Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Премиер и президент отдавна не си говорят по същество

По същество при ежедневните си престрелки нищо не си казват премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев. Те отдавна са престанали да си говорят, може би за последно са си говорили по същество преди да се кандидатира Радев за президент, коментира пред Радио Пловдив политологът доц. Стойчо Стойчев

Всичко останало е медийна битка с цел изграждане на публичен имидж на президента като поборник за народни правдини, а от друга страна - премиерът като държавник, който не се впуска в авантюрите на един млад политик. Друг е въпросът дали ние така ги възприемаме, но е факт, че и президентът, и премиерът имат слепи поддръжници, посочи политологът. 

Нито един от другите политици не може да мобилизира така постоянно и константно активност в социалните мрежи, дори т.нар. тролове, смята той.

"Убеден съм, че те двамата имат по-ясна и комплексна картина за случващото се от тази, които ние имаме и някога ще имаме. Въпросът е, че те не ни я казват, явно не е и за казване тази картина. Може би нервността идва от някъде другаде, където ние не знаем", коментира доц. Стойчев по темата за публикуваните снимки на премиера с пистолет и нощно шкафче, пълно с пари, огласените SMS на управляващи с бизнесмени и т.н.  

По думите му, и на двамата трябва да се отчете кредит на доверие - на президента, защото за скандала със снимките заяви, че това е компрометиране на охраняваните от НСО лица, а на премиера - че с дистанция успява да менажира ситуацията, за да не се стигне заради личен проблем на някого от политиците държавата да бъде блокирана. 

Доц. Стойчев посочи, че още от времето на предишния главен прокурор Сотир Цацаров прокуратурата е имала ясна цел и политика, тя е ясна за голяма част от хората. В новия мандат на главния прокурор има и по-различно отношение към медиите, което е заявка за по-различно позициониране в публичния живот - за социалната мисия на прокуратурата, която трябва да създаде справедливост. 

Новата мода в политическия живот е свързана с опита на Волен Сидеров да създаде православна партия, явно тества дали в България има ресурс за религиозна партия. 

Скандалите започнаха много отдавна, още с "Апартаментгейт", който събори Цветанов. Целта на работния сценарий е сега да се бутне и Борисов пред парламентарните избори през 2021 г. Когато ГЕРБ е омаломощен, да се търси подкрепа във вечния съперник БСП, а не от нова формация като партията на Слави Трифонов например.  

До редовните избори ще се опитат още да дискредитират премиера, за да могат да го уязвят публично, но няма да се стигне до предсрочни избори, смята доц. Стойчев.

Цялото интервю на Паолина Комсалова с политолога доц. Стойчо Стойчев е в прикачения файл.

Още от категорията

За 10 месеца безработните в Пловдив и областта са 23 661

17 122 безработни са регистрираните в Бюрата по труда в Пловдивска област от март до декември 2020 та година. Това показва статистиката на Регионалната служба по заетостта за периода на въвеждане на извънредната епидемична обстановка в странта. Без работа в град Пловдив са останали 6 539 души, което прави ръст от 3.95 процента спрямо същия..

обновено на 18.01.21 в 15:15

Замръзна водата от единствената водоноска в Брестовица

Водата в единствената водоноска в село Брестовица е замръзнала тази нощ, съобщиха жители на селото.  "Намираме се в хуманитарна криза, в която хората нямат достъп до никаква вода, освен, ако не си купят", споделиха тази сутрин жители.  Дори и за не е замръзнала единствената водоноска не позволява хората от високите части на селото да се..

обновено на 18.01.21 в 14:45

Изборната битка е между две институции и двама генерали

Предизборните разигравания продължават. В неделния ден отново медийно  се размениха реплики между премиер и президент. Отново за датата на изборите 4 април, която продължава да бъде обект на коментари, последните от които са, че този избор е "на инат" и  от другата страна, че най-добрата дата за изборите е била всъщност септември във времето на..

публикувано на 18.01.21 в 10:53

Киселото мляко "Тримона" - пак финалист в САЩ

Българското кисело мляко „Тримона” e избрано от стотици кандидати да сред финалистите в американската класация на Dairy Foods за нови млечни продукти. Това е ежегодна класация, организирана от редакторите на най-реномираното в този бранш списание.  Зад идеята на киселото мляко „Тримона“ стои Атанас Вълев, пловдивски агроном, музикант, артист и..

обновено на 18.01.21 в 10:28

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 15.01.21 в 17:19