Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив ще има център на Гьоте-институт

Връщат и Коледния немски базар

Община Пловдив ще си сътрудничи с Германско-българската търговско-индустриална камара по три проекта. Това стана ясно след среща на кмета на Здравко Димитров с почетния консул на Германия в Пловдив Мариана Чолакова и председателя на камарата Митко Василев.
Кметът Здравко Димитров се ангажира със съдействие за осигуряване на сграда, в която да бъде създаден немско-български център за езикови и професионални компетенции. Амбицията е той да получи сертификат от българския Гьоте-институт, за да може да провежда изпити и да издава сертификати за определено ниво на владеене на езика.
„Подобен сертификат, наречен „печатът на Гьоте“, се дава само в София и Варна, нашата амбиция е и Пловдив да стане база за провеждането на тези престижни изпити“, обясни д-р Чолакова. Вариантите са центърът да се помещава в Данчовата къща или в сградата на Германо-българското дружество "Саксония-Анхалт".
Кметът прие и другата идея на гостите за връщането на коледния немски базар. Тепърва ще се търси обаче подходящо място за поставянето на атрактивните дървени къщички. Почетният консул покани Здравко Димитров на работна закуска през октомври, на която ще се срещне с германския бизнес, за да обсъдят перспективите в развитието на икономиката в региона. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25

Сборникът с разкази "Баба" събира респект и благодарност

На книжния пазар излезе сборникът с разкази "Баба". Той ще бъде представен  от Кремена Димитрова  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Книгата включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби. Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред..

публикувано на 25.04.24 в 08:01

Проф. Пимпирев гостува на Природонаучния музей

Среща с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ организира Регионалният природонаучен музей - Пловдив в зала „Планетариум“. Припомняме, че през февруари в Природонаучния музей бяха открити новата експозиция „Полюси“ и първият по рода си „Леден фестивал“,..

публикувано на 25.04.24 в 06:23

Над 450 изпълнители участват в конкурса "15 лалета" в Хисаря

Повече от 450 изпълнители, възпитаници на 64 музикални школи от 31 населени места, ще участват в Националния младежки конкурс за поп и рок музика "Петнадесет лалета".  Дванадесетото издание на конкурса ще се проведе от днес до неделя на сцената на Народно читалище „Иван Вазов 1904“ в Хисаря, съобщи музикалният директор на форума Иван Димов...

публикувано на 25.04.24 в 06:17

Светлина Стоянова идва в Пловдив с постановката "Севилския бръснар"

Оперната прима Светлина Стоянова се завръща в България за участие в постановката „Севилския бръснар“ на Росини на Държавна опера – Пловдив в Дом на културата „Борис Христов“. Младото сопрано със стремителна международна кариера в едни от най-реномираните оперни театри като Ла Скала-Милано, Виенската Щатсопера, Операта в Хамбург, Операта в..

публикувано на 25.04.24 в 06:13