Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

James Wylie &Yako Trio откриват новия сезон на "Камерна сцена" в Радио Пловдив

С концерт на James Wylie & Yako Trio

| обновено на 05.03.20 в 07:19

Първо студио на Радио Пловдив отново ще е домакин на джаз концертите на "Камерна Сцена Пловдив". Новият 11-и сезон ще открият James Wylie & Yako Trio на 05 март от 19 часа. 

James Wylie от Нова Зенландия, саксофонистът и композитор, е специалният гост за концерта. Мултиинструменталист и композитор James Wylie е роден в Уелингтън, като интересите му първоначално са насочени към класическата музика .

Още, като млад печели престижни награди от Aotea Performing Arts Trust, Woolf Fisher Trust. Той завършва магистърската си степен по музика в New England Conservatory в Boston, като през годините работи и записва с имена, като Антъни Коулман, Джери Бергонзи, Алън Чейс.

Yako Trio - това са трима млади артисти, които превръщат обучението си в престижни джаз школи по света във вълнуващо музикално пътешествие, се завръщат в родния си Солун с багаж пълен с голямо разнообразие от звуци, опит и знания, за да се изправят в енергичен, откровен и импресивен разговор с нова за тях аудитория, белязана с богатото мултикултурно наследство на Балканите.

Именно това е посоката, която днес вдъхновява Yako Trio, именувано на бележития композитор и аранжор Янис Константинидис – артист с голям принос в съхранението на балканската култура и нейните послания през вековете.

Музиката на Yako Trio е надарена със съвременна и динамична звучност, стилово разнообразие и новаторство, което трудно би могло да бъде съотнесено към добре познатите стилови ограничения и клишета характерни за голяма част от проявленията на съвременното изкуство.

След редица концерти на европейската джаз сцена, артистите от Yako Trio са желан гост на повечето добре познати и престижни джаз форуми на стария континент.

Leandros Pasias - пиано
Vangelis Vrachnos - контрабас
Giorgos Klountzos-Chrysidis - барабани

James Wylie – саксофонОще от категорията

Радио Пловдив е домакин на събития, посветени на театъра и сценични техники

От 14 до 19 март Първо студио на БНР-Пловдив ще е домакин на поредица от събития и работилници, посветени на театъра, философията, сценичните техники, звуковите образи и дигиталните технологии. Проектът "Ex corpore", стартира още през 2020 като част от програма „Наследство“ на "Пловдив 2019". В програмата тогава бе представена и онлайн..

публикувано на 10.03.21 в 16:24

Учители от Художествената гимназия показват "Пространства" в Радио Пловдив

Изложба " Пространства " на сдружение "Collegium pro arte+" на преподавателите от НХГ "Цанко Лавренов" ще бъде открита във вторник, 23 февруари , в Културния център на Радио Пловдив. Събитието е организирано с подкрепата на Дружеството на пловдивските художници и Радио Пловдив. Експозицията показа произведения в различни стилове, жанрове и..

обновено на 23.02.21 в 09:30

Слушайте "Антена спорт+" по Радио Пловдив и Радио Кърджали

Предаването „Антена спорт“ увеличава своя периметър на действие.  Очаквайте варианта "Антена спорт+" всеки понеделник и петък - специални издания съвместна продукция на Радио Пловдив и Радио Кърджали!  Футбол, тенис, волейбол, баскетбол, вдигане на тежести, борба, шахмат и всичко най-ново и най-интересно от света на спорта..

публикувано на 04.02.21 в 09:40

Уляна Ненова - Тодоро показва "Спомени от вечността" в Радио Пловдив

Художничката Уляна Ненова открива изложба в Културен център на Радио Пловдив на 19 януари. Тя е озаглавена „Спомени от вечноста” и с нея авторката ни напомня за отдавна забравени, скрити в сърцата ни спомени от детството. Уляна Ненова-Тодоро е завършила Националната Художествена Академия в София. Нейният творчески път се преплита с..

обновено на 19.01.21 в 07:20

Весела Коледа и щастлива Нова година от Радио Пловдив

Радио Пловдив желае на всичките си слушатели, читатели и приятели Честито Рождество Христово и щастлива Нова 2021-а година! Бъдете здрави, щастливи, ведри и изпълнени с радост!  Светли и уютни празници!

публикувано на 22.12.20 в 14:39