Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Динамична, но не и несигурна е бизнес средата в България

Тракия икономическа зона представя днес два  проекта- образователен и свързан със зелената сделка на ЕС. Активността на местния бизнес и прогнозите, че регионът е сред трите, в които бизнесът прогнозира разширяване и на трудовия пазар, е повод за разговоря с Георги Стоев - управителят на "Тракия тех" за "събуждането" на икономиката след стреса от Ковид-19.

Някои прогнози за възстоновяване на индустрията в началотото на третото тримесечие се сбъднаха, особени за тези компании в пловдиския регион, които работят със Западна Европа. Пълното възстановявяне на ритъма след  Ковид може би не е възможно, защото различните сектори, включитлено и в регоинана Пловдив,  пострадаха по различен начин, каза в предаването  Георги Стоев. 

"Тази криза беше по- дълбока и за по- кратко в реме, но пък за сметка на това удари почти всички", отбеляза Стоев.

По отношение на държавната подкрепа за някои страни от бизнеса, анализаторът  определи това като по- малко свобода и зависимост на бизнеса и като притеснителна тенденция. Правителството не произвежда пари и стойност, то само преразпределя богатство.

По думите му политическата несигурност не е основен фактор към инвеститорския интерес, защото нищо и от лошите, и от добрите практики унас не се е променило драматично. 

Новата ситуация е по- динамична, но не бих я нарекъл по- несигурна.

Георги Стоев коментира поредният дебат за минималната работна заплата, който поведоха работидатели и снидикати с китика към представителността на спорещите. Все пак зае позицията на работотзателите, които настояха тя да се замрази, защото "вдигането на МРЗ, когато има дефлация, означава вдигане на реалната заплата с много повече. И ако себестойността не порасне с 30- 40 % - то той трябва да съкрати работници".

Цялото интервю можете да чуете в прокачения звуков файл.Още от категорията

Затварянето е спирала, в която движението е само надолу

За справедлива компенсация заради затварянето на дейности настояват браншове, засегнати от въвеждането на по - строги мерки срещу коронавируса. Очаква се предложения от здравния министър частичен локдаун да влезе в сила от петък - 27 ноември. Пред Радио Пловдив  Румяна Любенова , управител на туристическа агенция, коментира, че спрямо този..

публикувано на 24.11.20 в 16:13

Студентите от поколението Z са подготвени за виртуално обучение

Четирима студенти вече преподават в ОУ „Княз Александър I“ в Пловдив, като заместват болни или карантинирани учители. „ Много от нашите студенти от IV курс вече работят в базовите училища и детски градини и заместват болни учители “ – заяви в интервю за Радио Пловдив проф. Галин Цоков от ПУ „Паисий Хилендарски“. „ В университета ние..

публикувано на 24.11.20 в 16:12

Конспиративни теории за Ковид-19 успешно виреят и в България

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел да се намали населението на земята. Данните са от социологическото проучване на „Тренд“, направено по поръчка на „24 часа“. Анкетирани са 1008 души от 02. 11. До 10. 11. 2020 година. Малко над една трета (33%) са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен..

публикувано на 24.11.20 в 16:07

Защита от държавата очакват търговските обекти при локдаун

Здравният министър и НОЩ запознаха Бойко Борисов с актуалната здравна обстановка, извънреден брифинг пък начерта мерките заради нарастващия брой 666,5 болни с Ковид-19 на 100 000 души от населението. "Мерките влизат в сила от 27 ноември, те налагат затваряне на повечето дейности в държавата, заедно ще наложим локдаун", каза здравният министър..

публикувано на 24.11.20 в 10:00

В Пловдив имате най-добрите лекари в битката с Ковид-19

В програма "Точно днес" разговор с д-р Чавдар Ботев , специалист по трансфузионна хематология, един от учредителите на Сдружението за лечение с реконвалесцентна плазма.  Вече и в Пловдив се дарява кръвна плазма за лечение на Ковид-19, набират се средства за закупуването на шоков фризер за нейното съхранение. Нужни са още 13 800 лева, казват от от..

публикувано на 24.11.20 в 09:06