Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Център на НАТО по управление на кризи действа в България

Велизар Шаламанов, бивш военен министър и зам. директор на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН коментира ролята на НАТО в условията на световна криза, породена от COVID-19.

Той обърна внимание на демонстрациите на 6 мой по повод Деня на храбростта и Българската армия.

Тези демонстрации бяха една чудесна идея за представяне постиженията на армията. Мисля, че много по-малка от преди 30 години, армията ни върви към модернизация, висока мотивация и професионализъм, който беше показан пред българските граждани. Това е свързано с високата оценка, която получаваме от НАТО. Чухме го лично от генералния секретар Йенс Столтенберг. Това беше целта на военната доктрина от 1999 година. Един труден път, който вече дава резултати: малка, модерна, мотивирана армия, интегрирана в НАТО, която може да разчита на Алианса защитаващ един милиард свободни граждани.  

Шаламанов посочи, че НАТО е на разположение на всички страни членки, затова има Центъп за координация при бедствия. Всяка страна е получила поисканата помощ. Може да се достави всичко необходимо при такъв тип биологична заплаха. Уточнението е, че рисковете свързани с пандемии и други бедствия, не бива да отклоняват НАТО, като съюз между свободни страни от основната задача, и инвестициите за гарантиране на надежна отбрана срещу всеки, който си помисли, че с военна сила може да наложи волята си.

В условията на пандемия технологиите дават възможности за компютърно подпомагани учения, за симулации, да се тренира по единично, а сглобяването да става във виртуалното пространство. Факусът е върху всички екипи, които могат да предложат иновативни решения. Решение ще бъде намерено, НАТО е на повече от 70 години, като показва, че при сериозни промени във външната среда успява да се адаптира. Генералният секретар на НАТО Столтенберг подчерта, че НАТО е успешен, защото  умее да се променя, заяви Велизар Шаламанов. 

Интервюто с Велизар Шаламанов, зам. директор на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН е в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59