Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Протестът успя да върне доверието за промяна у българите

Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

Новата седмица ще има работен ритъм от вторник, след празника. Той показа пак лицето на протеста, на историята и възможните пътища, по които ще вървим. Питаме защо ще продължат недоволствата, управляващите правят ли важни изводи, и защо за Брюксел темата корупция се изписва до част от казаното за България? Коментар на политолога Христо Панчугов.

Панчугов коментира първо написаното във фейсбук от премиера Борисов по повод празника 6 септември: "Обективната реалност е друга, за съжаление ние станахме свидетели на няколко големи корупционни скандали. За повечето българите няма съмнение, че държавата е в разпад, в този смисъл колкото и красиви фрази да се опитва да измисли премиерът, аз не мисля, че има гражданин, който да повярва в тях."

По повод на протестите: "Дали има повече или по-малко хора на протеста, то това е сързано с разговора за инструмента, а не към същността на проблемите. Ние видяхме нещо подобно и през 2013 година. Протестът без значение дали ще намалява, успя да направи две неща. Първото е, че успя да върне доверието на българите в това, че могат да променят политиката в България. Те се усетиха силни и второто е, че показа колко несъстоятелно е това мнозинство."

Още от категорията

За 10 месеца безработните в Пловдив и областта са 23 661

17 122 безработни са регистрираните в Бюрата по труда в Пловдивска област от март до декември 2020 та година. Това показва статистиката на Регионалната служба по заетостта за периода на въвеждане на извънредната епидемична обстановка в странта. Без работа в град Пловдив са останали 6 539 души, което прави ръст от 3.95 процента спрямо същия..

обновено на 18.01.21 в 15:15

Замръзна водата от единствената водоноска в Брестовица

Водата в единствената водоноска в село Брестовица е замръзнала тази нощ, съобщиха жители на селото.  "Намираме се в хуманитарна криза, в която хората нямат достъп до никаква вода, освен, ако не си купят", споделиха тази сутрин жители.  Дори и за не е замръзнала единствената водоноска не позволява хората от високите части на селото да се..

обновено на 18.01.21 в 14:45

Изборната битка е между две институции и двама генерали

Предизборните разигравания продължават. В неделния ден отново медийно  се размениха реплики между премиер и президент. Отново за датата на изборите 4 април, която продължава да бъде обект на коментари, последните от които са, че този избор е "на инат" и  от другата страна, че най-добрата дата за изборите е била всъщност септември във времето на..

публикувано на 18.01.21 в 10:53

Киселото мляко "Тримона" - пак финалист в САЩ

Българското кисело мляко „Тримона” e избрано от стотици кандидати да сред финалистите в американската класация на Dairy Foods за нови млечни продукти. Това е ежегодна класация, организирана от редакторите на най-реномираното в този бранш списание.  Зад идеята на киселото мляко „Тримона“ стои Атанас Вълев, пловдивски агроном, музикант, артист и..

обновено на 18.01.21 в 10:28

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 15.01.21 в 17:19