Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарите няма да допуснат шепа хора да изнудват всички

Като "абсурдни" и "недопустими" определиха от Българския лекарски съюз (БЛС) действията на 5-те медицински сестри, които рано сутринта окупираха сградата на Народното събрание в знак на протест, че не се обръща внимание на техните искания.

"Недопустимо е няколко души да блокират обществена сграда като парламента. Отдавна отминаха времената, когато шепа хора диктуваха какво да се случва в обществото", коментира пред Радио Пловдив председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Той подчерта, че исканията на протестиращите медицински сестри - и в София, и в Карлово, са политически, а не синдикални.

Д-р Маджаров отхвърли твърденията, че има разделение в гилдията между лекари и сестри. Той допълни, че на брифинга на БЛС са били заедно с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, в която членуват голяма част от медицинските сестри. 

Няма да допуснем няколко души да изнудват цялото общество, подчерта председателят на БЛС, като допълни, че лекарите са готови да организират контрапротест. 

Цялото интервю на Екатерина Костова с д-р Иван Маджаров е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Свързани новини

ЛС в Пловдив смята протеста на сестрите за политически

Ръководството на Лекарската колегия в Пловдив и регионалната структура асоциацията на професионалистите по здравни грижи се противопостави на протеста на медицинските сестри, които се барикадираха в бившия партиен дом.  Според тях протестът  още от декември миналата година създава впечатление, че е дирижиран и обслужва определени кръгове като..

обновено на 06.03.20 в 13:30

Медицински сестри от Карлово подкрепиха протеста в София

Медицински сестри от карловската многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Киро Попов“ излязоха на спонтанен протест днес по обяд, за да подкрепят протестиращите си колеги в София.  Около 30 медицински специалисти, които са били на работа в момента, както и лекари, и пациенти се включиха в протеста.  Съвсем спонтанно го решихме, не е..

публикувано на 06.03.20 в 13:05