Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Езикът, който говорим, определя света, в който съществуваме

"Интересно е, че езикът на протеста и през 2013-та, а и през 2020-та година е любопитен и провокира лингвистите. Всеки протест има своите искания и фон и в основата му стоят сериозни политически конфликти. Начинът, по който хората изразяват желанието си за промяна, винаги е бил любопитен". Това заяви доц. Надежда Сталянова от Център за изследване на публичната и журналистическата реч към СУ "Климент Охридски".

По думите й, зедно с  императивните лозунги, особено интересни са посланията, в които има хумор, заигравка между пряко и преносно значение, или  многозначност. Особено любопитни са тези, които изискват и определен културен фон, за да се разбере какво точно иска да каже човек, носещ даден транспарант.

Съществуват редица плакати, които са трудно разбираеми извън българския контекст, като плакат със снимката на Георги Парцалев и репликата-препратка към обичан български филм – „Къде е Бойко? Нашите искат да го бият“. Това  трудно би могло да бъде обяснено на  чужденец, който ще мине покрай него, без да го забележи.

Сред плакатите съществуват и типично български откъси от книги и произведения, като напр. преправеното стихотворение „Аз съм българче“ ..и гадната ви партия ме убива“.

По думите на доц. Сталянова, след протестите от 2013 г. започва да се наблюдава нов стремеж към естетизация на протеста.

„Нека протестът да бъде и игра, и демонстриране на интелект, и чувство за хумор, заедно с императивните „Вън“ и „Оставка“, което сега не е достатъчно“.

Доц. Сталянова посочи като оригинален  подхода на заиграване с домашните любимци. "Протестиращите са довели куче и носят плакат с текст „Бойко, пусни кокала“.  Чувството за хумор присъства в плакатите, дори и в контекста на Ковид заразата – „БойКовид – един вирус ни стига“.

„Терминът „Велико народно въстание“ също издава стремеж за естетизация на протеста и позоваване на по-широк културен контекст. Езикът, който говорим, определя света, в който съществуваме.“  

Доц. Сталянова е категорична, че има смисъл  в това не само да се изследват политическите искания, а и начините, по които те се представят в обществото.

Чуйте интервюто от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ще получим самолети F-16, но няма да има къде да ги държим

България е една от 13-те държави в НАТО, които тази година покриха изискването разходите за отбрана да са 2% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това заяви пред Радио Пловдив Вилис Цуров , председател на Управителния съвет на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“. Той коментира, че с членството на страната ни в Алианса коренно се е..

публикувано на 29.03.24 в 15:30

Промените в Конституцията създават риск Радев да я наруши

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54

Собствениците на земи са против промените в закона

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи..

публикувано на 29.03.24 в 10:10
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47