Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Небет тепе и Източната порта стават археологически атракции

Те ще са част от уникален туристически маршрут

Над  6 милиона лева са отпуснати по програмата „Региони в растеж” за културна инфраструктура за проекта на община Пловдив  „По крепостните стени на Филипопол”. В него са включени обектите Небет тепе и Източната порта. Това съобщи кметът Здравко Димитров. 

Община Пловдив се включва със съфинансиране от 2 350 000 лева.  Кметът припомни, че “сагата с Небет тепе започна от 2010г., два пъти се изпуска финансиране, сега сме одобрени, получихме вчера документа".

Предстои последно обществено обсъждане  по съфинансиренето на 17 юни,  съгласуване с  НИНКН на техническото задание, след това ще се обяви  конкурс на инженеринг.

„Дейностите, които ще се провеждат са консервация и  реставрация, няма да има  бутафория“, подчерта кметът Димитров.

Източната порта, известна още като акропола на Пловдив,  ще се затвари заради мащабни реставрационни и консервационни дейности . Тя е проучена на 90 процента, там предстоят археологически проучвания. Има очакване да бъде открита и Триумфалната арка на император Адриан.

 „Това  ще затвори движението между улица „Мушанов“ и кръговото движение“, каза кметът на район Централен Георги Стаменов.

Крайната цел е да се създаде уникален туристически маршрут, който да започва от Източната порта  да завършва на Небет тепе, не само с национално, но и със световно значение.

Екипът, работил  по проекта  “По крепостните стени на Филипопол“,  включва и зам.- кметовете Анести Тимчев и Пламен Панов, кметът на район "Централен"  и директора на ОИ "Старинен Пловдив" Богомил Грозев.


Галерия

Още от категорията

"Разходката на Джейн" ще се проведе утре в кв. Мараша

"Разходката на Джейн" ще набележи градски зони в Пловдив, които се нуждаят от почистване. Повече за идеята да се проведе обиколка на квартал Мараша научваме от екскурзовода от "Сдружение 365" Аделина Калъпчиева . Разходката ще обедини пловдивчани зад идеята за град #БезОтпадъци и ще обходи квартал Мараша, за да маркира проблемни зони и да събере..

публикувано на 07.05.21 в 09:49

Църквата "Свети Георги" отбелязва своя храмов празник

На Гергьовден десетки пловдивчани присъстваха на празничната света литургия в  църквата „Свети Георги“ в Пловдив, която беше отслужена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений. Църквата „Свети Георги“ се изпълни с хора още в началото на празничната света литургия. Спазваха се стриктно всички противоепидемични мерки, а..

обновено на 06.05.21 в 17:20

Златоград отбеляза 150-годишнината на храма "Св. Георги"

Златоград отбеляза тържествено 150-годишнината на църквата "Св. Георги Победоносец".  Смоленският епископ Висарион в съслужение със свещеници от областта отслужиха архиерейска света литургия на храмовия празник на вековната църква.  "Построен през 1871 г., храмът и до днес е символ на сила и единство", заяви в словото си кметът на Златоград..

публикувано на 06.05.21 в 15:45

Почитаме паметта на Св. Георги Победоносец

Църквата чества днес паметта на един от най-почитаните светци и мъченици за вярата – Св. Георги. Паметта на светеца се чества от почти всички християни на Изток и на Запад без разлика от конфесионалната им принадлежност. В много страни като Грузия и Великобритания св. Георги се почита като национален светец. В Русия, Германия, Канада,..

публикувано на 06.05.21 в 08:23

Великите европейци - Октавиан Август, втора част

Момчето Гай Октавий, бъдещият първи император, известен като Октавиан Август, е роден през 63 г. пр.н.е., в Рим, в семейното имение на хълма Палатин, тоест, на пъпа на света.  По бащина линия, Октавиите са известна плебейска фамилия. Но не си представяйте плебеите в Рим според комунстическата риторика – като бедни и безправни хора. Те са..

публикувано на 05.05.21 в 10:21