Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Президентът не работи в интерес на обществото, води лични битки

| обновено на 04.02.20 в 16:08

Най-вероятно обръщението на президента Румен Радев е отговор на скандала, възникнал с питането на главния прокурор към КС за имунитета на държавния глава, коментира за Радио Пловдив Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Само преди пет дни пред чуждестранните дипломати президентът Румен Радев говори съвсем други неща за работата на правителството. Тогава той каза, че управлението в България е символ на сигурност и стабилност и пренася таза сигурност и стабилност в целия регион, както че кабинетът се опитва да е проводник на политиката на Брюксел на Балканите. Това ме кара да мисля, че не е ясно кога президентът лъже и кога казва истината или че нещо се е случило през тези пет дни, за да обърне коренно позицията му, каза още Георги Харизанов.

Според него с днешното изявления президентът се опитва да потуши именно скандала, свързан с корупция, в която участник е и неговата съпруга. Стана ясно, че президентът и неговият екип е склонен да осуетява и бави проверката от КПКОНПИ. Рухна митът за честния, принципен и морален борец срещу корупцията. Днешното изявление има за цел да запуши именно този скандал, коментира Харизанов.

Той добави, че освен разкритията от СРС-тата има и още две по-второстепенни сюжетни линии, обясняващи появата на обръщението на държавния глава. Едната е как Русия отговаря на изгонените руски шпиони от България и тук провиждам дългата ръка на Решетников. Другата сюжетна линия е битката на върха в БСП. Радев е лична кандидатура на Корнелия Нинова, а сега тя има проблеми в партията и подаването на топката от Румен Радев ще доведе до атипична реакция на госпожа Нинова. Нищо чудно БСП да излязат от Парламента, нищо чудно да се опитат да произведат друга криза и така тя да стабилизира силно разклатеното си лидерство преди конгреса на БСП. Според мен г-н Радев си връща  стари услуги.

Основната причина за реакцията на президента са СРС-тата, другите две причини са просто добавени, обобщи Георги Харизанов.

Той прогнозира, че от проверката във ВВС може са излезе конфликт на интереси, а в по-късен етап и да повдигне въпроси за имотното състояние на президента. Г-жа Радева раздава визитни картички, в които пише че е част от екипа на президентството. Ние обаче не знаем какво точно работи тя в президентството, тя обаче ползва служебна кола, охрана от НСО ... И въобще доста неща за нея и нейната работа ние не знаем, но не получаваме информация за това. А това са въпроси, които интересуват и касаят всички нас като данъкоплатци, каза Георги Харизанов.

Той беше категоричен, че нищо от това което се случва в момента не е в интерес на обществото. В интерес е да се предлагат решения на проблемите, да се търси консенсус, а всъщност става точно обратното – разделение и война на президента с управлението на страната и то още от неговото избиране. Всъщност Румен Радев се ръководи главно от потушаването на лични борби, а не от интересите на обществото.

Свалянето на доверие от правителството от Румен Радев сега е нескопосана имитация на действията на президента Росен Плевнелиев, породени от действията на кабинета Орешарски, посочи анализаторът. Затова и ходът на Радев няма да доведе до нищо, а дали ще има разместване на върха на българската политика ще разберем догодина на редовните парламентарни и президентски избори. Какъв ще е техният изход ми е трудно сега да прогнозирам, но мисля, че няма да е по-различен от двата избора, които се състояха през 2019-та година, каза в заключение Георги Харизанов от Института за дясна политика.


Още от категорията

Проектът "Запази ме" вече се изпълнява в Пловдив

Финансовата подкрепа за работици и служители ще е за не повече от 60 дни, след наложените ограничения заради Ковид-19. Как и кой има право, повече  информация за проекта на МТСП - от   Фани Николова , директор на Регионалната служба по заетостта в Пловдив.  Също и мненията на пловдивчани , на които им предстои да останат без работа заради..

обновено на 01.12.20 в 10:14

Приближаваме се към пика на епидемията от Ковид-19 у нас

Думата на 2020 е "пандемия". Може да е и вирус, защото ни завладя по начин, за който не сме и подозирали. Говорим с проф. д-р Марияна Стойчева от Медицинския университет в Пловдив за силата на мерките, за начините за справяне с епидемията и за лечението, а също и какво остава да си кажем за ваксините. Ковид -19 у нас, какво научихме, кои са..

публикувано на 01.12.20 в 09:59

#Щедрият вторник открива каузи за дарения и в Пловдив

"Щедрият вторник" през 2020 се пада точно днес на 1 декември, за кампанията разказва изпълнителният директор на фондация BCause Елица Баракова. Каузата, която да подкрепим може да се открие на сайта  https://givingtuesday.bcause.bg/ Тази година празникът на дарителството и щедростта е на 1 декември (след Черния Петък). Фондация BCause, която е..

публикувано на 01.12.20 в 09:52

По-топъл от обичайното ще е декември в Южна България

Декември ще започне със студено време. Във вторник облачността от запад ще се разкъсва и намалява, над по-голямата част от страната до предимно слънчево. В сряда вятърът ще отслабне, в Дунавската равнина ще е от изток-североизток - до умерен, в Южна България ще стихне. Това сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология. В..

публикувано на 01.12.20 в 07:54

Хората приемат мерките срещу К-19, но са раздвоени и объркани

Новите мерки срещу коронавируса по-скоро се приемат добре и може би ще подействат за намаляване на страховете, обществото обаче продължава да изглежда объркано - това са някои от изводите от телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" с 800 интервюта, проведен между 27 и 29 ноември.  Нововъведените мерки срещу коронавируса в България се ползват..

публикувано на 30.11.20 в 16:39