Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки човек в помощ на МБАЛ-Пазарджик е от значение и е голяма помощ!

Да дадем най-доброто от себе си, за да преодолеем COVID-19

"От няколко години имах желанието да дойда в България и да събера опит тук. Сега така се създаде ситуацията, че в нашата болница в Пазарджик има остра нужда от медици и просто реших, че трябва да помогна."

Това заяви пред Радио Пловдив д-р Кристина Дечева, която е първият доброволец, отзовал се на призива на директора на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов за помощ поради острата нужда от медици в болницата. Търсят се анестезиолози, реаниматори и медицински сестри, тъй като 14 здравни работници до момента от лечебното заведение са дали положителна проба за Covid-19 и това пречи на нормалното работа. 10 са пациентите с вируса.

Д-р Дечева е завършила медицина в Мюнхен, защитила е докторската си дисертация и работи в Германия. 

В помощ на родината

След училище заминах за Германия, там съм следвала, там и работих. Преди около година се върнах по семейни причини в България.

Сега дойде моментът, в който трябва всички заедно да се опитаме да дадем най - доброто от себе си и да положим максимални усилия, за да може да бъде преодоляна създалата се ситуация с COVID-19, посочи младата лекарка.

Опитът 

През 2009-та година, когато беше т. нар. свински грип, имахме в Германия доста пациенти. Така че, имам известен опит със заразните болести, обясни д-р Дечева.

В най - тежкото отделение

Трудностите не плашат младата лекарка, въпреки че ситуацията в МБАЛ – Пазарджик в момента действително е много тежка. Д-р Дечева е доброволка в Отделението по анестезиология и интензивно лечение, където е най - големият брой заразени от лекарите и медицинския персонал. 

"В момента ОАИЛ е затворено, тъй като очакваме днес или утре да се направи специализирана дезинфекция от екип от ВМА-София. 

Занимаваме се само със спешните интубации, спешните интервенции и операции, като съответно се спазват всички изисквания. Разбира се, никой не е застрахован от нищо, но все пак полагаме максимално усилия, за да продължи да функционира болницата.

Една шепа PCR-негативен персонал

Тествана съм вече три пъти с PCR-тестове, обясни д-р Кристина Дечева. Една шепа народ сме, които сме PCR-негативни, обобщи тя. 

Ако няма специализиран персонал, всички спешни интервенции трябва да спрат и болницата ни съвсем трябва да се парализира, посочи доброволката.

COVID-заразата в МБАЛ-Пазарджик

Може да се случи във всяка болница и във всеки град. Не мисля, че трябва да се търсят виновни, категорична е д-р Дечева. 

В отделението е дошъл пациент, който не е имал симптоми на COVID, а е бил с декомпенсирана кръвна захар. Когато приемаш един човек с нещо съвсем различно от някаква пулмонална или фибрилна симптоматика, не можеш непременно да си помислиш "Той има COVID." Това не го пише на неговото чело.

Лекарката припомни, че в "Пирогов" има около 50 човека от медицинския персонал, които също са болни от COVID-19. 

Никой не е застрахован срещу заразата

Просто никой не е застрахован, всеки дава максимума от себе си, но никой не е пророк и не вижда какви вируси и бактерии вървят по човешкото тяло. Така че, няма как всичко да се прогнозира и да се знае.

Подкреплението за Пазарджишката многопрофилна болница

Днес дойде д-р Влайков, един от анестезиолозите, който преди време е бил шеф на същото отделение. Дойде и една колежка от болница "Пълмед" в Пловдив. Много благодарим на колежката и на самата болница, която я изпрати!

Това е голяма помощ. 

Търсим все още анестезиолози и анестезиологични и реанимационни сестри. Всеки един човек е от значение и е голяма помощ!

След пандемията

Обичам работата си и бих дала абсолютно всичко от себе си, за да бъда един достоен лекар. За момента искам да помогна на Пазарджишката болница.

Дългосрочни планове нямам. Аз следвам едно по едно нещата, обясни младата доброволка в ОАИЛ на МБАЛ-Пазарджик.

Цялото интервю на Иванка Петкова с д-р Кристина Дечева е в звуковия файл.

Дежурният екип на Инфекциозното отделение с послание преди Великден

д-р Кристина Дечева е първата доброволка в МБАЛ-Пазарджик





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59