Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пловдив иска актуализация на бюджета, ВМРО против нов заем

| обновено на 23.09.20 в 15:53

Общинският съвет ще разгледа утре на сесия нова актуализация на бюджета, в която е заложен заем за реализиране на големите инфраструктурни проекти на Пловдив. От ВМРО обявиха, че няма да подкрепят теглене на 102 млн лв заем до 2023 година, както и отчета за бюджет 2019-та. 

На пресконференция председателят на организацията Борислав Инчев каза,  че новият заем се прави през "задния вход": "Използваш възможността през един документ, който ти очертава финансовото бъдеще на общината за следващите 3 години, да прокараш толкова важно решение като тегленето на 102 милиона не считаме, че е по управленски доблестно. Считаме, че се нарушават основни етични правила – на нормална комуникация между всички общински съветници и групи, които представляват гражданите на Пловдив, дали вота си на последните избори."

Инчев апелира към кмета Здравко Димитров да каже защо предлага да се изтеглят 102 милиона и защо за над 90 млн.лв от тях няма едно изречение за това какво  се предлага.  

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в местния парламен Ангел Славов от ГЕРБ коментира също, че очакват подробности по време на самото заседание: "Решихме като Комисия да го пуснем да отиде на сесия, пък вече дебатите ще ги проведем на място. Ние всички очакваме разяснения. На този етап не можем да обвиним някой, че не е достатъчно. Така или иначе, трябва да мине още много, докато бъде евентуално одобрено от нас. Така че има време. Нека да видим какво ще кажат на сесията", каза той. 

Обезпокоени от спада на местните приходи през 2019-та, описани в отчета за миналогодишния бюджет, воеводите предричат драстично вдигане на данъците следващата година. „Основно в два параграфа – данък върху нредвижимото имущество и автомобилния данък“, прогнозира Инчев.

По предложението за ръководителя на Комплексния онкологичен център той обяви, че ще го подкрепят в първата му част – за прекратяване на договора на досегашния управител д-р Парашкев Цветков. Но не е сигурно за другата – определяне на временно изпълняващ ръководител. Причината е, че в предложението на мястото на името има многоточие, обясни общинският съветник Димчо Петров, според когото „подобно предложение за избор не е нормално“.

Припомням, че на миналата сесия на ОбС при протест на граждани точката за избор на проф. д-р Мариана Янева, спечелила конкурса за управител на КОЦ Пловдив, беше оттеглена, а кметът Здравко Димитров обеща обсъждане на темата. „Не е имало такова обществено обсъждане, не знаем кого ще предложат на сесията сега. Ще подкрепим само специалист“, каза председателят на ВМРО Пловдив. 

От организацията ще настояват и за поемане на отговорност от вносителите на предложението, ако временният управител не се справи. „То е подписано не от един човек, а от 21-те съветника на ГЕРБ и „Кауза Пловдив“ – подчерта секретарят на ВМРО Камен Шишманов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39