Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Център за ранно детско развитие ще има в Дом "Рада Киркович"

3
Анести Тимчев, зам.- кмет и Иванка Шалаптова, директор на Фондация "За нашите деца"
Снимка: Екатерина Костова

Център за ранно детско развитие и Храм на ранното детство ще бъде открит в бившия Дом „Рада Киркович“ в Пловдив. Инициативата е на Фондация „За нашите деца“ в партньорство с общината. 

Два етажа от бившия дом „Рада Киркович“ с решение на ОбС вече са дадени на фондацията за период от 10 години. Изпълнителният директор на фондацията Иванка Шалаптова разказа пред Радио Пловдив: 

Под покрива на този бивш дом и нов комплекс първо ние ще посрещаме младите семейства, когато планират да имат дете. След раждането на детето бихме желали да бъдем домакини на курсове за обучение в родителски умения. И особено за децата, които имат трудности в развитието, бихме желали да съберем трите системи - образователна, здравна и социална, които да проследяват цялостно развитието им. 

Точно това означава и интегриране на услугите, поясни заместник кметът на Пловдив по европейски политики и социални дейности Анести Тимчев, който откри дискусионен форум на тази тема, организиран от фондацията. В решаването на тези проблеми общината има намерение да ангажира цялото общество, в това число бизнеса и инвеститорите, както и културните институции. 

По данни на Фондация "За нашите деца" над 324 хиляди деца у нас живеят в крайна бедност, като повече от 10 хиляди растат извън семейството си. 2 500 от тях са в ранна детска възраст. Повече от 2 хиляди се изоставят от родителите си още в родилното отделение, а Пловдив е начело на тази статистика със 115 изоставени бебета миналата година. 

Новият Център ще работи за промяна на тази статистика. По думите на Тимчев, в началото на следващата година той ще бъде реалност. На последния му етаж ще се изгради и първия в България Музей на институционалната грижа. Причината е, че Дом "Рада Киркович" е бил първото сиропиталище в страната. Галерия

Още от категорията

С демонстрации и клетва бе отбелязан празника на ВВС

Бойният празник на Военновъздушните сили бе отбелязан с атрактивни демонстрации на Централния площад и полагането на клетва на новобранци от Силите за специални операции в Пловдив. 70 военнослужещи положиха клетва по случай празника на Военновъздушните сили, който бе отбелязан с демонстрации на площад Централен. Ген. Явор Матеев..

публикувано на 19.10.20 в 17:17

Ваня Христева е новият зам.- апелативен прокурор на Пловдив

Ваня Христева встъпи в длъжност като  заместник административен ръководител на Апелативна прокуратура – Пловдив днес. Тя бе избрана на поста единодушно на 7 октомври 2020 г. от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Ваня Христева е завършила специалността „Право“ във ВСУ „Черноризец Храбър“ - Варна. До момента има юридически стаж от 22 г.,..

публикувано на 19.10.20 в 16:18

Честит празник, лекари!

Свети Иван Рилски е и покровител на българските лекари, които празнуват днес професионалния си празник. Пловдивските медици ще присъстват тази сутрин на литургията в църквата „Свети Иван Рилски“ в Пловдив по повод храмовия празник. Тази вечер Българският лекарски съюз ще връчи приза  "Лекар на годината" . В петте категории са отличени едни..

обновено на 19.10.20 в 15:47

Контрол за носене на маски и ограничение до 100 души в хипермаркетите

Засилен контрол за носенето на маски в градския автобус, всички търговски обекти и закритите обществени места започват в Пловдив и областта.  Решението е на областния медицински щаб, като за големите търговски вериги се въвежда ограничение до 100 клиенти и спазването на 2 метра дистанция от чакащите. Според областния управител Дани..

обновено на 19.10.20 в 15:25

Петима медици сред новите заразени в Пловдивска област

11 са новите случаи на Ковид 19 в Пловдиска област.  След тях са петима медици, сочи справката на РЗИ -  2 медицински сестри  и 2ма санитари  от Пловдив, както  и лекар от Асеновград. В ЕГ„ Пловдив“ е диагностициран ученик от 11 „е“ клас. Паралелката е под карантина. От новите случаи има само един хоспитализиран -  мъж на 54 години от..

публикувано на 19.10.20 в 15:24