Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Руският газ за България може да поевтинее с 50%


В ход са преговори за цената на природния газ, който България получава от Газпром. Прогнозите на московския вестник "Комерсант" са, че газът за нашата страна може да поевтинее с 50 процента. Според енергийния експерт Димитър Иванов това е напълно възможно и логично, защото се основава на пазарната конюнктура, която съществува в момента на газовите хъбове. Западноевропейските хъбове в момента търгуват синьото гориво на цена между 130 на 140 долара. След зимата се очаква цената да падне още. 

Иванов припомни, че десетилетия наред цената на газа у нас се определяше на основата на петролните котировки, но напоследък има стресове на нефтените пазари с 20 – 30 процента, а за газа това не бива да се отнася.

Надявам се, че нашата страна ще защити позицията да се премине към други параметри и критерии. Газпром беше санкциониран за високите монополни цени от ЕК и от различни арбитражни съдилища. Газовият пазар стана много динамичен и конкурентен и това ще принуди Газпром да стане много по- гъвкав и пазарно ориентиран. 

Българската позиция е много силна и по- забележима, особено след орязването на украинските трасета и отварянето на турските, защото тези тръбопроводи са със специфичен интерес от руската страна. Другият аргумент на българската страна е засилващата се конкуренция от Азербайджан и очакваните доставки от страните от  Източното Средиземноморие. 

Балканският и Централноевропейският газов пазар вече е пренаситен, подчерта експертът.

Ако има намаляване на цените на синьото гориво,  би трябвало на вътрешния пазар да последва поевтиняване. Това ще е решение на КЕВР, който определя цените на големите консуматори. Въпросът е административен, а не пазарен.

Димитър Иванов не изключи трусове през лятото с цените на тока, защото в сектора механизмите на либерализиране не са овладени. 

Според него критиките на работодателите към държавната политика в енергетиката са основателни, защото работодателите плащат високи цени, но не трябва да отправят политически искания, защото проблемът е многопластов и опира, включително до националната сигурност. 

Още от категорията

Да спазваме правилата без страх, той убива разума

Всички ние с бели манти се борим да има повече добри новини. Хората трябва да мислят с главите си, да слушат и да чуват онова, което се говори. По-големият процент от хората се възстановяват, а немалка част от тях боледуват безсимптомно и си изграждат имунитет. Това заяви д-р Мария Пишмишева – завеждащ отделението по инфекциозни болести в МБАЛ..

публикувано на 02.04.20 в 17:08

Масови проверки в хранителни магазини и пазари

Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните затвори два нерегистрирани обекта за продажба на хранителни продукти. Съставени са и шест предписания в областта, които са свързани с нарушения в изискванията към сградния фонд. От днес масови проверки се правят и в обектите, които приготвят и доставят готови храни. Заради..

публикувано на 02.04.20 в 15:51

Борбата с КОВИД-19 не трябва да се превръща в игра на глада

Работещите в земеделския и преработвателния сектор да могат да работят при „специфичен режим на карантина“ поискаха 30 браншови организации. В апел до правителството, Националния оперативен щаб и министрите на земеделието и здравеопазването се настоява на заетите в селското стопанство и хранителната индустрия да бъде даден статут на критични,..

публикувано на 02.04.20 в 14:51

Трета седмица, онлайн или на хартия, обучението е факт

Нови дати за изпитите в средното училище предложи Министерството на образованието и науката заради извънредните мерки в борбата с Кодив-19. Матурите в 12 клас ще са на 30 май и 1 юни, а изпитите за седмокласниците ще са на 13 и 15 юни.  На този етап 89 % от българските ученици са в дистанционна форма на обучение, но 11 % от тях са без..

публикувано на 02.04.20 в 14:29

В Панагюрище има проблем със завърналите се от чужбина

От утре, 3 април, в Панагюрище са въвежда вечерен час. О коло 10 процента  от хората са недобросъвестни, недисципилнирани и нарушават препоръчаните мерки,  обясни мотивите си затова кметът Никола Белишки.  В града  няма заразен с коронавирус, но проблем за местната власт  има със завърналите се от чужбина , о т рискови държави с коронавирус заяви..

публикувано на 02.04.20 в 11:00