Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гроздоберът в Брестовица тече с пълна сила

„Кампанията по гроздобера в Брестовица тече с пълна сила. Започнахме с белите сортове и сорта рубин, гроздето е със сравнително добра захарност. От тази седмица започват да се прибират и сортовете  каберне и мерло“. Това заяви кметът на Брестовица Любен Радев.

Той подчерта, отглеждането на грозде е важен поминък за населението на селото и прибирането на реколтата е най-хубавият момент в годината.

Сухата година с недостатъчно дъждове обаче притеснява стопаните, че добивите могат да бъдат по-ниски. За тези от тях, които са успели да осигурят поливане на масивите с грозде обаче, реколтата ще бъде добра. За запазване на реколтата тази година е спомогнало и изграждането на противоградовата площадка, от която през май и юни, когато рискът от падане на градушки е най-голям,  са били изстреляни десетки ракети.

„Лозовите масиви с десертни  и винени сортове  грозде наближават 10 000 дка, голямата част от  които са собственост на частни стопани, а не -  на една или две винарски изби. В селото има и седем винарски изби и това прави селището уникално“.

Епидемията е повлияла негативно на реализацията на продукцията, тъй като десертните сортове, които се берат през август, се изкупуват предимно за консумация край морето през туристическия сезон, който тази година е започнал  късно. От друга страна, поради пандемията, големите вносители са се притеснявали да внасят традиционно големи количества десертно грозде от Гърция и Турция, което е повлияло благоприятно на реализацията на българските сортове.

Запазен обаче е обемът на традиционния износ на десертните сортове за Македония.

Проблемът с работната ръка остава актуален, трудно се намират хора да берат грозде, но идват работници от съседните на Брестовица  населени места – Перущица, Йоаким Груево, заяви Радев.

„За жалост, поради епидемичната обстановка, тазгодишният фестивал „Грозде и вино“ ще бъде отменен, по решение на читалищното ръководство  на селото“, заяви Радев. Той обаче изрази надежда фестивалът да се проведе на 14 февруари, когато жителите на Брестовица отбелязват своя празник.

Интервюто – от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27

Инспекторите от ДАИ протестират, изпитват 50% + 1 от курсистите

Безсрочна ефективна стачка започнаха служителите и инспекторите от ДАИ - Пловдив. Те са на работните си места, но извършват минимален обем работа по обслужване на клиентите, издаване на административни актове и документи.  На входа на агенцията и на вратите на кабинетите има разлепени уведомителни табели с надпис „стачка“, „равен труд, равни..

публикувано на 27.03.24 в 11:22