Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Пламен Фотев начело на Онкото, според кмета изборът е на ГЕРБ и Иван Тотев

| обновено на 24.09.20 в 13:43


Доктор Пламен Фотев беше избран за временно изпълняващ длъжността управител на КОЦ-Пловдив. Предложението на ГЕРБ и Кауза Пловдив беше прието с 37 гласа „за“. В предложението е записано, че не се одобрява класирането на кандидатите за конкурса и се обявява нов. 

Председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев заяви, че е необходим равноотдалечен човек, който не участвал в конкурса за управител на КОЦ-Пловдив. 

Доктор Пламен Фотев не присъства на сесията на местния парламент, което възмути част от съветниците в залата. 

"Този избор е на групата на ГЕРБ и на господин Тотев. Повече подробности от него". Това заяви кметът Здравко Димитров по повод избора на доктор Пламен Фотев за временно изпълняващ длъжността управител на КОЦ-Пловдив. Той отрече да става въпрос за борба на кланове, което твърдеше в зала общинският съветник от „Демократична България“ Йордан Иванов.

„Грях няма да си слагам. Аз съм вярващ човек, християнин. На гърба на онкоболни, на възрастни, на деца, грях няма да си сложа. В задкулисие не влизам. Така, че кланове, борби, ако някой се бори с някой, това не съм аз“, това каза кметът Здравко Димитров.

Той заяви, че одобрява решението на местния парламент да обяви нов конкурс за шеф на КОЦ-Пловдив.

„Ще направя всичко възможно да има представители от здравната комисия в Парламента, ако трябва и от МЗ. И един път завинаги да приключат тези съмнения. Имат основание хората за съмнения“, каза още Димитров.

Доктор Фотев е бивш управител на ДКЦ "Св. Георги" в Пловдив. Освен медицина, е завършил е право в УНСС. Притежава магистърска степен по икономика към Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". Има специализации по икономика на здравеопазването. 

Договорът на досегашният управител доктор Парашкев Цветков беше прекратен. Той определи като падане на бреме от гърба  освобождаването си. „Писна ми да ме намесват в техни собствени схеми, заради собствени интереси, личностни войни и така нататък“, коментира той пред Радио Пловдив без да пожелае да назове конкретни имена.

Цветков заяви,че всичко това се е отразило на работата в болницата и описа ситуацията в нея така:  „В някои ситуации не се знае кой кум, кой сват, кой на булката брат“.  Напоследък, според него, са отпаднали и някои правила като етика към пациенти и колеги.

Досегашният управител на КОЦ оцени вече проведения конкурс за поста като пародия и подчерта, че Пловдив е единственият град, който на всеки 3 години сменя управители, по думите му – „поради някакви външни интереси“.

За тях намекна, че са свързани с парите за онкоболните. По думите му, обаче, това не може да става, откакато той е управител, а интересът към поста сега е, защото не се знае нормативната уредба. "Около 4 милиона лева на месец влизат за лечение на онкоболните", каза още д-р Цветков:

„Преди да застъпя аз годишната печалба на диспансера беше около 400 хиляди лева годишно. Сега при същия брой преминали пациенти печалбата е около 2 милиона. Това са счетоводни факти.“ Голямата печалба, според доктора е, защото парите се харчели по различен начин.

Д-р Цветков отказа да коментира новия временно управляващ длъжността управител и дали самият той ще се яви на нов конкурс за поста. По думите му, оставя Онкоцентъра със 7-8 милиона лева, което определи като „блестяща“ кондиция. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

По разчетите на EVN парното в Пловдив поскъпва с 13 % от юли, за тока нищо е ясно

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града.  Заместник  - председателят на УС на дружеството Калина Трифонова обясни, че разчетите им са във основа на съществуващите регулации и наредбата за ценообразуването, която предвижда признаване на..

обновено на 28.03.24 в 17:01

Птичи грип порази кокошки в Цалапица

Причинителят на инфлуенцата е установен в птицеферма за отглеждане на кокошки носачки, където се отглеждат над 86 000 птици, съобщават от БАБХ Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат Цалапица и Стамболийски.  В 10-колиметровата  наблюдавана зона около огнището на болесттапопадат..

публикувано на 28.03.24 в 16:28

Община "Марица" помогна на семейството, чиито роднини загинаха в Солинген

Общинският съвет "Марица" отпесна 6 000 лева еднократна помощ за пострадалото семейство Жилови от село Костиево, чиито син, снаха и две внучета загинаха при пожар в германския град Солинген.  Предложениета за помощта беше внесено от кмета на общината Димитър Иванов. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналото в Германия семейство, а..

обновено на 28.03.24 в 16:06

Арестуваха насилник, пребил жестоко 91-годишния си баща

Син, пребил  жестоко 91-годишния си баща и заплашил с убийство сестра си, бе арестуван по обвинение за тежка форма на домашно насилие, съобщиха от пловдивската Районна прокуратура. Потресаващият инцидент е станал на 16 март тази година в Сопот.  Седмица преди това, 50-годишният мъж отправил закана за убийство към собствената си сестра, което тя,..

публикувано на 28.03.24 в 15:44

ОбС предостави терена до църквата "Свети Николай" за застрояване

Без сериозни дебати пловдивските общински съветници дадоха 600 кв. м. зелена площ на митрополията с опция за застрояване. Теренът се намира в квартал „Отдих и култура“ и е в непосредствена близост до църквата „Свети Николай“, която е построена върху земя частна общинска собственост. За целта се променя Подробният устройствен план...

обновено на 28.03.24 в 15:27