Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът не работи в интерес на обществото, води лични битки

| обновено на 04.02.20 в 16:08

Най-вероятно обръщението на президента Румен Радев е отговор на скандала, възникнал с питането на главния прокурор към КС за имунитета на държавния глава, коментира за Радио Пловдив Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Само преди пет дни пред чуждестранните дипломати президентът Румен Радев говори съвсем други неща за работата на правителството. Тогава той каза, че управлението в България е символ на сигурност и стабилност и пренася таза сигурност и стабилност в целия регион, както че кабинетът се опитва да е проводник на политиката на Брюксел на Балканите. Това ме кара да мисля, че не е ясно кога президентът лъже и кога казва истината или че нещо се е случило през тези пет дни, за да обърне коренно позицията му, каза още Георги Харизанов.

Според него с днешното изявления президентът се опитва да потуши именно скандала, свързан с корупция, в която участник е и неговата съпруга. Стана ясно, че президентът и неговият екип е склонен да осуетява и бави проверката от КПКОНПИ. Рухна митът за честния, принципен и морален борец срещу корупцията. Днешното изявление има за цел да запуши именно този скандал, коментира Харизанов.

Той добави, че освен разкритията от СРС-тата има и още две по-второстепенни сюжетни линии, обясняващи появата на обръщението на държавния глава. Едната е как Русия отговаря на изгонените руски шпиони от България и тук провиждам дългата ръка на Решетников. Другата сюжетна линия е битката на върха в БСП. Радев е лична кандидатура на Корнелия Нинова, а сега тя има проблеми в партията и подаването на топката от Румен Радев ще доведе до атипична реакция на госпожа Нинова. Нищо чудно БСП да излязат от Парламента, нищо чудно да се опитат да произведат друга криза и така тя да стабилизира силно разклатеното си лидерство преди конгреса на БСП. Според мен г-н Радев си връща  стари услуги.

Основната причина за реакцията на президента са СРС-тата, другите две причини са просто добавени, обобщи Георги Харизанов.

Той прогнозира, че от проверката във ВВС може са излезе конфликт на интереси, а в по-късен етап и да повдигне въпроси за имотното състояние на президента. Г-жа Радева раздава визитни картички, в които пише че е част от екипа на президентството. Ние обаче не знаем какво точно работи тя в президентството, тя обаче ползва служебна кола, охрана от НСО ... И въобще доста неща за нея и нейната работа ние не знаем, но не получаваме информация за това. А това са въпроси, които интересуват и касаят всички нас като данъкоплатци, каза Георги Харизанов.

Той беше категоричен, че нищо от това което се случва в момента не е в интерес на обществото. В интерес е да се предлагат решения на проблемите, да се търси консенсус, а всъщност става точно обратното – разделение и война на президента с управлението на страната и то още от неговото избиране. Всъщност Румен Радев се ръководи главно от потушаването на лични борби, а не от интересите на обществото.

Свалянето на доверие от правителството от Румен Радев сега е нескопосана имитация на действията на президента Росен Плевнелиев, породени от действията на кабинета Орешарски, посочи анализаторът. Затова и ходът на Радев няма да доведе до нищо, а дали ще има разместване на върха на българската политика ще разберем догодина на редовните парламентарни и президентски избори. Какъв ще е техният изход ми е трудно сега да прогнозирам, но мисля, че няма да е по-различен от двата избора, които се състояха през 2019-та година, каза в заключение Георги Харизанов от Института за дясна политика.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59