Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Батак и Велинград се влючиха в инициативата „Денят за вас“

Общините Батак и Велинград стават част от инициативата на Министерството на туризма - „Деня за вас“. На 5 февруари, сряда,  с вход свободен ще са туристически забележителности в Батак, ден по-късно - 6 февруари без такси ще са обекти във Велинград. 

Днес врати ще отворят Исторически музей Батак, Балинова и Шарова къща. Гостите на града могат да посетят и един от символите на Батак църквата-костница „Света Неделя”.  Тя е построена през 1813 г., изградена е изцяло от камък и е вкопана повече от метър в земята.Храмът остава в българската история, заради трагичните събития там по време на Априлското въстание.

Експозицията на Историческия музей е разположена на 900 м2 и предлага богат снимков и документален материал, оригинални експонати от древността, Средновековието, епохата на Възраждането, Априлското въстание 1876 г, новата и най-нова българска история.

Балинова и Шарова къща са архитектурни и исторически  културни ценности от епохата на Възраждането, образец на традиционната баташка архитектура. Уредената в нея експозиция представя традиционната народна култура, бит, поминък, празници, обичаи и обреди на батачани от края на ХІХ и първата половина на ХХ век.

В четвъртък – 6 февруари, всички туристи и жители на Велинград могат да разгледат Историческия музей, който ще посреща гости без входни такси. Музеят е с вековна история и съхранява свидетелства за хилядолетното минало на Северозападните Родопи.

Експозицията му е съставена от 21 000 археологически находки, предмети от стария бит, икони, старопечатни книги, лични вещи и архиви на известни личности, снимки и документи. До 21 февруари 2020 г. в него гостува изложбата „България, Япония и наследството на цивилизациите”.

Отчитайки успеха на „Денят за вас“ през периода юни-септември миналата година в морски курорти, за зимния период в инициативата на Министерството на туризма заявиха желание да участват редица общини, сред които Брацигово, Копривщица и Чепеларе. 

В община Смолян стартира зимното издание на проекта „Денят за вас“, като стотици гости и жители посетиха обектите включени в инициативата. Броят на посетителите в забележителностите е надхвърлил до три пъти повече от обичайното. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Академичен народен хор с концерт в село Горнослав

Академичен народен хор при АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев", ще изнесе концерт в с. Горнослав. Концертът е част от инициативата "Малките добри дела" и ще се проведе в събота, на Лазаровден. В разговора ни, диригента Николай Гурбанов, разказва за събитието и за последните успехи на Академичния хор, който през февруари 2024г. проведе тридневно турне в..

публикувано на 24.04.24 в 14:22
Така ще изглежда бъдещият храм

Марино поле поде кампания за строителство на православен храм

Жители на карловското село Марино поле започнаха кампания за изграждането на православен параклис. В селището никога не е имало храм, разказа пред Радио Пловдив общинската съветничка д-р Татяна Пелева, която е сред инициаторите. Мястото, на което ще бъде построен параклисът "Св. пророк Даниил", бе осветено през октомври 2023 година. Очаква се на..

публикувано на 24.04.24 в 14:03

Книгата „Добруджанският феникс“ с премиера в Пловдив

Преподавателят по български език и литература Стефка Станчева, представя днес първата си книга. В Пловдив тя е по покана на клуб „Аптека за душата“. Стефка Станчева е от Каварна, но живее и работи в София. Книгата „Добруджанският феникс“ е художествен разказ за личността на Яни Хаджиянев, български издател, писател, журналист,..

обновено на 24.04.24 в 12:29

Фотоизложба „Украйна: война и съпротива" в Епископската базилика

Фотоизложбата „Украйна: война и съпротива" ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Епископската базилика на Филипопол.   Поводът е годишнината от руско-украинския военен конфликт.  Поместени са  снимки на украински и американски фотографи, които са стипендианти на  програма „Фулбрайт". Те хвърлят светлина върху дълбоките истории..

обновено на 24.04.24 в 11:22

Великите европейци - Джеймс Уат

Какво е за нас времето, означено с 8 часа и 17 минути? Нищо, според някои. Но не и според онези, на които влакът им тръгва точно в този час от гарата. И тъй като на всеки от нас влакът му все някога тръгва, добре е да не закъсняваме, тоест – да се замислим.    Великият британски писател Олдъс Хъксли, пише за великия шотландец и световен..

обновено на 24.04.24 в 10:36