Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Руският газ за България може да поевтинее с 50%


В ход са преговори за цената на природния газ, който България получава от Газпром. Прогнозите на московския вестник "Комерсант" са, че газът за нашата страна може да поевтинее с 50 процента. Според енергийния експерт Димитър Иванов това е напълно възможно и логично, защото се основава на пазарната конюнктура, която съществува в момента на газовите хъбове. Западноевропейските хъбове в момента търгуват синьото гориво на цена между 130 на 140 долара. След зимата се очаква цената да падне още. 

Иванов припомни, че десетилетия наред цената на газа у нас се определяше на основата на петролните котировки, но напоследък има стресове на нефтените пазари с 20 – 30 процента, а за газа това не бива да се отнася.

Надявам се, че нашата страна ще защити позицията да се премине към други параметри и критерии. Газпром беше санкциониран за високите монополни цени от ЕК и от различни арбитражни съдилища. Газовият пазар стана много динамичен и конкурентен и това ще принуди Газпром да стане много по- гъвкав и пазарно ориентиран. 

Българската позиция е много силна и по- забележима, особено след орязването на украинските трасета и отварянето на турските, защото тези тръбопроводи са със специфичен интерес от руската страна. Другият аргумент на българската страна е засилващата се конкуренция от Азербайджан и очакваните доставки от страните от  Източното Средиземноморие. 

Балканският и Централноевропейският газов пазар вече е пренаситен, подчерта експертът.

Ако има намаляване на цените на синьото гориво,  би трябвало на вътрешния пазар да последва поевтиняване. Това ще е решение на КЕВР, който определя цените на големите консуматори. Въпросът е административен, а не пазарен.

Димитър Иванов не изключи трусове през лятото с цените на тока, защото в сектора механизмите на либерализиране не са овладени. 

Според него критиките на работодателите към държавната политика в енергетиката са основателни, защото работодателите плащат високи цени, но не трябва да отправят политически искания, защото проблемът е многопластов и опира, включително до националната сигурност. 

Още от категорията
10-годишният Максимилиан Младенов от Пловдив

10-годишният Максимилиан е едно от децата на "Българската Коледа"

Максимилиан е на 10 години и страда от Детска церебрална парализа, има и изоставане в нервно-психичното развитие. Той е най-голямото щастие, но и най-голямата житейска битка на Ирина и Красимир Младенови . Сега те живеят в Пловдив, но са от рудоземското село Чепинци. Мечтата да имат рожба ги изправя пред важно решение - да осиновят дете,..

публикувано на 04.12.20 в 16:46

Манол Пейков в "Добро утро, ден!"

Манол Пейков гостува на " Добро утро, ден! ". Издател и преводач, пловдивчанин и предприемач. Той ни разказва за неговото утро, говорим за това как приема пандемията и марките, с които ни се налага да живеем. Манол се движи  на поне пет писти в живота, казва и как успява да съвместява задачите, кога е важна промяната, също така издава новата книга,..

обновено на 04.12.20 в 16:45

Актриса чете онлайн приказки за деца в социални домове

Актрисата Мира Котева ще радва малки и пораснали деца с най-любимите и вълшебни разкази от близо и далеч, в специално създадения проект „ Приказки с Мира “.    Актрисата ще чете детски приказки в подкрепа на кампанията „Стипендията“ на фондация „Подарете книга“, която събира средства  за стимулиране на развитието на образованието на..

публикувано на 04.12.20 в 14:33

Коледни играчки от плъст изработва карловска майсторка

Мирослава Червеняшка е самоука майсторка на коледни играчки от плъст. Заедно с децата си – на 9 и на 6 години, изработват уникални украшения за елха и за дома с коледни мотиви. „Запалих се преди няколко години покрай гердани с вълнени топчета, който много исках да имам такъв, но не знаех как да си го изработя сама. Започнах да търся..

публикувано на 04.12.20 в 14:11

Да помогнем на Георги да живее

Светът ще е далеч по-добър и красив, ако обичаме повече и сме по-добри, всеки ден. Георги Китипов е на 20 години, учи и работи. Той е един прекрасен млад човек, който винаги дава всичко за другите, но сега има нужда от помощ, в тежката си битка с рака. След три рецидива на рака, днес той се бори с най-коварния.  През месец декември,..

публикувано на 04.12.20 в 13:55