Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учебната година не променя протокола при COVID 19

Д-р Александър Калайджиев

Няма разлика в протокола, по който децата и родителите им ще се изследват за COVID-19 след като вече започна учебната година. Това обясни в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив общопрактикуващият лекар д-р Александър Калайджиев.

Той обясни, че инструкциите към джипитата са едни и същи от началото на епидемията: когато дете или възрастен има симптоми, тичпични за вирусна инфекция  – температура, болки в гърлото, евентуално кашлица, отпадналост и болка в мускулите -  в никакъв случай да не ходи в поликлиниката, в кабинета на личния лекар, а да се обади по телефона първо и да се разбере с него.

„Няма разлика дали децата ходят на училище или не. Поведението към общопрактикуващия лекар е същото. Най-лошо и погрешно би било да вземете детето от училище и така, както е с температура,  да го заведете при личния лекар  без да имате час и без да сте сигурни пред кабинета какви хора чакат. Защото в този случай, ако наистина е COVID-19, предполага се към по-широко разпространение на заразата.  Да, трябва да се обадите по телефона, за да може той да запише, че детето е болно, и да му се издаде бележка след това за отсъствия. Но ходенето в кабинета не е желателно. Разговорът по телефона е задължителен!“

Д-р Калайджиев напомни, че типично за коронавируса е симптомите да се задържат доста дълго време. И че личният лекар е достатъчно компетентен да определи кога да насочи пациента към съответните болници. "Има определени медицински звена, където съмнително болните биват насочвани. И пак не е в поликлиниката и в кабинета на личния лекар", каза още докторът:

„Ние не сме хора на първа линия. Ние не сме получавали помощ от държавата за работа с тези пациенти. Безспорно е доста отговорно. Безспорно е доста рисково. Но средствата на държавата са насочени към тези болнични звена. Там се правят изследвания, ако преценят колегите, рентгенови снимки, евентуално ПСР изследване. Но това не става от личния лекар.“

По отношение на дебата в обществото и протестите на родители срещу носенето на маски в училище, той каза:  

„Ако има достатъчно отговорност, достатъчно разбиране, достатъчно съобразителност от родителите, безспорно децата могат да бъдат спокойни в класната си стая. Доколкото ще  спазват правилата в междучасие, излзиайки навън и отвън – това е отделен въпрос.  И защото най-вероятно няма да ги спазват, по-добрият вариант е и отвън да носят маски“.

Цялото интервю с д-р Александър Калайджиев е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38