, за източването на осигурителната система чрез подправяне на пенсионни документи за над 230 хиляди лева.   Бившата..

обновено на 18.04.24 в 14:44

Спецакция в Пазарджик разкри авторите на 16 престъпления

Множество разкрити престъпления, проверки по пътищата, търговски обекти, питейни заведения и други резултати отчита пазарджишката дирекция на МВР в рамките на месечната специализирана операция за противодействие на престъпността.  Тя е проведена на територията на целия регион, в околните общини и малките населени места.  Установени са извършителите..

публикувано на 18.04.24 в 13:33