Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изход от пандемията

Елексири за здраве и препоръки за качествен живот – това ви предлагаме в ранното неделно утро! Но понеже разглеждаме живота и неговите радости и проблеми в дълбочина, ще открехнем вратата на психичното здраве, което оказва се, е тайнствена територия без стопанин, в нашата страна! Липсата на национална стратегия за психично здраве е проблем, чийто „плодове“ тепърва ще жънем!

“Кожа - платформа за психично здраве” е фондация, чиято предмет на дейност е повишаването на психично-здравната култура чрез кампанийно-информационна дейност. „Кожа“ е насочена срещу стигмата върху психичното здраве и цели да създаде по-гостоприемна среда за информиран диалог за психично здраве. Платформата е регистрирана като НПО и инициира Национално представително изследване за психично здраве.

Резултатите от проучването ще очертаят съществуващите погрешни схващания, митовете и неразбирането, които съпровождат темата за психичното здраве. Ще покажат вярванията, които пречат на превенцията и спират хората от търсене на професионална помощ. Ще дадат яснота за разбирането на връзката между психичното здраве и качеството на живот. Камапанията по събиране на средства приключва на 28 юни.

По темата разговаряме с д-р Пламен Димитров – психолог с над 30 годишна практика. Работи в областта на екзистенциалния анализ, гpyповата динамика, организационното развитие и социална промяна. До скоро д-р Пламен Димитров е председател на Съюза на психолозите в България.

Епидемията, която предстои вследствие на пандемията COVID 19, ще бъде дълга и многообхватна. Как ще се справим като общество, в държава в която липсва стратегия за психично здраве, където нуждаещите се нямат достъп до професионална помощ , защото тя не е осигурена, а възможността да се получи платено е недостъпна за по-големия процент хора?! Въпросите и проблемите  са много, а тяхното решаване не търпи и секунда отлагане! Необходима е национална стратегия за психично здраве, а за адекватното й случване са нужни непрекъснат скрийнинг и изследвания!

Влошеното психично здраве драстично намалява трудоспособността, продуктивността, креативността и генерално качеството на живот, както на страдащия, така и на тези около него. Психичните разстройства са страдание. В крайни случаи неглижираното влошено психично здраве може да доведе до самонараняване и смърт. Психичните разстройства в голямата си част подлежат на пълно възстановяване, а в тежките си форми - на контрол. 

Всъщност се оказва ,че  страхът от смъртта е  един от  двигателите  на човечеството,от хилядолетия. Но една подробност ни е убегнала и тя е ,че сме изместили силно фокуса на живота си. Изменяме фокуса на ценностите, а не сме съгласни да живеем с последствията от действията или по-точно бездействието си! Дори не е несъгласие , а по-скоро невъзможност. 

Разбиране , компетентност и отговорност са нужни на едно държавно ниво за да се подобри психичното здраве, за да достигнем онези общества, към които , както казва и събеседникът ни , се стремим. Изключително нисък процент в страната ни са хората , които могат да си позволят психологична помощ и психиатрично лечение, защото то не се поема от здравната каса. Факти, които са причина за ангажимента на много специалисти,обединение в "Кожа - платформа за психично здраве",  които се борят за създаване на Национална стратегия за психично здраве. Изключително важна част от този път е Националното представително изследване за психично здраве, което трябва да бъде непрекъснато, за да е адекватно.

У нас липсва последователна и целенасочена статистика, касаеща психичното здраве, липсват политики и стратегии за дългосрочно и устойчиво развитие на психично-здравата грижа, условията в българските психиатрии са нечовешки и унизителни (констатирано в  доклад на Комисията срещу изтезанията към Съвета на Европа), темата не се разглежда в училищата, липсват програми за превенция, здравната каса покрива малко и ограничени медикаменти и не покрива психотерапия или консултация с психолог или психотерапевт.

Стигмата се преодолява тогава, когато има ангажимент към проблема на едно държавно ниво. По думите на д-р Пламен Димитров, процента на хората, които се обръщат към професионална психологическа помощ е изключително нисък не заради стигмата върху психичните заболявания и психологически проблеми, а заради това ,че здравната каса в България не покрива  психологически и психотерапевтични услуги.


Още от категорията

Концерт "Завинаги в сърцата" с музиката на Милчо Левиев

Концерт „Завинаги в сърцата“ с музиката на гениалния Милчо Левиев ще се състои в събота на сцената на Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Той ще събере на една сцена известни у нас и по света музиканти, които са приятели на маестро Левиев. „Завинаги в сърцата“ ще представи една от последните творчески идеи на композитора Милчо..

публикувано на 18.06.21 в 16:47
Поетесата Ина Иванова е една импровизирана разходка из любимата й Грабна база - Пловдив.

"Вкусът на лятото" с поетесата Ина Иванова на Гребния канал

В предстоящите месеци  ще ви срещаме с различни по занимания, интереси, светоглед, емоции и още куп критерии, личности. С нашите събеседници си говорим за любими неща, за нещата от значение, или онези , които просто ни карат да се усмихваме! Основно в срещите от "Вкусът на лятото" ще бъде споделянето на нашите разходки из предпочитаните от..

обновено на 18.06.21 в 15:54

В "Срещите" - за творчеството и хаоса, наречен живот

Тази събота гост на „Срещите” е проф.Александър Шурбанов. С видния интелектуалец си говорим за прекрасния хаос, наречен живот;з а доброто и злото. Разбира се ще говорим за Бога, за творчеството и творците днес, за Шекспир... И за нас българите, живели при социализма като деца, и как вече повече от 30 години все не можем да пораснем...

публикувано на 18.06.21 в 10:52

Асеновград чества паметта на Паисий Хилендарски

Асеновград почита паметта на Паисий Хилендарски днес.  Поклонението е пред паметната плоча на създателя на „История славянобългарска“, намираща се в параклиса „Свети Свети Козма и Дамян“ (в близост до храм „Свети Георги“) в града. Мероприятието ще започне точно в 11:00 ч.  Слово за делото на великия българин ще изнесе Мина Христемова, уредник в..

публикувано на 18.06.21 в 10:15

Деметра Дулева и "Преобърнати съзвездия" в ТРАКАРТ

Книгата на Деметра Дулева "Преобърнати съзвездия" ще бъде представена на 19 юни в Културен център ТРАКАРТ в рамките на литературния фестивал "Пловдив чете". Това е вторият роман на писателката след "Странстващия албатрос", спечелил наградата "Перото" за най-добър дебют, номиниран за  роман на годината на Фондация "13 века".  Според критиката, това е..

публикувано на 18.06.21 в 10:10