Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиер и президент отдавна не си говорят по същество

По същество при ежедневните си престрелки нищо не си казват премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев. Те отдавна са престанали да си говорят, може би за последно са си говорили по същество преди да се кандидатира Радев за президент, коментира пред Радио Пловдив политологът доц. Стойчо Стойчев

Всичко останало е медийна битка с цел изграждане на публичен имидж на президента като поборник за народни правдини, а от друга страна - премиерът като държавник, който не се впуска в авантюрите на един млад политик. Друг е въпросът дали ние така ги възприемаме, но е факт, че и президентът, и премиерът имат слепи поддръжници, посочи политологът. 

Нито един от другите политици не може да мобилизира така постоянно и константно активност в социалните мрежи, дори т.нар. тролове, смята той.

"Убеден съм, че те двамата имат по-ясна и комплексна картина за случващото се от тази, които ние имаме и някога ще имаме. Въпросът е, че те не ни я казват, явно не е и за казване тази картина. Може би нервността идва от някъде другаде, където ние не знаем", коментира доц. Стойчев по темата за публикуваните снимки на премиера с пистолет и нощно шкафче, пълно с пари, огласените SMS на управляващи с бизнесмени и т.н.  

По думите му, и на двамата трябва да се отчете кредит на доверие - на президента, защото за скандала със снимките заяви, че това е компрометиране на охраняваните от НСО лица, а на премиера - че с дистанция успява да менажира ситуацията, за да не се стигне заради личен проблем на някого от политиците държавата да бъде блокирана. 

Доц. Стойчев посочи, че още от времето на предишния главен прокурор Сотир Цацаров прокуратурата е имала ясна цел и политика, тя е ясна за голяма част от хората. В новия мандат на главния прокурор има и по-различно отношение към медиите, което е заявка за по-различно позициониране в публичния живот - за социалната мисия на прокуратурата, която трябва да създаде справедливост. 

Новата мода в политическия живот е свързана с опита на Волен Сидеров да създаде православна партия, явно тества дали в България има ресурс за религиозна партия. 

Скандалите започнаха много отдавна, още с "Апартаментгейт", който събори Цветанов. Целта на работния сценарий е сега да се бутне и Борисов пред парламентарните избори през 2021 г. Когато ГЕРБ е омаломощен, да се търси подкрепа във вечния съперник БСП, а не от нова формация като партията на Слави Трифонов например.  

До редовните избори ще се опитат още да дискредитират премиера, за да могат да го уязвят публично, но няма да се стигне до предсрочни избори, смята доц. Стойчев.

Цялото интервю на Паолина Комсалова с политолога доц. Стойчо Стойчев е в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28