Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Шейкър" - традиции, символи и смисъл

| обновено на 12.04.20 в 06:07

Празничният ден посрещаме заедно и с надежда за предстоящо добро, за всички!

Цветно ще бъде неделно утро в ефира, цветно ще създадем и настроението ви! Въпреки нетипичните условия, в които ще изживеем този пролетен празник, Цветница остава символ на надеждата и вярата в предстоящото добро!

Много български традиции ще присъстват в програмата ни  днес! Срещаме ви с етнолога Анелия Милушева- автор на книгата „Думам ти дъще“ , която събира празници и обичаи от цяла България, и ги подрежда в своеобразен календар. Акцент в разговора ни са пролетните празници и отношенията между хората. Очаквайте в минутите след 9.

Обръщаме се и към философията на далечния изток. Днес донасяме  малко далечна свежест от Япония, потапяйки се в изкуството Икебана. 

Много полезни съвети очаквайте и от рубриките „Мултивитамин“ и „Звездна диагноза“.

Започваме след новините в 7.
Още от категорията

Има ли верни отговори "Точно днес"?

Питаме за политика и питаме за ваксини, отново. И последните новини не поставят точка. Възможностите са все така много и все така очаквано заплетени. Д-р Христиана Бацелова - епидемиолог от УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив коментира в интервю на Живка Танчева  последното решение за втората доза от ваксината "Астра Зенека" и ограниченията да се поставя на..

публикувано на 19.04.21 в 17:06

В очакване на решения "Ден след ден"

Политическата рулетка се завъртя. На ход е президентът. Днес Румен Радев провежда консултации с шестте партии в 45-ото Народно събрание преди да връчи мандат за съставяне на правителство. Първата среща започна в 9 часа, а последната е насрочена за 16 часа. Какво е ясно досега? ГЕРБ не изключват възможността да върнат мандата за съставяне на..

публикувано на 19.04.21 в 14:58

"Добро утро, Ден!" с доц. Димо Чешмеджиев

Историк, специалист по средновековна история, доцент в ПУ „Паисий Хлендарски“ по теория и история на културата и професор в Кирило- Методиевския център на БАН, където изследва проблемите на средновековната църква и култура. Тази седмица Димо Чешмеджиев ни прие в своя ден и  разговорът с него кръстосва от българския манталитет до вицовете за..

обновено на 19.04.21 в 14:20

"Вход свободен" пита иде ли

Българинът има вековния навик да чака нещата "да се оправят". Ако може отвън, отгоре или някак от само себе си. Инициативата да дойде от някаква странична добротворна сила, била тя Господ, късмета или Големия брат. Както е известно, нещата никога не се случват по този начин и затова ненапразно колективният гений народен е сътворил приказката за..

публикувано на 19.04.21 в 09:27

Какво си пожелахме, а какво става „Точно днес“

Много страсти събира 45-то Народно събрание още в първите дни от неговата работа. Депутатите се „хванаха“ за промени в Изборния кодекс, създадоха и комисия за ревизиране на управлението на Борисов. На този фон в понеделник стартират консултациите с политическите партии за съставяне на правителство. Възможно ли е то при създалата се..

обновено на 18.04.21 в 14:13