Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Засилен екоконтрол за фирмите в Пазарджик

Областният управител на Пазарджик Стефан Мирев проведе извънредна среща със собствениците на промишлени предприятия, които заустват отпадни води в реките Пишманка и Марица. За Радио Пловдив след срещата той обясни, че поводът е зачестилите замърсявания в района. На срещата присъстваха представители на регионалната екоинспекция, регионалния здравен център и полицията. 

Изрично настоявам всяка една фирма да извърши незабавно цялостна профилактика на пречиствателните си съоръжения с цел недопускане на подобни разливи. Изисквам и проверките на РИОСВ да бъдат извършени периодично и значително по-често, обясни областният управител. 

Той допълни, че на срещата е била обсъдена и възможността градските колектори, в които се изливат отпадните води на фирмите, да бъдат свързани с пречиствателната станция на град Пазарджик с цел генерално решаване на проблема.

Това е най-безопасният вариант, но фирмите не трябва да злоупотребяват, каза още Мирев.

Областният управител посочи, че по данни на РЗИ няма опасност за питейната вода в града, така че жителите трябва да бъдат спокойни.

Останалите резултати, взети от Басейнова дирекция на водата от замърсените райони на Марица, не са готови. 

Мирев разказа, че проверката в завод Каучук, който причини замърсяването от вчера, е била извършвана от РИОСВ. Тя е била планова и нея е констатирано това замърсяване. Това е станало  около 12.30 часа вчера, след което от завода са уведомили екоинспекцията. Заводът ще бъде санкциониран.

Искрено се надявам да няма повече подобни инциденти. На срещата днес от сдруженията на рибарите в Пазарджик призоваха всички фирми, които заустват в реките в района, да отпуснат средства за зарибяване на Марица, допълни областният управител на Пазарджик.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Да спазваме правилата без страх, той убива разума

Всички ние с бели манти се борим да има повече добри новини. Хората трябва да мислят с главите си, да слушат и да чуват онова, което се говори. По-големият процент от хората се възстановяват, а немалка част от тях боледуват безсимптомно и си изграждат имунитет. Това заяви д-р Мария Пишмишева – завеждащ отделението по инфекциозни болести в МБАЛ..

публикувано на 02.04.20 в 17:08

Масови проверки в хранителни магазини и пазари

Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните затвори два нерегистрирани обекта за продажба на хранителни продукти. Съставени са и шест предписания в областта, които са свързани с нарушения в изискванията към сградния фонд. От днес масови проверки се правят и в обектите, които приготвят и доставят готови храни. Заради..

публикувано на 02.04.20 в 15:51

Борбата с КОВИД-19 не трябва да се превръща в игра на глада

Работещите в земеделския и преработвателния сектор да могат да работят при „специфичен режим на карантина“ поискаха 30 браншови организации. В апел до правителството, Националния оперативен щаб и министрите на земеделието и здравеопазването се настоява на заетите в селското стопанство и хранителната индустрия да бъде даден статут на критични,..

публикувано на 02.04.20 в 14:51

Трета седмица, онлайн или на хартия, обучението е факт

Нови дати за изпитите в средното училище предложи Министерството на образованието и науката заради извънредните мерки в борбата с Кодив-19. Матурите в 12 клас ще са на 30 май и 1 юни, а изпитите за седмокласниците ще са на 13 и 15 юни.  На този етап 89 % от българските ученици са в дистанционна форма на обучение, но 11 % от тях са без..

публикувано на 02.04.20 в 14:29

В Панагюрище има проблем със завърналите се от чужбина

От утре, 3 април, в Панагюрище са въвежда вечерен час. О коло 10 процента  от хората са недобросъвестни, недисципилнирани и нарушават препоръчаните мерки,  обясни мотивите си затова кметът Никола Белишки.  В града  няма заразен с коронавирус, но проблем за местната власт  има със завърналите се от чужбина , о т рискови държави с коронавирус заяви..

публикувано на 02.04.20 в 11:00