Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Устина Свети Валентин среща Трифон Зарезан

Денят на Трифон Зарезан е един от най – важните за хората от Родопската яка, където традиционно се гледат лозя и се произвежда вино. Тук е и Българската столица на виното – село Брестовица. 
В непосредствена близост със „столичани“ е село Устина, чиито жители не по – малко се гордеят с добрите си лозя и качествени вина.

Въпреки слънчевото, но мразовито време, още от сутринта жители и гости на Устина се събраха, за да почетат светеца Трифон Зарезан. И както повелява традицията, имаше водосвет, шествие с иконата на светеца, ритуално зарязване на лозята и – разбира се, веселба. А празникът продължава през целия ден и е под мотото „Свети Валентин среща Трифон Зарезан“.

В Устина ни отвежда с репортажа си Антоанета Петричанска, който може да чуете в звуковия файл.


Галерия

Още от категорията
Четиригодишният Виктор от Пловдив

"Българската Коледа" и мечтите на Виктор от Пловдив

Виктор е от Пловдив. Ражда се с хидроцефалия, впоследствие го диагностицират с Детска церебрална парализа. Отключва и епилепсия. До преди година е казвал само отделни думички. Днес се съгласява дори да даде интервю по телефона, макар и с помощта на майка му. По детски, момченцето обяснява, че е на 4 години, обича да гледа филмчето „Пепа..

обновено на 04.12.20 в 09:17

Свободата съдържа ограничаване, а това е цивилизацията

Докато има разказ, докато хората разказват, човешкото съществува. Щом спрат разказването, щом говоренето ни се превърне не в разказ, а в спорене, във вдигане на лозунги, тогава човешкото започва да губи сила. Тези думи на философа литературовед Цветан Тодоров припомни преподавателят от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“..

публикувано на 03.12.20 в 17:17

"Българската Коледа" помага на Алекс от Пловдив да проходи

Рехабилитацията на Александър е по 30 лева на ден, от "Българската Коледа" вече две години му помагат, защото е с Детска церебрална парализа. Майка му разказва, че има една мечта, и тя е - и у нас, в България, в Пловдив да има детска градина, където да се грижат за деца с неговите проблеми. Той е на 4 години. Има сестра близначка, с Анастасия..

публикувано на 03.12.20 в 13:03

Късен сезон очакват в Пампорово, оборотите от 2019-та са мираж

Почти всички хотели в курорта Пампорово са затворени, има и такива които са решили „да пропуснат“ сезона, каза в предаването „Точно днес“ изпълнителният дерктор на „Пампорово“АД Мариан Беляков.  Разходите са много големи и при цалото затягане те не могат да се намалят с повече от 20 да 30 на сто. По думите му предстои късен зимен сезон..

публикувано на 03.12.20 в 12:17

Модерните технологии донякъде "имунизират" самите ваксини

Народното събрание ще гласува проекторешение за участието на  България в предварителни споразумения за покупка на ваксини срещу Covid-19. То  предвижда страната ни да участва в предварителни споразумения за покупки на дози от ваксините на компаниите „Пфайзер и „БиоНТех“„както и на „АстраЗенека“, „Санофи“ и „Янсен“.  Проф. Мариана Мурджева -..

публикувано на 03.12.20 в 11:16