Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беседа за индустриалната архитектура в Радио Пловдив

Индустриалната архитектура често е незаслужено пренебрегвана в разговорите за културното наследство у нас. Българските фабрики, клаинци, хали, железопътни постройки и др. обаче са ценен белег за развитието на архитектурата у нас – и в много случаи са предшественици на процеси, които по-късно ще обхванат цялото строителство, и по-конкретно модернизма. Развитието на индустриалната архитектура е и пряко свързано с използването на новите материали – стоманата, бетонът и стъклото, които често пъти не са само конструктивен елемент, а и естетически обект.

Групата „Български архитектурен модернизъм“ избра 2020-а година за година на Индустриалната архитектура, към която ще насочим нашите изкуствоведски проучвания, както и нашите популяризаторски инициативи – лекции, архитектурни обиколки и др.

На 12 февруари в бившата сграда на Дома на изкуството и печата Пловдив (1931 г., арх. Христо Пеев, арх. Никола Овчаров, арх. Васил Захариев – днес сграда на БНР – Радио Пловдив) ще си поговорим за това културно наследство, за отраженията на индустриалната архитектура в други сгради, както и за нашия нов календар, с който ще може да се сдобиете на събитието срещу дарение за нашата дейност. Очакваме ви! Входът е свободен




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Сборникът с разкази "Баба" събира респект и благодарност

На книжния пазар излезе сборникът с разкази "Баба". Той ще бъде представен  от Кремена Димитрова  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Книгата включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби. Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред..

публикувано на 25.04.24 в 08:01

Проф. Пимпирев гостува на Природонаучния музей

Среща с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ организира Регионалният природонаучен музей - Пловдив в зала „Планетариум“. Припомняме, че през февруари в Природонаучния музей бяха открити новата експозиция „Полюси“ и първият по рода си „Леден фестивал“,..

публикувано на 25.04.24 в 06:23

Над 450 изпълнители участват в конкурса "15 лалета" в Хисаря

Повече от 450 изпълнители, възпитаници на 64 музикални школи от 31 населени места, ще участват в Националния младежки конкурс за поп и рок музика "Петнадесет лалета".  Дванадесетото издание на конкурса ще се проведе от днес до неделя на сцената на Народно читалище „Иван Вазов 1904“ в Хисаря, съобщи музикалният директор на форума Иван Димов...

публикувано на 25.04.24 в 06:17

Светлина Стоянова идва в Пловдив с постановката "Севилския бръснар"

Оперната прима Светлина Стоянова се завръща в България за участие в постановката „Севилския бръснар“ на Росини на Държавна опера – Пловдив в Дом на културата „Борис Христов“. Младото сопрано със стремителна международна кариера в едни от най-реномираните оперни театри като Ла Скала-Милано, Виенската Щатсопера, Операта в Хамбург, Операта в..

публикувано на 25.04.24 в 06:13

Академичен народен хор с концерт в село Горнослав

Академичен народен хор при АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев", ще изнесе концерт в с. Горнослав. Концертът е част от инициативата "Малките добри дела" и ще се проведе в събота, на Лазаровден. В разговора ни, диригента Николай Гурбанов, разказва за събитието и за последните успехи на Академичния хор, който през февруари 2024г. проведе тридневно турне в..

публикувано на 24.04.24 в 14:22