Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Виртуалната стая трябва да е като класната в училище

От цялата страна имат интерес към платформата - от детски градини до университети

Пловдивчанката Анелия Александрова, която от Дания разказва за ученето онлайн по време на епидемията от коронавируса. Питаме и как опитът на Европа помогна на част от българските училища и университети с платформа за дистанционно обучение „Данлинк”. Тя е нейно дело и се прилага от години в училищата в Копенхаген.

Анелия Александрова каза, че тя е платформата е много близка до обстановката в класната стая. "Дава се възможност на учителите да  ползват "Данлинк" безплатно, докато има криза с коронавируса и децата се обучава само дистанционно.", каза Александрова. Тя посочи, че в Дания дистанционното обучение съществува от много години. 

"Опитът показа, че е важно да се прилагат и комбинират на практика няколко педагогически метода. Не е достатъчно само един урок, който да се преподава, важна е и атмосферата, която да се продължи и да има контакт между учителите и учениците. Важно е учениците да не са само слушатели, а и да си помагат един на друг, да са в социална среда", посочи още създателят на платформата. Тя е може да се открие на адрес:  https://online.danlink.bg/

По повод на изпитите в електронна среда в Дания: "Аз преподавах в академия за дистанционно обучение. Това е на ниво бакалаври и магистри. Преди 10 години започнахме с този вид дистанционни изпити. Сега съм в ситуация, да бъда квестор на бакалаври, на два изпита ще съм квестор, и те ще се проведат в две различни вуз-а, но и двата ще са онлайн. Гаранцията да не се преписва и да няма плагиатство, е да се работи по проектна работа. След това се дава оценка на поставената задача, но в Дания има и изпит, който сам по себе си е представяне на изпитната работа. Също така има и устни изпити, където се отговаря на зададен въпрос."

Още от категорията

Свършиха ваксините за масовата имунизация в Пловдив

Ваксини за масова имунизация към днешна дата в Пловдив няма. Наша репортерска проверка показа, че в четири от обявените имунизационни кабинети в града няма необходимите дози, няма и опашки от чакащи граждани. На този етап единствено се поставя втората игла на медицинските специалисти, включили се в първата вълна. "Миналата събота пристигнаха..

публикувано на 24.02.21 в 15:49

Оцелелите заведения в „Капана“ имат готовност да отворят

Част от заведенията в квартал „Капана“ вече са фалирали, тъй като собствениците на имоти не са намалили техния наем. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Гаро Узунян, собственик на бар в този район. Той подчерта, че останалите обекти имат готовност да отворят врати, ако излезе заповед на здравния министър Костадин Ангелов. „Имаме готовност..

обновено на 24.02.21 в 15:36

Да се ваксинираш в два сутринта

Жоро Пеев е водещ на предаването "По първи петли" по Радио Пловдив, което се излъчва в 04:00, така денонощният ваксинационен кабинет в ДКЦ "Пълмед" се оказва доста удобен за него.  "Миналият петък чаках доста дълго време пред РЗИ, заедно с няколко от колегите ни. Почакахме си няколко часа, видяхме че нито охранители, нито представители на РЗИ имат..

обновено на 24.02.21 в 15:35

БСП стяга редиците, пренареди изцяло листата в Пловдив

Ръководстовото на БСП изцяло промени листа на кандидатите за депутати в 16 МИР – Пловдив град. На практика, след водачите Корнелия Нинова и проф. Иво Христов няма съвпадение поне до 10-а позиция.  От третото място отпада Теодора Халачева, която събра най- много гласове на Общинската конференция. На нейно място е поставен един от най -..

публикувано на 24.02.21 в 14:53

Ваксинацията срещу Covid-19 ще осигури колективен имунитет

„Ваксинирането срещу Covid-19 осигурява така наречения стаден или колективен имунитет. Това означава, че имунизирането на по-голям брой хора, ги прави невъзприемчиви към заболяването и намаляват циркулирането на вируса сред населението. Ваксинацията ще позволи да се постигне имунитет при по-голяма част от хората, а с това ще бъдат предпазени и..

публикувано на 24.02.21 в 11:00