Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Президентът не работи в интерес на обществото, води лични битки

| обновено на 04.02.20 в 16:08

Най-вероятно обръщението на президента Румен Радев е отговор на скандала, възникнал с питането на главния прокурор към КС за имунитета на държавния глава, коментира за Радио Пловдив Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Само преди пет дни пред чуждестранните дипломати президентът Румен Радев говори съвсем други неща за работата на правителството. Тогава той каза, че управлението в България е символ на сигурност и стабилност и пренася таза сигурност и стабилност в целия регион, както че кабинетът се опитва да е проводник на политиката на Брюксел на Балканите. Това ме кара да мисля, че не е ясно кога президентът лъже и кога казва истината или че нещо се е случило през тези пет дни, за да обърне коренно позицията му, каза още Георги Харизанов.

Според него с днешното изявления президентът се опитва да потуши именно скандала, свързан с корупция, в която участник е и неговата съпруга. Стана ясно, че президентът и неговият екип е склонен да осуетява и бави проверката от КПКОНПИ. Рухна митът за честния, принципен и морален борец срещу корупцията. Днешното изявление има за цел да запуши именно този скандал, коментира Харизанов.

Той добави, че освен разкритията от СРС-тата има и още две по-второстепенни сюжетни линии, обясняващи появата на обръщението на държавния глава. Едната е как Русия отговаря на изгонените руски шпиони от България и тук провиждам дългата ръка на Решетников. Другата сюжетна линия е битката на върха в БСП. Радев е лична кандидатура на Корнелия Нинова, а сега тя има проблеми в партията и подаването на топката от Румен Радев ще доведе до атипична реакция на госпожа Нинова. Нищо чудно БСП да излязат от Парламента, нищо чудно да се опитат да произведат друга криза и така тя да стабилизира силно разклатеното си лидерство преди конгреса на БСП. Според мен г-н Радев си връща  стари услуги.

Основната причина за реакцията на президента са СРС-тата, другите две причини са просто добавени, обобщи Георги Харизанов.

Той прогнозира, че от проверката във ВВС може са излезе конфликт на интереси, а в по-късен етап и да повдигне въпроси за имотното състояние на президента. Г-жа Радева раздава визитни картички, в които пише че е част от екипа на президентството. Ние обаче не знаем какво точно работи тя в президентството, тя обаче ползва служебна кола, охрана от НСО ... И въобще доста неща за нея и нейната работа ние не знаем, но не получаваме информация за това. А това са въпроси, които интересуват и касаят всички нас като данъкоплатци, каза Георги Харизанов.

Той беше категоричен, че нищо от това което се случва в момента не е в интерес на обществото. В интерес е да се предлагат решения на проблемите, да се търси консенсус, а всъщност става точно обратното – разделение и война на президента с управлението на страната и то още от неговото избиране. Всъщност Румен Радев се ръководи главно от потушаването на лични борби, а не от интересите на обществото.

Свалянето на доверие от правителството от Румен Радев сега е нескопосана имитация на действията на президента Росен Плевнелиев, породени от действията на кабинета Орешарски, посочи анализаторът. Затова и ходът на Радев няма да доведе до нищо, а дали ще има разместване на върха на българската политика ще разберем догодина на редовните парламентарни и президентски избори. Какъв ще е техният изход ми е трудно сега да прогнозирам, но мисля, че няма да е по-различен от двата избора, които се състояха през 2019-та година, каза в заключение Георги Харизанов от Института за дясна политика.


Още от категорията

Очакваме силен летен сезон в планините

„Искрено се надяваме предстоящия летен туристически сезон да е силен заради досегашните ограничения от извънредното положение.Очакваме и много силен сезон в екскурзионното летуване”, каза пред Радио Пловдив Георги Бенчев, ръководител направление „Хижи и хижарски дейности” в Българския туристически съюз. Бенчев припомни обаче, че все още не е..

публикувано на 26.05.20 в 17:17

И държавата, и обществото се справиха добре с КОВИД-кризата

До един месец ще бъде готово първото от десетилетия проучване сред лекарската гилдия, което прави Изследователски център "Тренд" по поръчка на Българския лекарски съюз (БЛС).  Целта е да се очертаят проблемите, предизвикани от пандемията от CОVID-19, обясни в интервю за Радио Пловдив д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. По думите му, сега е..

публикувано на 26.05.20 в 15:33
Евелина Славкова

Темата с ДДС е незатихващ политически сюжет

Като политически ход определи въпросът с падането на ДДС от 20 на 9 % социологът Евелина Славкова.  "Отвори са кутията на Пандора и това е политическа реакция". Промяната в позицията на премиера Борисов за намаляването на ДДС, който въпреки несъгласието на финансовия министър,  беше категоричен  за намаляването на ставката за сектора на..

публикувано на 26.05.20 в 10:39

Виртуалната стая трябва да е като класната в училище

Пловдивчанката Анелия Александрова , която от Дания разказва за ученето онлайн по време на епидемията от коронавируса. Питаме и как опитът на Европа помогна на част от българските училища и университети с платформа за дистанционно обучение „Данлинк”. Тя е нейно дело и се прилага от години в училищата в Копенхаген. Анелия Александрова каза, че тя е..

публикувано на 25.05.20 в 10:02

Митрополит Николай отслужи молебен за 24 май

Пловдивският митрополит Николай  отслужи благодарствен молебен   по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в храм "Св. Св.Кирил и Методий" "Делото на Светите братя постоянно се обогатява, извисява и развива. Чрез свещените писания на Библията, преведени от Кирил и Методий, познахме Бога и..

обновено на 24.05.20 в 15:24