Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромските лидери ще помагат за спазване на мерките в Пловдив

Кметът на Пловдив Здравко Димитров се срещна с представителите на трите ромски махали в града. Пред него те са декларирали готовността си действията им да бъдат синхронизирани с усилията на администрацията за ограничаване разпространението на коронавируса в Пловдив. 

За целта ще бъдат привлечени и доброволци, които да помагат за осъществяване на практика на хигиенните правила и да разнасят храна и лекарства на нуждаещите. Ще бъдат излъчени представители от самия етнос, които ще бъдат обучени от доброволното формирование „Пловдив 112“.

Обстановката във всички райони с етнически общности е спокойна. Не е необходимо кварталите да се затварят с КПП-та. Сега повече от всякога трябва да сме единни, да не се делим на етнически принцип, заяви Димитров. 

Срещата  с общинския съветник от ДПС  Али Байрям и бившия общински съветник Айри Мурад  и представителите на гражданите от "Столипиново", "Харман махала" и "Аджисан махала"   се проведе  на открито, заради мерките за превенция срещу коронавируса.  .

Много е важно да стигнете до всеки един, от врата на врата, за да разберат хората какви са мерките, които се налагат от извънредното положение в страната. Също така не бива да се допуска слухове и фалшиви новини да създават напрежение в кварталите, заяви още Здравко Димитров.

До понеделник от етноса ще определят и доброволци, като списъка им ще бъде даден на заместник-кмета по социална политика Анести Тимчев за обучение.

Районният заместник-кмет Иван Стоянов  бе категоричен, че всяко едно действие, което се предприема, трябва да бъде съгласувано, за да бъде в подкрепа на районната администрация и на Община Пловдив.

Моля ви да наблегнете на това, че груповите и масови събирания са напълно забранени, подчерта Стоянов. Той увери лидерите, че ще държи непрестанна връзка с тях чрез заместника си Ерол Садъков.

Али Байрям посочи като пример за отговорно поведение, че за пръв път от 30 години тази седмица няма да бъде проведена традиционната масова молитва. Всички вероизповедания в квартала също са отменили събиранията на вярващи. ДПС подготвят помощ за кварталите - ще раздават маски и дезинфектанти на нуждаещи се в махалите.

Само 20 жители на пловдивския квартал "Столипиново" са се върнали от гурбет през последните дни. Те са поставени под карантина, а техните съседи ще следят най-стриктно да я спазват. Точно в този момент е необходима повече дисциплина,спазване на карантина от новодошлите в квартала, за да преминем успешно през това изпитание на човечеството, заяви още кметът Здравко Димитров.



--



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Почистиха част от брега на река Девинска за Деня на земята

Близо 150 кг. отпадъци, разчистване на падналите клони по брега на река Девинска в участъка от стадион Девин до градската ѝ част, събраха 25 малки и големи участници в ежегодната акция по почистването на градската част на реката.  Организатори на инициативата са Община Девин, Клубът по спорен риболов „Девин“ и „Девин“ ЕАД, представители на Изпълнителната..

публикувано на 22.04.24 в 15:35

Още две деца в Пловдив са диагностицирани с коклюш

Нови две деца са заразени с коклюш, така случаите в Пловдивска област стават общо 4, съобщи за Радио Пловдив д-р Милена Панайотова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ – Пловдив.   Новозаразени са 2-ма петокласници от различни средни училища – "Димитър Матевски" и "Черноризец Храбър". Децата са добре, на домашно лечение,..

публикувано на 22.04.24 в 15:26

Жена е с опасност за живота след катастрофа до Септември

50-годишна жена е с опасност за живота след катастрофа, съобщиха от пазарджишката полиция. По първоначални данни в района на 56-ти километър от АМ „Тракия“ по посока за Пловдив 37-годишен водач на „БМВ“ от Пловдив загубил управление над возилото си, колата напуснала платното за движение и се озовала в дере.  Към мястото незабавно били насочени..

обновено на 22.04.24 в 13:42

Арестуваха дрогирани и пияни шофьори в Пазарджик

Петима шофьори са задържани от полицията в Пазарджишка област през уикенда. В Белово 28-годишен мъж от Пазарджик загубил управлението над „Фолксваген“ и се ударил в предпазна ограда. След направените проби се оказало, че той е седнал зад волана под въздействието на наркотици. По време на рутинни проверки в Панагюрище и Велинград..

публикувано на 22.04.24 в 13:42

Опазиха барелефа на Елин Пелин от ремонта в пловдивското училище

След общественото недоволство от ремонтните дейности на фасадата на ОУ „Елин Пелин“, които застрашаваха барелефа на писателя, пожарозащитната стена ще бъде преместена. Целта е да запазим красивия барелеф, обяви в профила си във фейсбук кметът на Пловдив Костадин Димитров и благодари на всички, които сигнализираха за проблема.  Припомням,..

публикувано на 22.04.24 в 13:27