Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

7-ми и 12-ти клас в училище, останалите - дистанционно

Снимка: marica.bg

"Два са ключовите класове, които би следвало да завършат физически учебната година. Това са 7-ми клас - те завършват основна степен на средното образование, и 12-ти клас, които завършват средно образование. 

За да могат да бъдат поставени при еднакви условия, те би следвало да положат физически своите изпити на територия, която гарантира да не се допусне преписване, подсказване - изобщо да бъдат поставени всички ученици при равни условия." 

Това заяви пред Радио Пловдив Катерина Василева, председател на Съюза на работодателите в Пловдив в системата на образованието и директор на ОУ "Екзарх Антим Първи ".

Тя обаче подчерта, че в крайна сметка това е решение, което ще трябва да вземе Министерството на образованието и науката.

Според Василева, би могло да се помисли за максимално изтегляне във времето на Националното външно оценяване след 7-ми клас и на държавните зрелостни изпити за 12-ти клас.

"При всички случаи, каквото и да бъде решението, то няма да бъде на 100% удовлетворяващо всички заинтересовани страни", убедена е Катерина Василева.

Като председател на Съюза на работодателите в Пловдив тя обясни, че в Управителния съвет на съюза се обмислят различни варианти и се правят проучвания, така че при евентуална среща със социалните партньори в МОН да може да се изложи позицията на Съюза - едно професионално и компетентно мнение от страна на директори на училища и образователни институции.

Василева обаче отново подчерта, че в крайна сметка решението е изцяло в правомощията на министъра и на Министерството на образованието и науката.

Тревогите и рисковете - ситуацията е трудно предвидима

"Никой не може да даде гаранция какво би се случило!", категорична е Василева. Тя посочи, че със сигурност има нейни колеги учители, които са тревожат за собственото здраве и това на семействата си и то с основание. 

Затова много внимателно трябва да бъдат преценени рисковете - кой риск би могъл да бъде поет и кой - не.

Необходимо е учениците да бъдат поставени в равностойна среда - както при националното външно оценяване след 7-ми клас, така и при държавните зрелостни изпити.

За електронното дистанционно обучение

Обучението от разстояние в електронна среда - то се реализира много бързо. Директорите създадоха бързо и добра организация, а учителите много добре го реализират, отбеляза Василева. 

Тя смята, че би могло да се направи само в рамките на дните за провеждането на изпитите за Националното външно оценяване и зрелостните изпити.

За дистанционното завършване на учебната година

"Да, няма проблем учебната година да приключи при обучение от разстояние в електронна среда", заяви Василева, обобщавайки коментарите на своите колеги учители и директори. По думите й, почти 90% от училищата реализират ефективен и качествен образователен процес в електронна среда. Преди десетина дни е възобновено поставянето на оценки на учениците, така че няма проблем учителите да оформят текущите оценявания и да приключат и срочните оценки. 

"Така че, няма проблем за учениците извън 7-ми и 12-ти клас това нещо да се случи по този начин", категорична е директорката на ОУ "Екзарх Антим Първи" в Пловдив. 

За писането на отсъствия

Трудно е да се даде категоричен отговор - ще пишем или няма да пишем отсъствия, смята Катерина Василева. 

Според нея, времето на извънредното положение е време за учене на учениците, а отговорността е споделена между учителите и родителите. Василева подчерта обаче, че технологичната обезпеченост и дигиталните умения както на децата, така и на родителите са различни. 

"Добре би било децата да бъдат поощрявани да присъстват при синхронните уроци, защото това е времето, в което те чуват своя учител, взаимно се чуват."

Цялото интервю на Емил Костов с Катерина Василева е в звуковия файл.
Още от категорията

Нямам негативни очаквания от служебното правителство

"Виждам няколко души, които носят червени фланелки и не виждам никого от синия отбор, така че за балансиран политически служебен кабинет е трудно да се говори. В крайна сметка знаем, че г-н Радев беше подкрепен от определени политически сили и затова не се е случило нищо неочаквано", заяви политологът Георги Харизанов от Институт за дясна политика...

публикувано на 11.05.21 в 17:02

Премиерът е на заден план в този служебен кабинет

„ В този кабинет показателното е търсенето на минимален риск. Първо имаме много министри, които бяха членове и на предишния служебен кабинет, което означава, че стилът и работата им ще се повторят. Повечето от министрите са познати като експерти и имаме само две много ярки политически фигури – едната е на министъра на правосъдието Янаки..

публикувано на 11.05.21 в 16:01
Черквата

Преди празника си храмът "Св. Св. Кирил и Методий" просълзи

Пловдив отбеляза 170 години от първото честване на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Възпитаници от едноименното Средно училище, което носи техните имена, преминаха с шествие през Главната улица до Барелефа им в подножието на Стария Пловдив. Там за първи път у нас се е чествала паметта на създателите на българската азбука.  В същия час,..

публикувано на 11.05.21 в 13:30
Аркади Шарков

С унифицирането на зеления сертификат ще пътуваме свободно

Наш събеседник в програма "Точно днес" е здравният експерт  Аркади Шарков . С него говорим за цифровото зелено удостоверение, което ще въвежда Европейската комисия, или за т.нар. имунизационен паспорт, с който ще се пътува по света, както и за темпа на ваксинациите в България. Аркади Шарков каза, че според него у нас ваксинацията не е на високо..

обновено на 11.05.21 в 11:11

STEM средата надгражда образованието у нас

Когато стане дума за основно и средно образование у нас, напоследък е модерно да се говори за новата STEM среда . Абревиатурата идва от наука, технологии, инженерство и математика – към тези 4 профила е насочено този тип обучение, което е универсално за дисциплините и приложимо технологично във всяко едно училище. Основно училище „Райна..

публикувано на 11.05.21 в 10:45