Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Конкурс търси най-добрата украса за 3 март

Конкурс „С България в сърцето“ се организира за втора поредна година в Първомай. Фабриката за знамена в града в партньорство с общината ще търсят най-празничната атмосфера в детските градини и училищата за 3 март. Идеята е деца и ученици, с помощта на своите учители и родители, да споделят най-въздействащите и емоционални преживявания, свързани с отбелязването на празника. 

Атанаска Велчева, организатор на патриотичната надпревара, разказа за Радио Пловдив, че тази година има категотия и за снимки, и за видеокилипове, както и че могат да се включат и български училища извън България. Подкрепа за разгласата конкурсът ще получи от Министерството на образованието и науката, съобщи Велчева.

Може да се излезе извън класната стая. Може примерно децата да решат да изработят знамето на Априлското въстание, може да решат да отидат на екскурзия и да я отразят. Просто това е един проект, който има за цел да се поговори малко повече за този празник, децата да научат малко повече за националните символи, за националните герои. Да бъде докоснато тяхното сърце. Те да получат някаква патриотична и родолюбива тръпка от цялата подготовка за 3 март.

Миналата година първокласници от първомайското село Градина спечелиха конкурса в състезание с украсата на 83 класа от 45 градове и села. Включиха се и детски градини от Асеновград, Бургас, Пловдив, Смолян и София. 

Наградите са общо 6 и ще се раздадат на 10 март. 

Цялото интервю е в звуковия файл. 

Още от категорията

"Извънредни мисли" - солидарност не е просто дума

Срещите ни в  „Извънредни мисли“ продължават. Всеки от участниците в тази кратка форма, ще отговори на три въпроса : Как се казвате и къде се намирате в момента? Какво е новото, което присъства в мислите Ви, в момента на изолация?  Как продължавате да се справяте с ежедневието, в ситуацията , в която живеем? В "Извънредни мисли" отразяваме..

обновено на 03.04.20 в 20:09

На "Златна ябълка" с маски и ръкавици и без нощувка в храма

Заради извънредното положение във връзка с коронавируса тази година преспиването в храма срещу празника няма да бъде възможно, каза енорийският свещеник отец Живко Николов. Той увери, че са взети всички предпазни мерки, така че вярващите да могат да се помолят лично за рожба пред чудотворната икона на Света Богородица.   Няма да позволим..

публикувано на 03.04.20 в 15:12

Сцената, партньорите и цялата атмосфера ми липсват

Тенорът Ивайло Михайлов пренарежда творческия си календар, в очакване на време свободно от коварния вирус. Направи ни съпричастни и на семейната атмосфера в условия на извънредно положение. В Полша получих договори за премиерата на „Дон Карлос“ и други спектакли, а утре трябваше да имам спектакъл на „Тайс“ от Масне, но нещата се провалят..

публикувано на 03.04.20 в 10:36

В "Срещите" разговор за църквата отвъд канона

Тази събота „Срещите” отварят дума за каноничните и харизматични граници на църквата. Щом още светите отци Св. Франциск, Св. Киприан, Блажений Августин са разсъждавали за църковността отвъд канона, значи един такъв разговор си струва. Наясно съм за фарисейското ухо - ще има скандално звучащи размисли, но мажорната религия не е по вкуса ми. Гост -..

публикувано на 03.04.20 в 08:30

"Извънредни мисли" - различен поглед отвътре

Продължаваме срещите си в „Извънредни мисли“. Откриваме ежедневието в изолация, което провокира същността ни. Променя ли се образът в огледалото или всичко придобива огледален смисъл? Адаптация или издръжливост? Изникват различни въпроси. Заживяваме на различни обороти, работим в различен режим. В опит сме все още да запазим ежедневието...

обновено на 02.04.20 в 15:39