Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Антоанета Христова:

Възможен е кабинет без Бойко Борисов до изборите

| обновено на 05.08.20 в 10:14
Проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ) към БАН
Снимка: БГНЕС

Месеци в пандемия, месец в протести, доказано тежка година с двете двойки и две нули. Търсим още измерения на лятото с протест, под знака на последните нагласи на българите, очертани от социолозите с идеята да се гласува. Политическият психолог проф. Антоанета Христова коментира недоволството, тенденциите пред новите формации и пред властта. 

Проф. Христова каза, че е изненадана от бързата организация за срещата на ГЕРБ в София. "Важни фактори определят тази конференция, защото от една страна има много сериозно напрежение на протестите, а от друга страна - предизобрната битка добива високо напрежиние и е в агресивна фаза", смята политологът. По думите й няма да има нетипични изненади, няма да се говори за оставка, защото ситуацията е много сложна.

"Това, което се случва в България е малка, микрореация на голямата битка между големите сили в света, говоря за сблъсък между САЩ и Русия, който се случва на територията на Балканите и у нас", посочи Христова. По повод на протестите тя каза, че исканитята за оставки срещат обратните искания.

"Младите искат друга култура на политика", подчерта Христова. Тя смята, че те трябва да гласуват и така да заяват представителност. По повод на последните социологически проучвания за участие на 6 - 7 партии в бъдещ парламент: "Това е плашеща картина, това е раздробен парламент, защото има поява на лица, които нямат нищо общо с ефикасната политика в България. Това са хора свързани с популизъм."
Още от категорията

Бюджетът за здраве през 2021 г. е недостатъчен

Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз зяви за Радио Пловдив, че икономиката не трябва да страда от Ковид кризата. Тотално затваряне, както през пролетта не е необходимо. „Важно е с какво количество вирус се срещаш, и как ще прекараш заболяването“. По темата за зелените болници д-р Маджаров уточни: „ Ако някой си..

публикувано на 27.10.20 в 11:18

На Мишинден "зашиваме" устата на мишката, да не вреди

Празниците, като отбелязваният след Димитровден „Мишинден“, правят със сигурност общността  много по-сплотена, защото освен че се създават от нея, те и се спазват в различните краища на страната по различен начин, заяви уредникът в Регионален етнографски музей Пловдив Гроздалина Георгиева. Тя уточни, че празникът е в чест на мишките, за да не..

публикувано на 27.10.20 в 10:49

Не пандемията мори строителите, а административното буксуване

В деня на строителите - Димитровден, среща в ефира с председателя на Камарата на строителите в Пловдив Пламен Иванов . През последните 30 години в бранша няма нито една, която да не е странна. Предизвикателствата са различни, но ние сме калени и винаги сме в някакъв режим на форсмажор. Това обаче винаги е свързано пилеене на време и после с..

публикувано на 26.10.20 в 12:02

Трудовите злополуки намаляха в епидемията, нарушенията - не

По думите на Атанас Чернаев- директор на пловдивската Инспекция по труда нарушенията на трудовото законодатество не са сероизно повлияни от Ковид- епидемията, която наложи нови методи на работа в някои предприятия. Констатациите са същите като преди епидемията - работят хора без трудови договори, бавят се плащания, особено при напускане на работа, има..

публикувано на 26.10.20 в 11:57

В Пловдив трябва да се създаде координационен щаб за Ковид- 19

Проф. д-р Петър Петров  е директор на болница "Свети Мина" и препоръча създаването на звено, което да кооридинира работата на отелните лечебни заведения, защото сега липсата на единна информация затруднява работата им. Той даде пример от снощи, когато пациент с Ковид -10 с влошено състояние е трябало да се транспортира до интензивно отделение...

публикувано на 26.10.20 в 10:44