Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ДКЦ "Изток" отваря кабинет за болни от COVID-19

| обновено на 07.04.20 в 17:54

13 лекари и 8 медицински сестри са включени в графика на филтърния кабинет за преглед на пациенти със съмнения за COVID-19, който вече работи в пловдивския район "Източен".

Днес кабинетът ще работи до 17 часа, от утре ще е изцяло денонощенТова съобщи шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов

Той уточни, че кабинетът се намира в сграда, отделна от  корпуса на ДКЦ "Изток". Има отделна охрана и работещите там са обезпечени с всички предпазни средства, от които се нуждаят.

В район "Източен" са оборудвани още два кабинета, които предстои да заработят в близките дни, посочи д-р Калинов. Той подчерта, че осемте медицински сестри са се отзовали доброволно за работа във филтърния кабинет в "Източен".

Всички болници са обезпечени на 100 % с лични предпазни средства и с дезинфектанти, съобщи директорът на дирекция "Здравеопазване" в община Пловдив. 

До края на седмицата се очаква и решение на общината за допълнително финансиране на двете общински болници, посочи д-р Калинов.

Той изрази задоволство от постигнатото решение на Областния медицински щаб в МБАЛ "Св. Мина" засега да не се разкриват легла за интензивно лечение. Калинов подчерта, че за повечето болници проблем са не леглата, а кадровото обезпечаване.

Проблеми засега няма, може би защото липсва ескалация. Има синхрон и най - важното е да бъдат предпазени хората на първа линия, най - вече спешните медици.

Областният управител Дани Каназирева посочи, че са изчистени всички недоразумения, свързани с легловата база. 

Вече са заявени допълнителните легла в РЗОК и има заповед на РЗИ. 

Всички болници вече са в пълна готовност и влизат в графика за прием на пациенти. Първите пет изцяло са съобразени с указанията 

за отделяне на отделни корпуси - това са "Св. Георги", "Каспела", "Св. Иван Рилски" и "Пълмед", а днес в графика влиза и болница "Св. Каридат", която има отделен корпус - това е "Св. Анна" в район "Южен". Там също скоро ще бъде открит също филтърен кабинет. 

Дани Каназирева съобщи, че в Областния щаб всяка сутрин ще се получава и обработва информация от всички болници за свободните легла и обезпечеността с предпазни средства. Ще се получава и справка за броя прегледани, хоспитализирани и пренасочени към други болници пациенти. 

Вдигната е карантината в общинската болница "Св. Пантелеймон", в нея има 28 легла за прием на пациенти с коронавирус, от тях 8 легла са интензивни. 

В "Св. Мина" ще се поемат само леки и средно тежки случаи. В РЗИ е депозирано ново заявление за броя на леглата за интензивно лечение.

Д-р Христозов, зам.-директор на Спешната помощ, подчерта: Най - радостното е, че всички лечебни заведения в града се включиха в приема на пациенти. 

Днес е получен доклад за състоянието на "СВ. Мина" за прием на пациенти. Предстои проверка и на общинските болници в областта - Асеновград, Първомай, Раковски и Карлово, каза обще областният управител Дани Каназирева.

Търсим реалности, а не документи. Важното е да помагаме на пациентите, не да ги убиваме. Много важно е грижата да бъде възможно най - квалифицирана, а не само да отчитаме дейности, заяви шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов

Организацията на болниците в цялата Пловдивска област за прием и лечение на пациенти с Ковид-19 обсъдиха на среща в областната управа директори на частните болници, представители на Здравната инспекция, Здравната каса и двете общински болници в Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39