Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тръбите под "Ал. Стамболийски" не издържат трафика

Снимка: Plovdiv-pess

Част от пловдивския булевард "Александър Стамболийски" остава затворена вече втори ден заради поредното отстраняване на водопроводна авария. И местна власт, и ВиК експерти от години сочат като единствено решение изграждането на Южния обходен колектор, който да спре слягането на почвата и оттам и неизбежните повреди във водопровода в района.

Районния кмет Костадин Язов обясни, че основният проблем е самият водопровод, който е много близко до настилката и тръбите  постоянно се мачкат и пукат от натовареният трафик.

От друга страна в тръбата е на 4.80 метра дълбочина и няма капацитет да поеме натоварването от все по- големият брой жилищни сгради.

Цялостният ремонт ще бъде дълъг и много скъп, каза Язов. По думите му трябва да се търси европейско финансиране с участие на общината. В момента, в който стартира и „Модър – Царевец“ ще се получи още по- голямо натоварване.

Засега по силите на местната власт е да прави ремонти и да закърпва положението на парче, където възникне проблем.

Проектът на Южният обходен колектор не е включва сервитута на бул "Александър Стамболийски". Свързването му с него ще е много скъпо, а и не е сигурно, че ще се осъществи технологично заради застрояването на района.

Около 1 милион са средствата,  с които ще разполага района през 2020 година, каза още Язов. Планира се приоритенто те да се за изграждане на паркинги, ремонти на улици и поддържане на зелените площи.  

В обозримо бъдеще нов паркинг със 107 места и прилежаща улица ще се строи на ул. „Асен Христофоров“, паркинг ще се строи и до детска градина „Валентина“.

Предстои и  преасфалтиране на връзката между бул. „Александър Стамболийски“ и „Кукленско шосе“. 


Още от категорията

Всички политици искат част от баницата, а баница няма

Надявах се, че българските политици да се обединят в такава ситуация, но това не се случи, така политологът Татяна Буруджиева започна своя коментар за   последните политически страсти и популизма, избуяли в условията на извънредно положение, изразени в дебата за депутатските заплати и критиката на президента. В политиката има такива..

обновено на 07.04.20 в 16:02

В разпространението на Ковид-19 в Пловдив няма ескалация

31 са случаите на Ковид - 19 в Пловдив. Това съобщи тази сутрин директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева .  Тя каза в интервю за Радио Пловдив, че има един екстубиран пациент, което е успех на този етап от неговото лечение. Д-р Танчева поздрави колегите си с днешния професионален празник и специално пожела здраве за медиците от болниците: "Свети..

обновено на 07.04.20 в 11:31
Д-р Иван Маджаров

Повече от 85% заплащане за болниците сега е рекет

В условията на  извънредното положение продължаваме да информираме за: нови инициативи, промени в ход и празник насред пандемия. С д-р Иван Маджаров, председател на БЛС ще коментираме в деня на работещите в здравеопазването: как болниците ще се справят с 85% от очакваните средства. Тази мярка идва след свитата дейност на лечебниците заради..

обновено на 07.04.20 в 10:37

Важно е да се удължи времето за диалог по програмата "Инвитро"

По правилата на общинския съвет продължава общественото обсъждане на правилника за финансово подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. За някои от спорните моменти, по които тече нова петиция на активни граждани говорим с д-р Иван Црънчев , общински съветник от ВМРО и член на комисията по професионална етика на БЛС-Пловдив. Д-р Црънчев..

публикувано на 07.04.20 в 10:00

Шием маски и помагаме на героите на деня

В програма "Точно днес" разговор с  Елица Георгиева , управител на малко немско предприятие у нас, която разказва за решението да помогнат в кризата с COVID-19. Тя споделя опит как от фирма, която прави ветеринарни протези, те пренастроиха мощностите си - да шият маски. Елица Георгиева каза, че според нея "доброто също е заразно" и започна..

публикувано на 07.04.20 в 09:55