Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може от извънредна да минем бързо в предизборна ситуация

Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

 Обществото и политиците  - между разхлабването на мерките за Ковид 19  и промените в Закона за здравето - анализ на политолога Първан Симеонов.

През времето на извънредното положение, обществото премина през няколко състояния, каза политологът, от модната гледна точка "българинът не става до нищо" , през стягането и приемането на мерките като "свои",  и последвалото "страховито многознайство" , което според Симеонов трябва да престане, въпреки че мерките ще останат, както и да се нарекат. Той припомни казаното от премиера Борисов, че тези мерки са съобразени с нашата народопсихология - ако ни харесват ги спазваме, ако не ни харесват, не ги спазваме. "Забранено е, но може " .

 Политологът  очерта няколко различни типа политическо поведение относно мерките за Ковид 19 : ВМРО са с подчертано икономическо поведение, с предложенията си за земеделците и бизнеса, десницата акцентира върху гражданските свободи, БСП са за социални мерки, Слави Трифонов с неговото "нямаше нужда, не на нас тия", Мая Манолова, която повече и от БСП обръща внимание на социалните мерки.

Първанов каза още, че не се знае още как ще се включи  Цветан Цветанов в тази ситуация, "който мина на другия бряг,  и тепърва ще гледаме какво ще се опита да направи в отмъщение".

Политологът припомни, че българите имат подчертано хронично недоверие към властта  в резултат от социолното разслоение през прехода, и загубването на статуса на големи група от хора, и  изрази съмнение, че, "ако тая власт отново наложи рестриктивни забранителни мерки за коронавирсуа, хората едва ли ще ги приемат отново, точно поради недоверието към властта ". 

 Той припомни социологически проучвания които показват, че  не се приема тая власт като много легитимна. "И представете си сега, тая власт да ни забранява нещо сериозно, и понеже властта усеща това, не ни забраняваше нещо сериозно, но взе мерки навреме.  Но като цяло българите сме първенци в недоверието, казваме си " или има нещо в тая работа, някакъв втори план,  или нещо е преувеличено" , сиреч, ние бяхме съзнателни, но винаги имаме едно наум".

"И да не забравяме, че идват избори, и  може би от  извънредната ситуация бързо ще преминем в предизборна ".

Интервюо с Първан Симеонов е в звуковия файл. 


 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петима кандидат-студенти ще се борят за място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

обновено на 24.04.24 в 11:49
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59