Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Джамиите остават затворени за ифтар по време на Рамазан

Всеки ден в Пловдив ще бъде раздавана храна на 150 човека. Това съобщи председателят на Мюсюлманското настоятелство  Ахмед Пехливан.

 Всяка година по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, Районното Мюфтийство и Мюсюлманското настоятелство организират в двора на „Имарет джамия“ или пред Джумая джамия вечери ифтар, на които се канят представители на всички етнически общности и вероизповедания в града.

Тези дни джамията ще остане затворена за вярващите, за да се спазят наложените епидемиологични мерки по време на извънредното положение. От мюсюлманското настоятелство са създали организационен екип, който ще доставя храна по домовете на самотни хора, възрастни и нуждаещи се, както и на вярващите, които постят през светлата част на деня. 

За мюсюлманите това са седмици на опрощение, покаяние и милосърдие, време на съпричастност към хората в нужда. От зазоряване до залез те се въздържат от консумиране на храна, приемане на течности, пушене и интимни отношения. Не пият дори вода.

Традиционно представители на бизнеса дават вечери ифтар за 150 човека в Пловдив. Сега всички те ще имат възможност да дарят средства, с които да се приготви храна, която ще бъде раздавана в пакетирани подноси за еднократна употреба, при строго спазване на хигиенните изисквания.

Със заповед на Главното мюфтийство са отменени и традиционните петъчни молитви. За да се предотврати струпването на много молещи се на едно място, общите моливи също са забранени. Повечето от тях ще се предават по интернет. 

На болните и на лицата над 60 годишна възраст се отказва достъп до джамиите от първите дни на извънредното положение. На електронно табло на централния вход на Джумая джамия в Пловдив се излъчва надпис на няколко езика, който призовава вярващите мюсюлманите да останат по домовете си по време на целия месец Рамазан.

От началото на епидемията не спират да се раздават и помощи на жителите на Столипиново, съобщи още Ахмед Пехливан, който е и председател на „Йешилай България“. От сдружението на българските и турски бизнесмени „Бултиш“ предоставиха дезинфектанти и храни от първа необходимост на хората от "Регионална организация на слепите", които живеят в един от най-критичните райони на Пловдив. 

Даренията бяха осигурени в навечерието на най-големия християнски празник Великден, в знак на съпричастност и надежда за хората в най-затруднено положение, без значение от религиозната им и етническа принадлежност.

Желаещите могат да дарят средства за храна за двама, трима или 10 човека по време на целия месец Рамазан, който тази година е от 24 април до 23 май.Още от категорията

Мъж в Смолянско загина от волтова дъга

Волтова дъга уби мъж от Костандово при дърводобив в Смолянско. Нещастният инцидент е станал край село Гела в неделя около 14 часа.  При повалянето на дърво се е скъсал електрически далекопровод. На място е загинал 46-годишен мъж.  По случая е образувано досъдебно производство, съобщиха от облатната дирекция на МВР – Смолян.

публикувано на 14.06.21 в 12:30

В Пловдив стартира кампания за кръводаряване

Започна тридневната кампания за кръводаряване на Община Пловдив. Тя се организира по инициатива на кмета Здравко Димитров по повод Световния ден на доброволния кръводарител – 14 юни.   Кръв може да дарите от 8:30 до 13:00 часа в мобилен кабинет за кръводаряване, ситуиран на ул. „Емил Де Лавеле"(до сградата на Община Пловдив).  Заради..

публикувано на 14.06.21 в 11:53

Пробивът под Водната палата ще се случи

Транспортният пробив под Водната палата ще се случи, дори и да отпадне от списъка с обектите, които ще се финансират от бъдещия инвестиционен заем на Пловдив. Това заяви кметът Здравко Димитров.  „Пробивът под Водната палата и да не остане в проектите, с която ще кандидатстваме за заема от 113 млн. лв., аз ще го направя с пари от бюджета. Това..

обновено на 14.06.21 в 11:43

Над 100 тона боклук изринат на изхода от Пловдив

Над 100 тона строителни и битови отпадъци, струпани на някогашното Асеновградско шосе, преди изграждането на надлеза над ЖП линията, извози общинското предприятие "Чистота" Пловдив само за два дни.  Това стана възможно заради пълната мобилизация на екипи и техника, които работиха в почивните дни, за да не се нарушават делничните графици“, коментира..

публикувано на 14.06.21 в 11:39

Осем детски градини в Пловдив спешно се нуждаят от ремонти

Авариен ремонт започва до дни в детска градина „Елица“ в район „Западен“, съобщи кметът Здравко Димитров. Спешно ще се ремонтира покривът на детското заведение, а на по-късен етап – и щетите от течовете вътре в сградата. За целта ще са нужни около 70 000 лв., които ще дойдат от бюджета за образование, уточни строителният заместник-кмет Пламен..

публикувано на 14.06.21 в 11:09